Groentegeregte

 
     
 

AARTAPPELGEBAK MET GEKARAMELLISEERDE UIE 

30ml olyfolie                                                                  
2 uie, in dun ringe gesny
30ml balsemiekasyn                                                      
30ml bruinsuiker
6 groot aartappels, geskil, in dun skyfies gesny                
sout en vars gemaalde swartpeper
500ml room                                                                   
250ml parmesaan of pecorinoskaafsels  

Voorverhit die oond tot 220C. Verhit die olyfolie in 'n braaipan en soteer die uie oor matige hitte tot sag en glansend. Gooi die balsemiekasyn en bruinsuiker by en roerbraai dit vir omtrent 5 minute of totdat die uie begin karamelliseer. 2 Pak 'n laag aartappelskyfies in 'n gesmeerde vuurvaste oondbak (sowat 32 x 21 cm), geur dit met sout en swartpeper en pak 'n lagie gekaramelliseerde uie bo-op. Herhaal die lae met die orige aartappels en uie en eindig met 'n laag aartappelskyfies. Gooi die room oor, sprinkel parmesaan of pecorinoskaafsels oor en bak dit vir sowat 30-45 minute of totdat dit goudbruin en gaar is. Sny dit in porsiegrootte blokkies en sit voor. Lewer 4-6 porsies.

 
     
 

UIE GEGEURDE AARTAPPELGEBAK 

6 groot aartappels                                                          
botter
1 pakkie bruinuiesoppoeier                                              
250ml gerasperde cheddarkaas
vars gekapte pietersielie vir garnering  

Was die aartappels skoon en sny in skywe, maar nie regdeur nie. Smeer botter mildelik tussen die skywe in. Sprinkel die soppoeier tussen die skywe. Plaas die aartappels in 'n vlak, oondvaste bak en bedek met aluminiumfoelie (dowwe kant na bo). Bak 'n uur lank in 'n voorverhitte oond teen 180C. Sprinkel gerasperde kaas oor en bak nog 15 minute lank totdat die kaas gesmelt het. Garneer met pietersielie. Lewer 4-6 porsies.

 
     
 

BLOMKOOL EN FETAKAAS GEREG 

300g blomkool                                                               
200g broccoli
200g vars sampioene                                                      
2 knoffelhuisies, gekneus
4 eiers, geklits                                                               
250g maaskaas
gemaalde swartpeper                                                     
5ml dro tiemie
20ml vars gekapte pietersielie                                         
100g gekrummelde fetakaas 

Breek blomkool en broccoli in klein blommetjies. Kook n bietjie water in n kastrol. Voeg die blomkool, broccoli, sampioene en knoffelhuisies by die kokende water. Kook die groente mengsel tot net gaar maar nie pap nie.  Dreineer.  eng eiers en maaskaas. Skep groente mengsel in n bakskottel. Strooi peper, tiemie, pietersielie en fetakaas oor die groente mengsel. Bak teen 180C vir 60 minute of tot gestol. Laat 10 minute afkoel voor die gereg bedien word.

 
     
 

GEBAKTE BOTTERSKORSIE MET FETAKAAS 

1 middelslag botterskorsie, in blokkies gesny                  
gegeurde seesout 30ml botter                                                                    
125ml fetakaas, in blokkies gesny 
4 jong uitjies met groen lowwe, fyngekap                          
3 eiers, geklop
250 ml karringmelk, room of suurroom.  

Stoom die botterskorsie tot sag. Geur met sout en voeg die botter by. Voeg fetakaas en uitjies by en meng liggies deur. Skep mengsel in 'n gesmeerde oondskottel.  Klop die eiers en karringmelk of room saam en giet oor die groente. Bak in 'n voorverhitte oond by 180C vir 35 -40 minute of tot mooi bruin en pofferig. Sit voor met 'n tamatie-en-uieslaai en 'n bros groenslaai as 'n vegetariese ete of as 'n bygereg.

 
     
 

BOTTERSKORSIE GEBAK MET LEMOEN EN SJERRIE 

500g botterskorsie, geskil en in skywe gesny                   
45ml lemoensap
15ml sjerrie                                                                   
45ml bruinsuiker
30ml botter of margarien                                                 
knypie fyn kaneel
knypie sout  

Rangskik die botterskorsieskywe in 'n vlak oondvaste bak. Sprinkel lemoensap, sjerrie en bruinsuiker eweredig oor. Stip met die botter of margarien. Geur met kaneel en sout. Bedek met foelie (blink kant na binne) en bak 'n uur lank in 'n voorverhitte oond by 180C. Verwyder die foelie en bak oop vir nog 20 minute tot effens bruin. Sit dadelik voor.

 
     
 

EIERVRUG, TAMATIE EN MOZZARELLA GEREG 

4 eiervrugte, besprinkel met sout                                     
2 knoffelhuisies

410g blik tamatie en uie                                                  
100 ml tamatiesous
15ml origanum en basielie                                              
200 g mozzarella kaas 

Voorverhit die oond tot 180C. Vee die sout af van die eiervrug, smeer met olie en braai onder die roosterelement tot gaar. Meng die res van die bestanddele, geur goed en laat prut tot lekker dik. Pak lae eers eiervrug, dan die tamaties en dan die kaas; herhaal die lae. Bak vir 30 40 minute.

 
     
 

ERTJIES MET SPEK EN UITJIES 

4 spekvleisrepies, gekap                                                 
15ml margarien
5 klein uitjies, geskil en fyn gekap                                   
25ml koekmeelblom
3ml sout                                                                        
varsgemaalde swartpeper na smaak
250ml hoenderaftreksel                                                   
1 kruiesakkie(***vars kruie toegebind***)
750g bevrore of vars ertjies 

Indien bevrore ertjies gebruik word, laat dit eers ontdooi. Braai die spek tot bros en bruin. Skep dit met 'n gaatjieslepel uit en hou eenkant. Voeg die margarien by die uitgebraaide vet en laat dit smelt. Braai die uie tot goudbruin.  Skep die uie met 'n gaatjieslepel uit en voeg dit by die spek. Roer die koekmeelblom, sout en peper by die vet in die pan. Meng tot glad. Roer die hoender aftreksel geleidelik by en verhit dit tot kookpunt. Voeg die kruiesakkie, spek en uie by, asook die ertjes. Laat dit stadig prut totdat die ertjies sag is, ongeveer 6-8 minute lank. Verwyder die kruiesakkie en skep die ertjies op 'n warm opskepskottel. Bedien dit dadelik.

 
     
 

ROERBRAAIGROENTE MET APPELSAP EN KNOFFELBOTTER 

45ml sonneblomolie                                                       
5ml donker sesamolie
1 groot ui, in dun ringe gesny                                          
2 knoffelhuisies, fyn gedruk
200g wortels, in julliene repies gesny                               
350g geskilde murgpampoentjies, in julliene repies
200g wit sampioene, in skyfies gesny                              
500ml lensiespruite   
125g mangetout, skoongevee                                          
250ml onversoete appelsap     
15ml mielieblom                                                             
30ml sojasous
geroosterde sesamsaad                                                 
klontjies knoffelbotter                                    

Verhit die olies in n groot braaipan. Voeg die uie, knoffel, wortels en murgpampoentjies by en roer aanhoudend oor medium hitte vir ongeveer 5 minute. Voeg die sampioene, spruite en mangetout by en roer nog vir 5 minute of tot alles glansend en gaar, maar nog bros is. Meng die appelsap, mielieblom en sojasous en voeg by. Roer tot die sous begin dik word en kook. Skep die groente uit in n groot, warm opdienskottel en strooi sesamsaad oor.

 
     
 

GEROOMDE GROENBONE EN SAMPIOENE 

1 ui                                                                               
1 rooipeper
1 knoffelhuisie                                                                
500g groenboontjies
125ml groenteaftreksel                                                   
sout en swartpeper
250g sampioene                                                            
125ml suurroom
125ml neute
 

Soteer die ui, peper en knoffel. Voeg die boontjies by en roerbraai 5 minute. Voeg die aftreksel en geurmiddels by, bedek en prut 15 minute tot die boontjies sag is. Voeg die sampioene by en prut nog 5 minute. Skep in n bedienbak, gooi die room en neute oor en bedien.

 
     
 

KOOL EN AARTAPPELGEREG 

300g koue kapokaartappel                                              
300g koue, gaar kool, gekerf
3ml sout                                                                        
1ml vars gemaalde swartpeper
60ml botter                                                                    
5ml asyn 

Meng die kapokaartappel, kool, sout en peper goed. Verhit die botter oor matige hitte. Voeg die kool-en-aartappelmengsel by en roerbraai dit 5-6 minute lank totdat die groente deurwarm is. Sprinkel die asyn bo-oor en skep die groentemengsel uit in n warm opskepskottel. Bedien dit dadelik.

 
     
 

MIELIE EN KAAS GEREG 

250ml melk                                                                   
250ml gerasperde kaas

25ml botter                                                                    
sout en peper na smaak

250ml dro broodkrummels                                             
250ml ingemaakte groenmielies

2 eiers geskei

 

Meng alles saam behalwe die eiers. Klop eierwitte en gele apart. Voeg eers geel van eiers by, vou wit liggies in. Bak in gesmeerde bak in matige oond vir ongeveer 30 minute.

 
     
 

HEUNING MURGPAMPOENTJIES 

15ml olyfolie                                                                  
5ml karwysaad
500g murgpampoentjies                                                  
1 groen soetrissie
1 rooi soetrissie                                                             
250g sampioene
10ml mosterd                                                                
50ml heuning
50ml balsemiek-asyn 

Halveer murgpampoentjies in lengte. Sny soetrissies in repe. Halveer sampioene. Verhit olie en roerbraai groente tot sag en ligbruin.

BEREI DIE SOUS:

Meng mosterd, heuning en asyn in n toeskroeffles en skud goed. Giet die sous oor die groente en dien op.

 
     
 

PAMPOEN GEBAK IN PORT   

250ml donkerbruin suiker                                                
250g botter
125ml Port                                                                    
sout en peper
pampoen in skywe of blokkies gesny                               
kaneel 

Smelt die botter. Meng die suiker, botter, Port, sout en peper saam. Plaas die skywe of blokkies in 'n oond skottel. Gooi die mengsel oor die pampoen en strooi kaneel oor. Bak vir 1 uur teen 180C.

 
     
 

LEMOEN PATATS 

2 lemoene se sap                                                          
10ml gerasperde lemoenskil

500ml gaar patats                                                          
60ml suiker
2.5ml sout                                                                     
125ml sultanas (opsioneel)
37.5ml botter of margarien                                              
1 eier geklits
60ml gesnipperde spekvleis (opsioneel) 

Stel die oond op 180C. Meng die lemoensap, lemoenskil, patats, suiker, sout, sultanas, smeer en eier saam. Skep in n gesmeerde oondskottel met n inhoudsmaat van 1 liter. Strooi die gesnipperde spek bo-oor. Bak 30 minute lank in die voorafverhitte oond. Bedien dadelik.

 
     
 

SOETRISSIE MET KNOFFEL EN VARS TAMATIE 

2 rooi soetrissies                                                           
2 groen soetrissies
2 geel soetrissies                                                           
10ml knoffel, gekneus

20ml olyfolie                                                                  
200g tamatieskruiesout en gemaalde swartpeper 

Halveer en ontpit die soetrissies en sny dit in dun repies. Verhit die olie in n braaipan en braai die soetrissies liggies vir 3 minute, roer gereeld. Voeg die knoffel by en laat vir nog 3 minute braai. Kap die tamaties en voeg dit by die soetrissiemengsel, geur en laat prut vir ongeveer 15 minute totdat die soetrissies sag is en die tamatiesous verdik het. Indien die sous nie dik genoeg is wanneer die soetrissies gaar is nie, verwyder die soetrissies met n gaatjieslepel en kook die res van die sous vinnig totdat dit verminder en verdik, en plaas dan die soetrissies terug in die mengsel.

 
     
 

GEBAKTE ROOMSPINASIE 

1,3kg vars spinasie, die dik, wit ribgedeeltes verwyder       
3 eiers
500ml room                                                                   
100g parmesaankaas, gerasper
2,5ml gerasperde neutmuskaat                                       
sout en varsgemaalde swartpeper na smaak  

Voorverhit die oond tot 180C. Was die spinasie en stoom dit net met die druppels wat daaraan kleef tot sag en verlep. Dreineer, druk die oortollige vloeistof met die hande uit en kap dit rofweg fyner. Klits die eiers en room en gooi die parmesaankaas, neutmuskaat en geurmiddels by. Wees versigtig met die sout omdat die kaas ook sout bevat. Gooi die roommengsel by die spinasie en roer dit deur. Giet die mengsel in 'n medium gesmeerde oondbak van sowat 5 cm diep en bak die spinasie in die boonste helfte van 'n voorverhitte oond vir 30 minute of totdat die bokant bros en goudbruin is. Die middel moet romerig wees. Lewer 6 porsies. Sit dit voor as bygereg.

 
     
 

TAMATIE EN FETAKAAS GEBAK 

2 uie, in ringe gesny                                                       
2 knoffelhuisies, fyngedruk
olie om in te braai                                                          
sout en varsgemaalde swartpeper
5 medium tamaties, ontvel, in skywe gesny                      
15ml dro basielkruid
knippie suiker                                                                
150g fetakaas, gekrummel
5 eiers                                                                          
50ml gladde maaskaas 

Voorverhit die oond tot 180C. Spuit n oondvaste bak met kleefwerende kossproei. Soteer die ui en knoffel in n bietjie olie tot sag. Skep uit en hou eenkant. Braai die tamatieskywe in olie tot amper sag, maar die skywe moet nog heel wees. Skep uit op handdoekpapier en hou eenkant. Pak die gebraaide uie en tamatieskywe in lae in die voorbereide bak. Geur elke laag met sout en varsgemaalde swartpeper na smaak. Geur daarna met suiker en basielkruid en strooi ook n laag fetakaas oor elke laag. Eindig met n laag tamatieskywe en sprinkel laastens die fetakaas oor. Klits die eiers en maaskaas goed saam. Giet oor die lae. Bak 20-25 minute lank of tot die eiermengsel gestol en gaar is. Dien dadelik op.