|
Wees gegroet!
Welkom aan alle nuwe intekenare!
Daar is 'n lekker pasella-resepteboek om te gaan aflaai
ondertoe.
By die resepte afdeling is daar
sommer 'n lekker verskeidenheid resepte vir Kerskoeke en koekies.
Die jaar staan nou vinnig einde se
kant toe, ek sien in die winkels is die Kersgoeters al uitgepak. Van doe
gelukkiges beplan die Desembervakansie, ander weer moet werk en met Jan
Tuisbly se karretjie ry. Dalk maar beter om Desember tuis te bly en van
die paaie af. Ons is nie lief om Desember met vakansie te gaan nie, te
warm, te besig, te duur, te rof op die paaie. Ons gaan tuisbly, gelukkig
kan ons buite seisoen gaan rondry en Kruger Park wag vir ons volgende
jaar!
Hierdie is ook die tyd van die jaar
waar duisende skoolvarlaters dalk gaan aaansoek doen vir werk. Voordat
jy jou CV instuur, lees eers hieronder wat st te sê het oor die waarde
van 'n dekbrief.
Kry inligting oor
al die Currie beker en wedstryde hierdie jaar. Loot Eksteen het
dit mooi saamgevat, gaan kyk ondertoe en laai dit vir jou af.
Net om te laat
weet dat ek enigiets wat ek in my epos ontvang en wat ek voel hier
geplaas kan word, dit plaas ek. As daar dalk kopiereg op is laat weet
my, dalk haal ek dit af.
Wil jy dalk GROOT droom? Vat 'n kans op die UK Lotto of een van die
ander Europese Loterye. Die een het 'n groter boerpot as die ander! Die
minimum boerpot is R45 miljoen, sommer gereeld R75 miljoen en hoër!
Dis heeltemal veilig om te speel, onthou, jy kan nie wen as jy nie 'n
kaartjie het nie!
Klik hier en droom Groot! Die Powerball Lotto is tans $150 miljoen,
dis 'n stewige R1,050,000,000!!!
En onthou tog om
my besoekersboek te teken? Hy was vir 'n hele tydjie aflyn maar is
nou weer terug.
Ja, dis alweer sulke tyd. Die
finansies knyp en daar is soveel mense om voor geskenke te koop, familie,
vriende, kollegas, die lys hou net nie op nie. Hier is die antwoord.
Peterjasie se Boek, 'n resepte eBoek spesiaal saamgestel vir my deur
Anna Eksteen. Ek kan jou waarborg dit bevat die lekkerste resepte. Wat
jy doen is koop die boek vir R60, en stuur dit dan per epos as geskenk
vir net wie jy wil. Hulle sal dit waardeer, en dit kos jou net R60. As jy belangstel, stuur vir my 'n epos, sodra ek dit ontvang heg ek die
boek aan en epos dit vir jou tesame met my bankbesonderhede. Ek vertrou
dat jy die geld sal deponeer.
Onderaan by die resepteafdeling
is 'n paar voorbeelde uit die boek.
Klik hier om die boek aan te vra.
Dankie Cora Koch vir die volgende,
ek is al 'n paar keer gevra hoe mens boerseep maak
Ek het ‘n resep vir boerseep wat ek gereeld nog maak:
1,75 kg harde beesvet (uitgebraaide vet)
250 g seepsoda
1 liter koue water
50 ml sitroenella olie (om die vet se reuk te verbloem)
Geel handskoene (om jou hande te beskerm)
Smelt die vet in ‘n stainless steel kastrol en hou eenkant totdat dit
redelik afgekoel het. Jy moet jou vinger vir 10 sekondes daarin kan hou
sonder om te brand. Gooi die vlokkies seepsoda in ‘n erde emmertjie en
gooi dan die koue water daarop en roer paar kere met houtlepel, sit die
deksel bo-op en laat staan op ‘n veilige plek. Laat staan totdat dit min
of meer dieselfde hitte het as die vet (as jy ‘n kook termometer het is
dit ‘n pluspunt). Gooi nou die seepsodawater by die vet (en sitroenella
olie) en roer totdat dit soos versuikerde heuning begin lyk ( dit vat
nogals ‘n rukkie, maar moenie moedeloos word nie) gooi uit in ‘n
vierkantige plastiek bak wat uitgevoer is met ‘n linnelap (die lap kan
net die bodem bedek en lank genoeg wees dat jy vatplek het wanneer jy
die seep uitkeer). Die mengsel behoort warmer te word as gevolg van ‘n
chemiese reaksie. Sit die bak met die mengsel bo-op in hout broodplank
met ‘n stainless steel skinkbord bo-oor die bak en bedek met swartsak en
met ‘n kombers. Maak die seep laatmiddag en laat dit staan tot die
volgende oggend. Maak die kante van die seep los van die bak en trek nou
die lap aan weerskante stadig totdat dit loskom van die boom, keer die
seep uit en merk die stene uit en sny met skerp mes. Laat staan vir ‘n
week of wat voordat jy daarvan gebruik.
Jy behoort 12 stene uit te sny van 8 x 7 cm en omtrent 3 cm dik.
Ek stuur elke nou en dan fotos in
na die Treknature webwerf, gaan kyk gerus na die fotos wat ek op ons
reise geneeem het en al opgelaai het:
http://www.treknature.com/members/FunkyMunky/photos/
Die lewe het nie 'n "rewind"-knoppie
nie! |
"Jy mag maar jou koffie slurp of
in jou piering gooi.
Jy mag met vuil voete uit die komposhoop oor ons wit mat loop.
Jy mag jou naels byt, vals sing, swak groente huis toe bring,
Die badkamer omkrap, die Nat vloer opdroog met my waslap...
Jy mag maar snags hard snork, oor koue voete brom... As jy net terug kan
kom"
So lees Hester Heese se bekende gedig. Ja, hoeveel van ons het al gewens
dat die lewe 'n "rewind" knoppie het. Dat ons kans kan kry om óór te
leef: Om terug te gaan op ons spore en dinge ánders te doen. Dan kon ons
dalk meer begrip toon, meer geduld hê en met groter deernis optree. Ons
kon Dan meer aanvaar, minder kritiseer, meer luister, minder praat, meer
omgee en minder ongenaakbaar wees...
Dan kon ons ons lewensspel oor speel, beter verhoudings bou en meer
liefhê.
Maar nou weet ons: die lewe is toe nié 'n kleedrepetisie nie. Ons is nóú
reeds besig met die finale verhoogstuk van ons lewens. Dis 'n
wakker-skrik-gedagte wanneer ons besef dat ons ook in ons
verhoudingslewe besig is met die finale spel. En vir ons almal is gister
vir altyd verby... En môre ons dalk nie beskore nie. Tóg het
Ons vandág! Hierdie dag is aan ons gegee sodat ons positiewe deposito's
kan maak in die lewens van hulle wat aan ons geleen is. Daarom kan ons
kies om - ongeag al ons onperfekte gisters - 'n groter rol in die liefde
tussen mense te speel. Ons kan dit doen deur:
* Minder te veroordeel en ander met groter onvoorwaardelikheid te
aanvaar. Ja, ons kan dit doen deur lief te wees vir die ander vir wie en
wat hulle ís. Nie vir wat ons nog van hulle wil máák nie;
* Minder krities te wees oor die kléín, onbelangrike dingetjies en meer
ingestel te wees op die groot dinge wat wél reg, goed en
bewonderingswaardig is;
* Minder selfsugtig en selfgesentreerd te wees en ander se belange hoër
as ons eie te stel;
* Minder geïrriteerd en ongeduldig te wees en te bid vir 'n hart
Vol sagmoedigheid, nederigheid en geduld; en
* Minder humeurig, opvlieënd en haatdraend te wees omdat ons diep onder
die besef is van God se sagte liefde en onverdiende genade in óns lewens.
Onthou Albert Einstein se woorde dat nie alles wat getel kan word, Tel
nie. En nie alles wat Tel, getel kan word nie. Gaan leef die maand vir
die dinge wat regtig Tel...
Die Afrikaanse rolprent - gister en vandag |
Baie dankie
aan Leon van Nierop en ook RSG vir die vergunning om teks van hierdie
reeks te gebruik
Die Jare 60 en 70
In DIE AFRIKAANSE ROLPRENT GISTER EN VANDAG krap ons steeds in die jare
sestig rond en kyk dan hoe die koms van TV die sewentigs beïnvloed het.
In 1969, terwyl Jans Rautenbach se meesterstuk KATRINA wenkbroue laat
lig het, ontplof MAJUBA met ʼn bloedige veldslag en ʼn sterrolverdeling
waarin al wat manlike speler is rolle gehad het. Die gevegsekwensies wat
realisties en indrukwekkend vir daardie tyd.
Die melodramatiese SIEN JOU MôRE lei die jare 70 in, terwyl nog ʼn Gé
Korsten musiekrolprent, LIED IN MY HART, die slag teenoor
skoonheidskoningin Mitzi Stander, skares jolig laat saamsing, en die
oor-die-voete-val-klug DIE VERVLAKSTE TWEELING mense laat giggel. CHRIS
DU TOIT maak nou sy opwagting. Die aantreklike rolprentheld, wie se stem
elke slag oorgeklank is behalwe met DIE VLINDERVANGER, bevind hom in die
fliek op universiteit. Al was SIEN JOU MôRE nie ʼn besondere goeie
rolprent nie, het dit ten minste die euwels van dwelmmisbruik uitgebeeld
aan die hand van die rooi gevaar. Dit is gegrond op W.A. De Klerk se DIE
BELYDENIS VAN NELIA BELL, en Klasie Botha vertolk haar enigste hoofrol
in die Elmo de Witt rolprent.
Twee jong studente draf klas by ʼn bose professor Tony Jay wat met Danie
Smuts se stem gepraat het. Met stoere verwaandheid verlei hy studente om
dwelms te gebruik sodat hulle meer ontvanklik is vir sy Kommunistiese
leerstellings. Luister na hierdie geforseerde en deklamerende lesing
deur Prof. Ullman, terwyl Chris du Toit as Tien Fouche bekommerd luister.
Danie Smuts gebruik ʼn hoogdrawende Hollandse aksent.
Een van Nelia se ontvanklike vriendinne San, gespeel deur Maryan
Johnston, raak vasgevang in ʼn dwelmhel waaruit haar verloofde, Franz
Marx as Niek Coetzee, haar nie kan red nie. Hulle boek in die Mellville
Hotel in sodat sy kan uitvars, maar dinge loop skeef. Sy sterf aan ʼn
oordosis dwelms en haar verloofde pleeg uit smart selfmoord. Nou stel
die gierige professor Ullman sy visier op die onskuldige Nelia.
In hierdie toneel gaan studente op ʼn dwelmreis soos weerspieël deur die
musiek. Terloops, klassieke musiek is deur Sam Sklair verwerk om
sofistikasie aan die rolprent te gee en wat probeer om die tragedie te
onderstreep. Hierdie dwelmreis kompleet met kameratrieks en verwronge
klank, was ʼn eerste in ʼn Afrikaanse rolprent. Sake beweeg na ʼn
dramatiese klimaks. Die stoere en edel Tien is verlief op wankelrige
Nelia en hy sien hoe die professor haar na ʼn dwelmhel wil lei. Die
boodskap word hardhandig op kykers afgedwing in ʼn prekerige styl, en ek
onthou dat ons op skoolindirek opdrag gegee is om na SIEN JOU MôRE te
gaan kyk. Tien (Chris du Toit) moet Prof. Ullman keer voordat hy Nelie
in die afgrond neem. Tien besoek Ullman buite sy huis en ʼn konfrontasie
vind plaas waarin Tien moord pleeg....
En dis presies wat Tien doen. Die uiteinde van die saak is dat hy
homself aan die polisie oorgee en in die tronk beland –die bekende
skrywer Kas van den Bergh speel die regter, vir die moord op prof.
Ullman. Maar al was die prys hoog, het Tien vir Nelia en talle ander
studente uit die kloue van die bose kommunis en dwelm kartel gered.
Jannie TOTSIENS verwar en skok Afrikaanse rolprentgangers in 1970,
terwyl verspotte slapstick sekskomedies soos Banana Beach bikini’s
dubbelsinnighede kwytraak en die streng sensuurwette toets. Nog ʼn
bekende Afrikaanse roman, HULDA VERSTEEG MD word as film verwerk, en DIE
DRIE VAN DER MERWES laat mense in 1970 vergeet van hul sorge. Maar ʼn
paar maande tevore maak RICHARD DANEEL ʼn rolprent oor ʼn lomp speurder,
Boetie Flenters, wat alles verkeerd doen maar die skelms op hul herrie
gee . Daneel is nie so bekend soos sy tydgenote nie, maar sorg vir OUPA
FOR SALE in 1968 en VROLIKE VRYDAG in 1969 en toe STADIG OOR DIE KLIPPE.
Boetie Flenters, nogal besadigd gespeel deur Al Debbo, werk vir Wessels
Privaat Speurders. Hulle probeer diamantsmokkelaars vastrek. Boetie is
lomp en kom nie baie goed oor die weg met sy baas, Monica Terblanche,
nie en hy verloor sy werk. Nou moet hy ʼn boef, genaamd Hans, arresteer,
maar val meer oor sy eie voete as wat hy leidrade bymekaarmaak. Joe en
Petro Stewardson het die draaiboek vir Stadig oor die Klippe geskryf wat
eintlik lyk na ʼn rolprent op soek na ʼn styl. Dit was ook nie ʼn groot
loketsukses nie ten spyte van Al Debbo se teenwoordigheid.
STADIG OOR DIE KLIPPE se dialoog was maar stram die regie
verbeeldingloos. Dit het eintlik soos ʼn TV-drama gelyk. Natuurlik was
daar ʼn fopdos-toneel met ʼn oordrewe kamp haarkapper omdat die mense nie
soveel as wat verwag is in die fliek gelag het nie, asook
middernagtelike jaagtogte en ander verskonings om Al Debbo op die
verhoog saam met Nico Carstens en sy orkes te kry.
Mense het voorlopig genoeg gehad van lawwe komedies wat dieselfde resep
herhaal het. Dirk de Villiers waag in 1972 om ʼn riller te maak, genaamd
MY BROER SE BRIL. Cobus Rossouw vertolk die rol van ʼn geheimsinnige
tweeling. Die een broer met die strak mond, Adriaan van der Bijl, weier
om na sy pa se begrafnis te gaan en kyk toe hoe sy stiefma (Marie du
Toit) en ʼn rare, eksentrieke vriend Freddie, ʼn soort huiskneg, gespeel
Pieter Fourie, die kasteelagtige woning op Noetzie verlaat. Alles is
Goties groot en donker met ʼn imposante trap en ʼn formidabele sitkamer.
Wanneer die begrafnisgangers vertrek, konfronteer Adriaan se bose broer
PAUL hom met geraamtes uit die van der Bijls se bloedige kas vol geheime.....
Dirk de Villiers gebruik hier krenkskote, donker, atmosferiese beligting,
swaar imposante meubels en onderspeelde vertolkings, veral van Cobus
Rossouw in ʼn dubbele rol. Die veronregte en blinde Adriaan hoor ʼn
beweging langs hom. Hy skrik. Hy swaai om. “Wie’s daar?” vra hy kortaf.
En daar staan sy tweelingbroer, die bose Paul met ʼn siniese glimlag om
sy mondhoeke. ʼn Toneel soos hierdie kan net met ʼn rewolwerskoot eindig.
Maar wie word geskiet?
Een van die twee broers is dood, maar wie? Ons sien ʼn blinde Paul wat sê
dat die bose Adriaan hom wou aanval en dat hy hom uit die weg moes ruim.
Maar in werklikheid het die siende Paul die blinde ADRIAAN van die gras
af gemaak. Hy hom voor as Adriaan om die erfporsie te kry, want, dink hy,
sy pa sal alles aan arme Paul nalaat. En toe... die wrede waarheid.
Marie du Toit as Adriaan se stiefma erken dat sy net met sy pa getrou
het vir sy geld en sy erf skaars ʼn haakspeld. En dan verrassende
ontknoping. Die vrotsige Paul het die goeie ou, die blinde Adriaan
doodgeskiet sodat hy, Paul, al die geld kon erf, maar in ʼn brutale
kinkel erf die kamtige dooie Paul R3-mil, maar Paul doen hom mos nou
voor as Adriaan en hy kan dit nie erken nie, dan word hy van moord
aangekla. Dus word Adriaan met niks gelaat nie. Wal wat hy dus vir al sy
verraderlike moeite gekry het, was sy broer se bril.
Die jare 70 was dan ook die era van verfilmde radioverhale. DIE GEHEIM
VAN NANTES in die 60-erjare, DIE BANNELING en vele Beyers Boshoff-stories
word verfilm. Maar een van die gewildstes was DIE WILDTEMMER in 1972,
gegrond op ʼn klassieke radioverhaal deur Willie van Rensburg wat ons as
skoolkinders gehipnotiseer het. Vir ʼn verandering het die rolprent die
volledige verhaal ekonomies vertel van ʼn bokser, Kobus le Grange (Groot
Ben Dekker) wat op die plaas Klipkraal aankom en hom die gramskap van
die kwaai plaasboer se mooi dogter, RIKA, gespeel deur Anina Conradie,
op die hals haal. Kobus met die ystervuiste maar die hart van goud
verduidelik aan sy geliefde ou handlanger, Tientong, wat hy in die
bosveld maak.
Die twee mooi susters op die buurplaas het albei ʼn ogie op die
aantreklike, manlike Kobus, maar hy wil net alleen gelaat word. Rika,
Anina Conradie, se blonde sussie, gespeel deur Annette Barnard,
konfronteer die onbeskofte buffel en sy helper, Tientong, ʼn
swartgesmeerde Pieter Hauptfleisch wat die rol ook op radio gespeel het.
Ben Dekker praat met Johann de Kock se stem. Die vurige bosveldnooi,
Annette Barnard, bestorm Kobus. Luister na die dialoog wat baie tipies
van die Springbokverhale van die sestigs was.
Elmo de Witt doen die regie, en omdat Willie van Rensburg self die
draaiboek geskryf het, is dit meer getrou aan sy klassieke radioverhaal
wat as leerskool gedien het vir vele opkomende radio en TV-skrywers wat
na hom gevolg het. Die sukses van die verhaal en die rolprent het gelê
in die vuurwarm, viriele en befoeterde karakters, die woeste
bosveld-agtergrond, verbode liefde en die mooi meisies wat die rowwe
boer, wat wild vang vir ʼn lewe, wou inpalm. Hier vra die robuuste Kobus
vir Rika se verwaande kêrel om verskoning omdat hy so onbeskof was, maar
die paloeka bly verwaand. Rika dink Kobus is ʼn papperd.
Die Wildtemmer gooi ʼn wilde draai op Randall’s Ranch nadat Rika van ʼn
perd afval en tydelike verlam raak. Sy sal ook nooit kinders kan hê nie.
Kobus ontmoet die vurige rooikop Jenny, gespeel deur Diane Newman wat
met June Seymour se stem praat wat Jenny op radio gespeel het. Hulle
raak verlief en trou. Net na die baba se geboorte word Jenny deur ʼn leeu
opgevreet. Tientong hou homself verantwoordelik vir die ongeluk. Kobus
en die baba gaan terug na Rika en die plase word verenig.
Die vroeë sewentigs was ʼn hutspot van allerhande giere en kulture. Daar
was stroperige melodramas oor die liefde tussen ʼn seun en sy hond,
LIEFDE VIR LELIK, die emosiebelaaide VLUG VAN DIE SEEMEEU asook Emil
Nofal se treffer THE WINNERS en ʼn klugtige herskepping van die
Springbokradio-klugreeks NEXT STOP MAKOUVLEI. 1973 sien SIENER IN DIE
SUBURBS met die oorspronklike verhoogrolverdeling onder Francois Swart,
maar ongelukkig is die regie strak en staties – dit is baie duidelik op
ʼn stel verfilm in plaas van in ʼn regte agterplaas in ʼn agterbuurt, en
die spel, goed soos dit was, is steeds vir die verhoog geregisseer en
nie vir film nie. ʼn Gulde geleentheid om een van die beste damas nog in
Afrikaans nuwe gestalte te laat kry, gaan verlore.
DIE WIT SLUIER laat ʼn radioverhaal herleef met Marie du Toit as die
kwaai suster de Leeuw en Cobus Rossouw as Charl, haar groot liefde. In
dieselfde dae is daar ʼn klugtige komedie oor DIE SPOOK VAN DONKERGAT,
voordat die blatante weermag-propaganda era aanbreek met AANSLAG OP
KARIBA en SES SOLDATE.
Nog 'n eBoek propvol lekker
respte om gratis af te laai,
regs klik net hier
en laat waai!
Rugby inligting - Currie
beker |
Loot Eksteen stel in-diepte
verslae saam oor die Currie beker, alles wat jy daarvan wil weet.
Klik
hier om vir Loot 'n epos te stuur, dalk kan hy die dokumente vir jou
op 'n weeklikse basis stuur
Klik
net hier , registreer en koop 'n kaartjie. Dis doodveilig, en sodra
die transaksie afgehandel is, kan jy begin droom, lekker groot droom. En
as jy vir die eerste keer registreer kry jy nog 'n gratis kaartjie ook!
Waarvoor wag jy? Sien verder ondertoe vir besonderhede van die gratis
kaartjie.
Uit 'n dagboek - Emily steel my
laptop |
|

|
|
My naam is Emily*. My ma dink ek is
net die moiste hond op 4 pote. Maar die katte in die hys dink ek is 'n
terrooris. Ek loop skool maar daar is so baie mixed breeds, ek leer
eerder vloek en sleg spel daar want hulle skryf pousis met pie teen die
mure. Die mannetjies honde. Dan kyk ons wyfies wie die hoogste en
langste woord kan pie.
Ek het tog laas Vrydag aand 'n groot stuk biltong gevreet en toe drink
ek te veel water toe pie ek 4uur ini oggend op my ma se bed sy het eers
gedink dis net biki opi mitras maar toe sien sy dis deuri kombers EN die
vereduvet sy het toe gese as sy kon het sy my doodgeslaan toe het ek
maar die hele Saterdag gemaak of ek siek is sy was bekommerd.
Ek kom mos van 'n plaas af van hosnok huis. Die DBV het my en my ma
afgevat ek weetie of ek alleenkind was nie, dis te lank trug. Toe kom
haal my ma my daar weg van my dierema. Ek is Fox en Jacx en miskien biki
windhond ook. Maar almal dink ek is mooi. Die hele buurt ken al my naam
ek haat die kinders onderin die straat hulle jaag my en maak my bang dit
friek my so uit ek het gisteraand sommer my ma natgepie toe sy my red
van hulle klein vet handjies. Vir wat is party kinders so treerig?
Ek het al vir tannie BB ontmoet toe wat ek nog baie klyn ek het ook op
die stoep gepie. Ma stuur soms vir haar kiekies van hoe ek nou lyk maar
ek het nie baie verander nie ek is steeds oulik maar stout.
Skoorlief woon nou vir lank nie by ons nie. Dis lekker want dan het ek
die bed vir myself en ek kan uitstrek. Ma se ek moet ophou die katte van
die bed afjaag want hulle was eerste daar en ek moet respekte he, maar
die katte se hollies ruik sommer suur en ek wil slaap en nie gepla word
deur reuke nie.
Ek moet aanmekaar hoor ek het nie ore nie. Ma kyk darem sleg, ek het
ore. En o ja, ek jaag graag hadedas op die parkie. Ma se ek moet ene
vang. Ja die wit kat wat my al bloednees geklap het het die ander dag 'n
mol gevang toe gee ma haar 'n hele pakkie Whiskas dis unfair. 'n Mol is
darim baie klyner as 'n hadeda maar eendag gaan ek nog een vang.
My beste maatjie is Alex hy het ook by die DVB gewoon vir lank die
hosnoks het hom in sy kop gesteek met 'n mes hy spring baie hoog so hoog
soos ma se kop amper ek kyk verstom.
Ma neem altyd kiekies van my sy stuur dit die wereld vol om met my te
spog dis lekker.
Vanaand gaan ons sushi restaurant toe ek gan al daar van ek klyn is dan
slaap ek net op ma se skoot en pla nie want anirs moet ek by die hys bly
en disi lekkir nie want die wit kat donir my op.
Ek sal weer kom skryf. Dis lekker want ek het geleer tik in die tikklas.
Ek wil nou eers pillekies vreet en gan slaap biki.
*Emily is 'n skuilnaam anirs google Alex my en spot my by die skool
Uit:
http://skoor.wordpress.com/
Alles wat jy
wil weet oor Boeremusiek.
Hierdie is die
webblad van Kalie de Jager en is spesifiek daarop toegespits om die
Versameling...Bewaring...en Uitbouing...van Boeremusiek aan te spreek.
Klik hier om
sy webblad te besoek.
Boeremusiek
Baanbrekers - Uit "15 Goue Jare - 1989-2004 Boeremusiekgilde" |
Pieter Zwart
Pieter het op baie vroeë ouderdom met die musiek deurmekaar
geraak en wel met die melodika want dit was al wat op daardie
stadium beskikbaar was! Pieter speel al 40 klawers van die
konsertina en is beloon as beste konsertinaspeler in die TV
reeks van 1990. Pieter was tot onlangs Voorsitter van die
Noordwestak en 'n bekende gesig by Boeremusiek-byeenkomste. |
|
|
|
Ekke is ook op
Facebook, as jy dalk 'n Facebook profiel het en by myne wil aansluit,
klik net hier.
Hoe meer siele hoe meer vreugde. My Facebook eposadres is peter@funkymunky.co.za
of kry my by www.facebook.com/Peterjasie
Mirna is ‘n opvoedkundige sielkundige en Heel Skool Evalueerder in
Stellenbosch. Sy het onderwys gegee by verskeie skole, o.a. Hoërskool
Stellenbosch, Hoër Meisieskool Bloemhof en Jan Krielskool vir leerders
met hindernisse tot leer. Sy gee praatjies, skryf artikels, lag en reis
die hele land vol. Sy is ‘n ma, lief vir die kunste, die see en kinders.
Jy is welkom om kommentaar en vrae te stuur na
mirnafvanwyk@gmail.com.
Hanteringstrategieë vir almal
Probeer hierdie tuis en by die werk (nie slegs vir AAS/AAHS)
Vra jou baas of onderwyser om instruksies te herhaal eerder as om te
raai wat dit was. Soos die spreekwoord lui: “Lyk liewers soos ‘n aap
omdat jy vra as wat jy verewig bewys jy is een omdat jy nie die antwoord
ken nie.” Skryf die opdrag neer sodat jy later ook weer daarna kan kyk.
Breek groot take in kleiner onderafdelings om dit te vereenvoudig en
haalbaar te laat lyk. Stel ‘n spertyd vir die afhandeling van elke takie
en beloon jouself met elke een wat jy voltooi.
Neem 10 minute elke oggend om ‘n lys te maak van alles wat jy aan moet
aandag gee-dit spaar weer op 2 uur van chaos later! Nommer dan take in
volgorde van dringendheid of belangrikheid. Merk elkeen af wat jy
voltooi. Die bebruik van ‘n maandkalender en ‘n dagbeplanner is
noodsaaklik vir jou eie gemoedsrus.
Maak seker dat take haalbaar is-indien nodig vereenvoudig of veklein ‘n
taak. ‘n Doelwit wat jy afhandel dien dan weer as motivering om die
volgende een aan te pak!
Probeer fokus op een taak op ‘n keer. Neem kort pouses. En beloon
jouself soos jy vorder. Byvoorbeeld: “Wanneer ek die volgende 7 bladsye
ken, gaan ek ‘n kort breek neem en ‘n koekie eet.”
Sommige AAS/AAHS lyers fokus beter as daar wit geraas of agtergrond
musiek speel. Verseker net dat musiek nie woorde by het wanneer hulle
inhoudsvakke studeer nie, aangesien dit die vaslegging van die leerstof
in die brein direk sal teëwerk.
Kies ‘n dagbeplanner met onderafdelings waar jy verskillende soorte
inligting onder verskillende seksies kan neerskryf, bv. take, afsprake,
telefoon nommer elkeen onder sy eie afdeling. Sorg dat jy altyd jou
dagbeplanner byderhand het.
Plak herinneringsplakkertjies om jou te help onthou van belangrike take
of pligte. Plak ‘n nota teen jou badkamer spieël, yskas, skoolsluitkas
of jou motor se stuurwiel - waar ook al jy dit die makllikste sal
raaksien
Bêre soortgelyke goed bymekaar. Sê vir jouself en jou gesin: “Elke ding
het sy plek” en plak ‘n etiket op laaie en leêrs vir maklike herkenning.
Bv hou al die PS3 speletjie op een plek, DVD’s en CD’s op ‘n ander.
Sorteer pos, e-pos en dokumente onmiddelik in WEGGOOI, REAGEER OF
LIASSEER laaie. Organiseer!
Skep ‘n roetine deur gereed te maak vir werk of skool op dieselfde tyd
en manier elke dag. Kry tasse en kosblikke die vorige aand gereed. Oefen,
eet gesond en slaap genoeg. Oorweeg medikasie.
Om AAS/AAHS suksesvol te bestuur verg konsekwente en daaglikse
inoefening, omdat dit tyd neem om negatiewe gewoontes af te leer en
positiewes aan te leer. Wees geduldig maar hou uit en hou aan.
Wense van voorspoed van my na jou. Tot volgende keer.
Die Ou Voortrekker
AG Visser
My kinders om my bed geskaar
Ek voel die lange tog is klaar,
Die laaste uitspan daar, ---
Dank Heer, dat U aan gindse kus
Die moeë trekker gun sy rus,
Na opdraans lank en swaar.
Die ou familiebybel daar
Moet julle meer as goud bewaar;
Hy was deur al die swaar
My raad en troos in tyd van nood,
Nou in die ure van die dood
My vaste steunpilaar.
Daar aan die muur hang my geweer;
Bewaar hom goed. Hoe menig’ keer
By dreigende gevaar
Was net sy snelle, wisse lood
Ons een’ge redding van die dood
Deur roofdier of barbaar!
Majoebaberg die ken sy knal;
Die grootwild het voor hom geval,
En leeus die stof gebyt!
Mag daar nooit iemand met my van,
Wat nie kan skiet --- geen weerbaar’ man, ---
Die lewe hulploos slyt.
Besonders wil en julle vra:
Hou vir gedagt’nis my ou wa;
Wat het hy nie deurstaan?
Hy was ons huis as onweer dreig,
Ons vesting sterk in felle kryg
Met Silkats en Dingaan!
Hy kan getuig van moedermin:
Die Lewe het in hom begin;
Die kille Dood ken hy.
Wat ‘n verhaal kon hy ontvou
Van mannemoed en vrouetrou
En eerste liefde bly!
Gee aan ou Poon, my laaste perd,
Genadebrood. Hy is dit werd.
Vir hom is daar geen geld!
Hoe dikwels het ons twee gedeel
My laaste bietjie mieliemeel
Daar buite op die veld!
My kinders bly die grond behou;
Onthou julle afkoms; wees getrou!
Laat vreemde sedes staan!
Al bars die swaarste onweerswolk
Oor ons, tog bly ons nog ‘n volk
En sal ons voortbestaan.
Daar’s nog ‘n ou Transvaalse vlag ---
Bewaar . . wie weet . . miskien . . een dag ---
Ek sal daar nie meer wees ---,
Maar mag ons eie vlag weer waai,
Vat my geweer en skiet en laai ---
En . . . Heer, ontvang my gees !
Gaan kyk na my
nuwe fotografie
webwerf . Sport fotos onlangs bygelas
Hierdie brief is maar net 'n klein deel van die
Peterjasie internet ondervinding.
Klik gerus hier en gaan besoek my webwerf, daar is regtig iets van
alles, en alles in Afrikaans.
Zalome -
Afrikaans op die net |
Zalome is nog
iemand wat probeer om die gebruik van Afrikaans op die internet te
bevorder. Sy stuur lekker "kletsbriefies" per epos uit. Daar is twee
soorte, een met musiek en een sonder musiek wat dan vinnig aflaai.
Om aan te sluit, klik net op die skakel van die brief wat jy wil ontvang,
doen dit van die rekenaar af waar jy die brief op sal wil ontvang. Yahoo
sal dan,
'n bevestingsbrief stuur, "Reply" net daarop en dis dan al! Kom sluit
aan, dis gratis en dis pret (in Afrikaans).
AFRIKAANS MET MUSIEK:
ZALOME-AFRIKAANS_muso-subscribe@yahoogroups.com
AFRIKAANS SONDER MUSIEK:
ZALOME-AFRIKAANS_geen-muso-subscribe@yahoogroups.com
Ek het vir 'n lang
tyd 'n Feesbladsy op my webwerf gehad, maar die mense het my nie die nuutste
inligting gestuur nie, nou gee ek maar 'n skakel na Litnet se feesbladsy.
Klik net hier
'n Blinde ou stap per ongeluk by
'n lesbian bar in. Hy gaan sit op 'n barstoel en bestel 'n drankie .
Terwyl hy daar sit, skreeu hy vir die bartender: "Hey, wil jy 'n dom
blond joke hoor?"
Tjoepstil....
In 'n diep stem fluister die girl langs hom in sy oor:
"Voor jy daai joke vertel moet ek jou vyf dinge sê pel:
*Die bartender is 'n blonde vrou
*Die bouncer is 'n blonde vrou
*Die girl langs my is 'n body builder. Sy's blond.
*Op regterhand het jy jou senior tipe blonde gewigopteller.
*Plus ek's 'n sesvoet, 120kg blonde chick met 'n doktorsgraad,
'n swartbelt en 'n bad attitude.
So dink nou mooi pel. Wil jy nog steeds daai grappie vertel?"
Die blinde ou dink so oomblik en skud dan stadig sy kop.
"Nee wat," sê hy. "Nie as ek dit vyf keer moet verduidelik nie."
Op een dag vraagt een meisje aan
haar mama:
"Mama, vanwaar komen de allereerste ouders?"
"Wel," antwoordt haar mama, "God heeft de eerste mensen, Adam en Eva, op
de wereld gezet.
Adam en Eva hebben dan kinderen gekregen die op hun beurt ouders
geworden zijn enzovoort, enzovoort.
Het is zo dat de humane familie is ontstaan."
Twee dagen later stelt het meisje dezelfde vraag aan haar vader.
Deze antwoordt: "Kijk, miljoenen jaren geleden evolueerden de apen
langzaam tot wat de mensen vandaag zijn."
Het meisje staat perplex en loopt snel naar haar mama:
"Mama, waarom zeg jij me dat de eerste mensen door God op de wereld
werden gezet, terwijl papa zegt dat mensen eigenlijk van de apen
afstammen?"
Haar moeder antwoordt met een glimlach:
"Dat is heel simpel liefje. Ik heb je verteld over mijn familie en papa
over de zijne !"
"Hallo baas Rod. Dis Philemon,
die gardenboy op jou landgoed. Ek probeer jou al dae lank innie hande
kry."
"Hallo Philemon. Wat kan ek vir jou doen? Is daar probleme?"
"Um. Ek bel net om te vertel die baas se papagaai is dood."
"My papagaai? Dood? Die een wat die nasionale kompetisie gewen het?"
"Yebo. Dis hy daai."
"Deksels, dis nou jammer. Ek het 'n klein fortuin op daardie voel
spandeer. Waaraan is hy dood?"
"Hy het vrot vleis ge-eet baas Rod."
"Vrot vleis? Wi'et hom vrot vleis gegee?"
"Niemand nie baas Rod. Hy het die vleis van die dooie perd ge-eet."
"Dooie perd? Watter dooie perd?"
"Die thoroughbred baas Rod."
"My pryswenner perd is dood?"
"Yebo. Hy's dood van al die harde werk om die waterkar te trek."
"Is jy nou gerrook? Watter waterkar?"
"Die een wat ons gebruik het om die vuur dood te maak, baas Rod."
"Goeie genugtig, van watse vuur praat jy?"
"Die een in jou huis baas Rod. Die kers, hy het geval en die gordyne aan
die brand gesteek."
"Wat 'n ongeluk...Wil jy nou se die huis het afgebrand deur 'n kers wat
omgevoeter het?"
"Yebo."
"Maar daar's mos elektrisiteit by die huis. Waarvoor het die kers
gebrand?"
"Vir die begrafnis baas Rod."
"WATTER DONNERSE BEGRAFNIS?"
"Van jou vrou baas Rod. Sy het een aand hier aangekom en vir niemand
vertel sy kom nie. Ekket gedog dis 'n rower, toe slaan ek haar dood met
die baas se nuwe vistok."
STILTE.....
LANGER STILTE.....
EINDELIK...
"Philemon, as jy my visstok gebreek het, is jy baie diep in die k@k!!"
As jy dalk nog
baie resepte wil hê, gaan kyk in die
argiewe, elke nuusbrief bevat
resepte en meeste van hulle het ook nog gratis aflaaibare resepte eBoeke. |
|
|
BLITSVINNIGE VRUGTEKOEK
2 pakkies Marie beskuitjies (grof gebreek)
2 eiers
1 koppie (250ml) sagte bruin suiker
1 koppie (250ml) botter of margarien (verkieslik botter)
3 koppies (750ml) gedroogde vrugtemengsel (fruit mix)
75g glanskersies
2 sopies brandewyn of sjerrie
Smelt botter en suiker, moenie kook nie. Voeg vrugte by en kook vir 3
minute. Voeg geklitste eiers by. Roer vinnig na elke byvoegsel en kook vir
nog 2 minute. Voeg Marie beskuitjies, kersies, brandewyn of sjerrie by en
roer goed. Roer goed tot alles goed gemeng is. Plaas in gesmeerde
broodpannetjie wat uitgevoer is met waspapier wat ook gesmeer is. Druk
mengsel stewig vas en laat afkoel.Keer uit en strooi met versiersuiker voor
bediening.
SPESIALE KERSKOEK
240 g Brasiliaanse neute (375 ml)
100 g pekannneute (250 ml)
75 g amandels (125 ml)
225 g dadels (grof gekap, 375 ml)
75 g pitlose rosyntjies (125 ml)
75 g glansvrugte (grof gekap, 125 ml)
120 g rooi en groen glanskersies 9200 ML)
120 g koekmeelblom (250 ml)
2 ml sout
3 ml bakpoeier
105 g strooisuiker (125 ml)
3 eiers
12.5 ml brandewyn
Plaas neute en vrugte in groot mengbak. Sif droë bestanddele daaroor. Voeg
suiker by en meng goed. Voeg eiers en brandewyn by en meng weer goed. Skep
mengsel in ’n gesmeerde eenbroodpan en bak in voorverhitte oond van 150ºC
oneveer 2 uur 30 minute tot goudbruin en gaar.
LIGTE VRUGTEKOEK
250 g botter (270 ml)
250 g strooisuiker (300 ml)
2 ml vanieljegeursel
knypie sout
12.5 ml rum
6 eiers
350 g koekmeelblom (730 ml)
5 ml bakpoeier
400 g sultanas (665 ml)
50 g gemaalde amandels (85 ml)
100 g versuikerde lemoenskil
100 g gepelde amandels (gehalveer, 65 ml)
Voer ‘n 230 mm ronde koekpan met vetpapier uit. Verhit oond tot 150ºC. Klits
strooisuiker, botter, vanieljegeursel, sout en rum tot lig en romerig. Voeg
eiers een vir een by en klits goed na elke byvoeging. Indien mengsel skif,
voeg 12.5 ml meelblom by. Sif meelblom en bakpoeier en meng. Voeg sultanas,
gemaalde amandels en gekapte skil by. Vou meelblommengsel liggies in
romerige mengsel in. Giet in voorbereide koekpan, rangskik amandels bo op en
bak in voorverhitte oond vir 4 uur 30 minute. Toets met ’n vleispen of koek
gaar is. Laat koek vir 15 minute in pan afkoel en keer dan uit.
BRANDEWYNKERSKOEK
225 g koekmeelblom (465 ml)
knypie sout
3 ml gemaalde kaneel
3 ml gemaalde neut
450 g sultanas (750 ml)
350 g rosyntjies (580 ml)
225 g glanskersies (375 ml)
100 g gepelde amandels (gesnipper, 165 ml)
60 g versuikerde skil
gerasperde skil van ’n halwe suurlemoen of lemoen
180 g botter (195 ml)
180 g donkerbruin suiker (225 ml)
4 eiers, geklits
25 ml brandewyn of sjerrie
50 ml brandewyn
Sif koekmeelblom, sout en speserye goed saam en plaas eenkant. Plaas
sultanas, rosyntjies, glanskersies, amandels, versuikerde en gerasperde skil
in mengbak en meng liggies. Plaas eenkant. Klop botter tot romerig, voeg
suiker by en klop tot lig en goed gemeng. Voeg geklitste eiers bietjiesgewys
by en klop goed na elke
byvoeging. Voeg gesifte koekmeelblommengsel geleidelik by en meng. Voeg
vrugtemengsel en brandewyn by en meng. Skep mengsel in voorbereide koekpan
en bak in voorverhitte oond van 160ºC vir 2 uur. Verlaag temperatuur tot
150ºC en bak nog 1¼ uur. Haar uit oond, giet brandewyn oor en laat effens
afkoel in pan voor dit uitgekeer word
LIGTE KERSKOEK
200 g koekmeelblom (420 ml)
2 ml sout
5 ml gemengde speserye
200 g botter (215 ml)
200 g strooisuiker (240 ml)
6 eiers
50 ml brandewyn of sjerrie
100 g glanskersies (165 ml gekap)
50 g gemmerkonfyt (gekap)
50 g okkerneute (125 ml)
200 g korente (330 ml)
200 g sultanas (330 ml)
150 g'pitlose rosyntjies (250 ml)
75 g gemengde, gesnipperde skil (125 ml)
Sif meelblom, sout en speserye. Klits botter en suiker tot lig en romerig.
Voeg eiers een vir een by en klits goed na elke byvoeging. Voeg brandewyn of
sjerrie by en klits goed. Voeg gekapte vrugte, neute, skil en gesifte
meelblom by. Giet mengsel in gevoerde koekpan en bak in 'n voorverhitte oond
van 160 grade C vir 45
minute. Verlaag hitte tot 150 grade C en bak 1 uur. Verlaag hitte verder tot
140 grade C en bak nog 1 uur tot gaar. Laat in pan afkoel.
SJERRIEKERSKOEK
100 g okkerneute (250 ml)
240 g Brasiliaanse neute (375 ml)
75 g amandels (125 ml) '
225 g pitlose pruimedante (grof gekap, 375 ml)
75 g pitlose rosyntjies (125 ml)
75 g glanspynappel (125 ml)
120 g glanskersies (200 ml)
120 g koekmeelblom (250 ml)
2 ml sout
3 ml bakpoeier
100 g bruin suiker (125 ml)
3 eiers
12,5 ml sjerrie
Plaas neute en vrugte in groot mengbak. Sif droë bestanddele daaroor. Voeg
suiker by en klits goed. Voeg eiers en sjerrie by en meng goed. Skep mengsel
in 'n gevoerde eenbroodpan. Bak in 'n voorverhitte oond van 150 grade C vir
2 uur 30 minute tot gaar. Laat koek in pan afkoel en keer dan uit.
OUMA SE VRUGTEKOEK
75 g ontpitte pruimedante (125 ml)
75 g droëvye (125 ml)
175 g droëpere
50 g rosyntjies (85 ml)
50 g korente (85 ml)
50 g gekapte, gemengde ski!
300 ml warm, swart tee
50 g suiker (60 ml)
3 ml gemaalde kaneel
knypie elk wonderpeper, sout en gemmer
25 ml rum
25 ml suurlemoensap
200 g koekmeelblom (415 ml)
50 g haselneute (fyn gekap)
50 g okkemeute (fyn gekap)
Suurseldeeg
25 ml melk
50 ml water
5 ml olie
5 ml droë gis
25 ml warm water
5 ml strooisuiker
10 ml sout
50 g koekmeelblom (100 ml)
50 g broodmeel (100 ml)
Versiering
25 g gepelde amandels (gehalveer)
glanskersies
engelwortel
Maak eers suurseldeeg. Meng melk,50 ml water en olie in 'n kastrol en verhit
tot kookpunt. Laat afkoel. Meng gis met 25 ml warm water en voeg suiker by.
Laat staan vir 5 minute. Voeg by melkmengsel en roer sout by. Voeg hierdie
mengsel by brood-enkoekmeelblommengsel en klits goed.
Bedek en laat staan vir 12-18 uur.
Kap pruimedante, pere en vye. Plaas in 'n mengbak saam met rosyntjies,
korente en gemengde skil en giet tee oor. Bedek en laat oornag staan.
Voeg suiker, speserye, sout, rum en suurlemoensap by vrugte. Klits alle
bestanddele goed saam, bedek en laat staan vir nog 30 minute. Voeg
vrugtemengsel by suurseldeeg saam met gesifte meelblom en neute. Meng alles
goed saam en plaas in 'n gesmeerde koekpan (200 mm). Versier met amandels,
kersies en engelwortel. Bak in 'n
voorverhitte oond van 180 grade C vir 1 uur 10 minute.
RYK, GEKOOKTE VRUGTEKOEK
1.2 kg gemengde droëvrugte
25 ml gouestroop
40 ml brandewyn, sjerrie of rum
187 ml water
250 g botter (270 ml)
265 g bruinsuiker (330 ml)
5 eiers
300 g koekmeelblom (625 ml)
70 g bruismeel (125 ml)
2 ml sout
10 ml gemengde speserye
2 ml gemaalde kaneel
2 ml gemaalde neut
Plaas gemengde vrugte, gouestroop, rum, sjerrie of brandewyn en water in ’n
kastrol. Verhit tot kookpunt. Giet in ’n bak en laat oornag staan.
Klits botter en suiker saam tot lig en romerig. Voeg eiers een vir een by en
klits goed na elke byvoeging. Sif droë bestanddele saam en sif dan oor
kokende vrugtemengsel. Meng goed. Roer bottermengsel by. Skep in gevoerde
230-mm ronde koekpan en bak in voorverhitte oond van 150ºC vir 3 uur 45
minute.
KITS VRUGTEKOEK
150 g botter
1 bottel droëvrugtevulsel
150 g sagte bruin suiker (187.5 ml)
250 g bruismeel (450 ml)
2 groot eiers
Smelt botter in kastrol en roer die res van die bestanddele daarby. Meng
goed. Skep in gesmeerde, gevoerde koekpan en bak in oond van 160ºC vir 1 tot
1¼ uur of tot gaar.. Haar uit oond, laat effens afkoel en keer uit. Laat
goed koud word en bewaar in lugdigte houer tot benodig
AMARULA SJOKOLADEKOEK
60 ml Kakao
125 ml kookwater
3 eiers
220 ml suiker
60 ml olie
250 ml koekmeel
10 ml bakpoeier
2 ml sout
STROOP
200 ml suiker
250 ml water
60 ml Amarula-likeur
1 blik karamelkondensmelk
styf geklopte room vir versiering
Flake-sjokolade
Stel oond op 180 grade Celsius.
Beslag:
Meng kakao met kookwater en laat dit afkoel.
Klits eiers, suiker en olie saam, voeg koue kakaomengsel by en meng deeglik.
Sif res van droë bestanddele by en meng goed. Skep in 22 cm x 30 cm-pan en
bak ongeveer 20 min. of tot toetspen skoon uitkom.
Stroop:
. Kook suiker en water saam vir 5 minute en verwyder van stoof en voeg
Amarula by. Roer goed. . Prik koek met ‘n vurk sodra dit uit die oond kom en
gooi warm stroop oor.
Versier:
Laat goed koud word, verwyder uit pan, smeer karamelkondensmelk en styf
geklopte room oor. Versier met Flake indien verkies (nie Pepperment Crisp
nie, want dit belemmer die smaak). Dis ‘n heerlike klam koek wat lekker klam
bly. WENK: Meer Amarula kan gebruik word indien verkies.
KERSBROOD
400 g droëpere
300 g pruimedante (500 ml)
400 g droëvye (665 ml)
150 g okkerneute (375 ml)
100 g rosyntjies (165 ml)
125 g sultanas (210 ml)
75 g gemengde, gesnipperde skil (125 ml)
200 g strooisuiker (240 ml)
15 ml gemaalde kaneel
3 ml gemaalde naeltjies
5 ml wonderpeper
3 ml sout
25 ml rum
1 kg koekmeelblom
40 g geperste suurdeeg
Brooddeeg
900g broodmeel
150 ml warm melk
25 g geperste suurdeeg
10 ml strooisuiker
5 ml sout
25 g gesmelte botter
12,5 ml olie
Week pere en pruimedante in 900 ml water. Sit deksel op en kook tot sag.
Dreineer en hou vloeistof. Ontpit pruimedante en kap pere, vye en okkerneute.
Voeg rosyntjies, sultanas, gemengde skil, suiker, speserye,
sout en rum by en bedek.
Klits 300 ml van warm water en 50 g van broodmeel saam om meeldeeg te vorm.
Bedek en laat staan vir 1 uur 30 minute.
Voeg dan warm melk by en klits goed. Meng suurdeeg, 150 ml warm water en
suiker en laat staan vir 10 minute. Voeg by meeldeeg. Voeg sout, botter en
olie by. Meng res van broodmeel by. Bedek en laat staan tot uitgerys.
Sit koekmeelblom in 'n groot bak en maak 'n holte in middel. Klits 40 g
suurdeeg met 400 ml koue vrugtevloeistof en suiker en giet dit in meelholte.
Strooi 'n bietjie meelblom oor en laat staan tot skuimerig.
Voeg vrugte-enneutemengsel by en klits tot 'n deeg gevorm word. Laat staan
vir 15 minute. Verdeel vrugtedeeg in vier ovaal brode. Verdeel brooddeeg in
vier en rol elke deel uit tot 'n groot ovaal gevorm is.
Plaas vrugtebrood op uitgerolde deeg. Bestryk vrugtebrood met water en draai
in brooddeeg toe. Plaas op 'n gesmeerde bakplaat en verf met water. Laat
staan vir 15 minute. Bak in voorverhitte oond van 190 grade C vir 1 uur en
20 minute.
. Hierdie gereg is nie geskik om lank te hou nie. Eet dit binne 'n week
nadat dit gebak is
OUTYDSE KONFYTKOEKIES
5 K Meel
2 t koeksoda
2 k suiker
2 t kremetart
¾ k melk
2 eiers
125 g margarien
sout
910 g Appelkoos of Perske Konfyt
1. Klop botter en suiker tot room
2. Roer eiers in
3. Voeg melk wat in koeksoda opgelos is by
4. Voeg res van bestanddele by
5. Rol dun uit
6. Druk met wynglas sirkels uit
7. Meng die konfyt met 'n bietjie MAZIENA dit help dat die konfyt nie
uitkook as dit gebak word)
8. Plaas konfyt op deeg. Sit nog 'n deegsirkel bo-op, druk vas met vingers
in die rondte
9. Bak 10 min op 180º C of tot mooi bruin
KOFFIEKOEKIES
8 Koppies meelblom,
1 pond (500 g) maizena
1 ons (30 g)koeksoda
1 Koppie stroop
1 1/2 pond margarien
2 Koppies suiker
4 eetlepels koffie essence
1/2 teelepel sout
Melk indien nodig.
Meng botter, suiker, stroop. Voeg koffie essence by. Meng koeksoda met
bietjie melk. Voeg by mengsel. Voeg droë bestanddele by en maak aan tot
stywe deeg. Druk deur koekie masjien en bak in warm oond 200ºC. Sit 2 - 2
opmekaar met konfyt.
KONDENSMELK KOEKIES
12 Koppies meel
4 eiers
1 pak cream of tartar
1 pak koeksoda
2 eetlepe1s stroop
1 blik kondensmelk
2 pond (1 kg )margarien
3 Koppies suiker
1 Koppie klapper
Meng Suiker en botter tot room. Voeg eiers een vir een by. Voeg stroop en
melk by. Laaste word meel koeksoda, klapper en cream of tartar bygevoeg.
Meng,druk uit en bak in oond 200ºC tot gaar.
BOERE SOETKOEKIES
15 Koppies mee1
3/4 Koppie stroop
15 teelepels bakpoeier
6 1/2 Koppies suiker
1 teelepel kaneel .
1 teelepel neut
1/2 teelepel naeltjies
1 teelepel gemmer
6 eiers
1 1/3 pond (660 g) margarien
Meng die droë bestanddele, vryf margarien in. Voeg stroop en eiers by, meng
verder met melk tot 'n stywe deeg. Rol uit en druk af met drukkertjies. Bak
in oond 200°C tot ligbruin.
LEKKER SOETKOEKIES
2 Koppies klapper
3/4 pakkie cream of tartar
1/4 pond gesnipperde kersies
1 eetlepel goue stroop
14 Koppies meel
3 Koppies suiker .
1 3/4 Koppie botter
knippie sout.
1 blik gekondenseerde melk
6 eiers
1 pakkie koeksoda
Maak koeksoda en cream of tartar met een eetlepel asyn aan. Meng meel,
suiker en sout saam. Meng gekondenseerde melk, goue stroop,
koeksoda mengsel, asook geklitste eiers saam. Voeg nou alles bymekaar en
werk sagte botter met hande deur mekaar. Rol uit, druk af en bak (Moenie
gesmelte botter gebruik nie).
OUMA SE GEMMERKOEKIES
(Lewer sowat 100 koekies)
250 9 botter
250 ml gouestoop
400 9 geelsuiker (500 ml)
2 eiers
750 9 koekmeelblom
40 ml fyn gemmer
5 ml fyn kaneel
5 ml sout
10 ml koeksoda
85-100 ml melk
Plaas botter in kastrol en smelt oor lae hitte. Voeg stroop en suiker by en
roer tot suiker opgelos het. Verwyder van hitte en laat effens afkoel. Klits
eiers en roer by botter mengsel. Sif droë bestanddele
saam en voeg beurtelings met melk by bottermengsel. Meng goed.
Bedek met kleefplastiek en plaas minstens 1 uur lank in yskas. Vorm
okkerneutgrootte-bolletjies en plaas op bakplaat. Druk effens
met vinger en bak in voorverhitte oond by 190 grade C 10-12 minute lank lot
goudbruin en gaar. Verwyder uit oond, laat afkoel en sit voor.
OBLIETJIES
500 g bruinsuiker (625 ml)
2 eiers
250 g botter (gesmelt)
15 ml fyn kaneel
10 ml droë nartjieskil (fyn gestamp)
100-125 ml volroomsjerrie
480 g koekmeelblom (4x250 ml)
Klits suiker en eiers saam lot romerig. Voeg botter, kaneel en nartjieskil
by en meng. Voeg sjerrie by en meng. Voeg gesifte meelblom by en meng tot
stewige deeg. Indien nodig voeg meer meel by. Vorm bolletjies en plaas in
middel van oblietjiepan. Maak toe en bak sowat 30-40 sekondes aan elke Kant
tot goudbruin en gaar. Rol dadelik op deur gebruik te maak van dik steel van
houtlepel op roomhorinkievorms. Vul met styf geklopte gegeurde room en sit
voor.
JAN SMUTS-KOEKIES
Hierdie koekies is genoem na genl. Jan Smuts wat van 1919 tot 1924 en van
1939 tot 1948 die eerste minister van die Unie van Suid-Afrika
was. Die resep lewer 4 dosyn koekies. Volgens oorlewering was die
koekies destyds baie gewild onder genl. Smuts se aanhangers terwyl hul
politieke opponente niks daarvan wou weet nie en net Hertzoggies gebak het.
Kors
400 g (750 ml, ongesif afgemeet)
koekmeelblom
10 ml bakpoeier
1 ml sout
250 g botter of margarien, by kamertemperatuur
200 g (250 ml) suiker
2 eiers, geklits
Vulsel
125 g botter of margarien, by kamertemperatuur
125 g (150 ml) suiker
2 eiers, geklits
125 g (225 ml, ongesif afgemeet)
koekmeelblom
5 ml bakpoeier
100 ml fyn appelkooskonfyt
Voorverhit die oond tot 190°C (375 F).
Smeer die holtes van kolwyntjiepanne, of bespuit hull met kleefwerende
middel.
Sif die koekmeelblom, bakpoeier en sout saam. Vryf die botter of margarien
met die vingertoppe hierin totdat die mengsel fyn gekrummel is. Voeg die
suiker by en meng. Voeg die eiers by en meng tot 'n deeg.
Rol die deeg sowat 3 mm dik uit op 'n meelbestrooide deegplank. Druk sirkels,
8 cm in deursnee, met 'n koekiedrukker uit. Voer die holtes van die
kolwyntjie panne met die deegsirkels uit. Verroom die botter of margarien en
die suiker saam. Voeg die eiers by en meng. Sif die koekmeelblom en bak
poeier saam en meng dit met die eiermengsel.
Skep 2 ml van die appelkooskonfyt in elke korsie. Skep 'n lepelvol vulsel
daarop.
Bak die koekies 15 minute of tot goudbruin op die middelste oondrak.
Keer hulle versigtig op 'n draadrak uit en laat afkoel.
KORENTEKOEKIES
Nog 'n resep wat dateer uit 'n 1914 resepteboek
130 g botter
400 g suiker (500 ml)
4 eiers (geskei)
375 ml melk
2 ml koeksoda
480 g koekmeelblom (4 x 250 ml)
150 g korente (250 ml)
5 ml kremetart
Klits botter en suiker saam tot lig en romerig. Voeg eiergele een vir een by
terwyl voortdurend geklits word. Meng melk en koeksoda en voeg beurtelings
met meelblom by bottermengsel. Roer korente daarby in. Klits eierwitte en
kremetart saam tot stYf en vou liggies by mengsel. Skep in gesmeerde
kolwyntjiepanne en bak in voorverhitte oond by 200 grade C. 20-25 minute
lank tot gaar.
GEMMERKOEKIES
185g margarine
250ml stroop
700g koekmeel
20ml koeksoda
20ml kremetart
60ml gemmer
550g bruinsuiker
5ml sout
3 eiers
Smelt botter en stroop in groot kastrol en laat afkoel. Voeg nou die eiers
een vir een by die stroopmengsel. Gooi nou die bruinsuiker bo-oor en meng
net tot die mengsel nat is. Sif dro• bestandele en voeg by
die die stroopmengsel en meng. Laat staan vir 2 ure, maak balletjies en bak
10 – 12 minute by 180• C. Die resep lewer omtrent 13 dosyn. Ek voeg maar
altyd • bietjie ekstra gemmer by, net vir liefde. Die is ’n regte outydse
harde gemmerkoekie wat lekkerder word soos dit ouer word.
My nuwe
resepte eBoek CD - 60 boeke op een CD - Ideale Kersgeskenk.
Ek het besluit
om al die Afrikaanse resepte eBoeke wat ek het op en CD te sit, dis
omtrent al die resepte wat mens ooit sal nodig hê. Nou hoef jy nooit
weer 'n resepteboek te koop nie en teen minder as R1.70 per boek is dit
baie billik.
Hier is die
lys van boeke:
101 Kraakvars slaaie,
101 Onweerstaanbare poedings, 110 Spyskaarte vir die werkende vrou
5 Beste van alle geregte, 217 Egte Afrikaanse resepte, Aartappels,
Beskuitresepte, Afrikaanse Resepteverskeidenheid, Brood resepte, Vul die
beskuitblik, 'n Broodjie vir die blik, Blokkieskoek, Burgers Patties
Frikadelle, Brood resepte, Drankies, Drinkgoed, Gemmerbier, Groente, Eet jou
groente, Hoender resepte, Happies en Poffers, Kaaskoek, Ietsie anders
resepte, Kerskoeke, Karavaan resepte, Kleinkoekies, Kinderlekkerte,
Koekiedrukker resepte, Koeke, Likeur, Lekkergoed resepte, Nog resepte,
McCain resepte, Moedersdag resepte, Mikrogolf resepte, Peterjasie se boek, Pastageregte, Peterjasie se
Kersresepte versameling, Peterjasie se eBoek van vernoemde resepte, Poeding, Peterjasie se
Tradisionele SA resepte
Resepte met biltong, Resepteverskeidenheid - ook grootmaat, Slaaie, Sommer
net resepte, Sop in die pot, Sop resepte, Terte, Sous, Verskeie resepte 1,
Souttert & Pannekoek, Vis en hoender, Veelsydige hoender, Vleisgeregte vir
Kersdag, Verskeie resepte 2, Warm en koue drankies, Vleisresepte, Wille
samies, Wafels en Pannekoeke, Wors en worsies
Allerlei
Annette se Boererate, Boererate en Verbruikerswenke, Hartstigting dieet,
Lennons medikasie, Mate en gewigte, Sop dieet, S A Boererate eBoek, Metrieke
omskakelingstabel, Werk van die huis
Die CD kos R100,
geregistreerde posgeld ingesluit (dis om en by R1.60 per boek). Met Fastmail
koerier, volgende dag aflewering, kos dit R130.
As jy die Fastmail
metode verkies kan ek vir jou onmiddelik 'n spoornommer (tracking number)
gee, dit sal jou gemoedsrus gee aangesien jy 'n oorbetaling moet maak aan
iemand wat jy nie ken nie.
Klik hier om my bankbesonderhede te kry, onthou om ook jou posadres te
verskaf
Anna se Kombuis
Ek beskou Anna Eksteen as die koningin van Resepte eBoeke in Afrikaans.
Sy het nou al 'n hele versameling van resepte eBoeke wat enige kossoort
dek, en dit in Afrikaans! eResepteboeke is goedkoop en geen posgeld is
betaalbaar nie, die boeke word per epos gestuur en is in 'n japtrap by
jou.
Klik gerus hier en kyk
na die lys van nuwe resepteboeke en bestel gerus een, of sommer 'n paar!
Of bel sommer direk vir Anna -
0822946799
Die
volledige lys van al Anne se boeke is onderaan, bestel gerus Pa se Boek as
Vadersdag geskenk, daar is nog tyd oor, die boek word per epos gestuur.
Ek
kan die boek PA SE
BOEK aanbeveel as ‘n ideale
Vadersdag geskenk wat die 20ste Junie gevier word. Dit is iets heel
anders as die gewone "soap on a rope" of nog ‘n paar sakdoeke.
Menige mans het al in die verlede vir my terugvoering gegee oor hierdie
boek wat hul beskryf het as uitsonderlik.
My
versameling eResepteboeke is besonder gewild as klein geskenkies, vir die
buurvrou, jou kind se dagmoeder, jou kollega by die werk of sommer om
jouself te bederf. Ek kry goeie en positiewe terugvoering. Daar was ook al
'n artikel oor 2 van my boeke in Rapport, wat bewys is dat hierdie nie 'n
sogenaamde "scam" of "foefie" is nie. Baie mense kan
getuig en hul tevredenheid uitspreek oor die boeke wat hul al van my
bestel het.
LEES
HIER AS JY WIL WEET WAT OM TE DOEN OM TE BESTEL
Om
'n resepteboek by my te bestel, is baie eenvoudig. Stuur ‘n e-pos
met jou keuse van boek/e aan my by anna_se_kombuis@yahoo.com
Ek
sal die boek/e in Microsoft Word-formaat stuur, tesame met besonderhede
van die bankrekening waarin die inbetaling gedoen kan word. Ongelukkig kan
ek nie enige bestellings stuur as daar nie behoorlike kontakbesonderhede
saam gestuur word nie.
Met
die druk van 'n knoppie kan jy nou 'n resepteboek bestel wat vóór
aandete per e-pos in jou INBOX afgelewer word. Jy kan dit dan uitdruk of
stoor op CD of op jou rekenaar.
Sommige
mense liaseer dit in 'n "flip file" vir maklike gebruik en om
die kosspatsels maklik af te vee na gebruik. Let asseblief daarop dat die
boeke NIE AFGELEWER of
GEPOS word nie, en is nie
beskikbaar in HARDEBAND
nie. Die boeke is ongelukkig nie beskikbaar in Engels nie, tensy so
aangedui.
Ek
werk op 'n absolute eerlikheidsbasis en vertrou dat jy dieselfde sal doen.
Ek
stuur eers die boeke, tesame met my bankbesonderhede, waarna jy my betaal
wanneer jy dit ontvang het en tevrede is daarmee. Soos ‘n tipe van COD
– Cash on delivery. Jy hoef nie bang te wees dat ek jou geld gaan vat en
laat waai nie, want jy ontvang mos eers die boeke en dan betaal jy my. Jy
sal dus verstaan dat ek nie vir lang periodes kan wag vir betaling nie.
Indien jy nie nou kan betaal nie, dan vra ek dat jy eerder nie nou sal
bestel totdat jy weet jy die nodige betaling kan maak nie.
Geniet
die dag verder en groete tot ons dalk weer gesels.
Anna
0822946799(Hierdie
foon is ongelukkig nie altyd aangeskakel nie - Laat asseblief 'n boodskap)
anna_se_kombuis@yahoo.com
LYS
VAN BESKIKBARE BOEKE
KOM
ONS PAK ‘N PIEKNIEKMANDJIE R60
Die
boek handel oor vriendskap en liefde en 'n piekniekmandjie
en al die lekker eet wat daarmee gepaard gaan. Dit bevat
verskillende kossoorte (soet en southappies) (sosaties) (doopsouse)
(koue soppe) (verskeidenheid brode) (lekkernye) (drankies en
vele meer) vir 20 verskillende piekniekmandjies en
sommer net allerhande mooi en besonderse sêgoed oor
vriendskap, en 'n idee of wat om vir die spesiale persoon as
geskenkie te gee.
SOMER,
SON EN BAIE SLAAI R60
Is
presies dit wat die naam aandui. Dit is nie net gewone
"bokkos" nie. Dit is 'n fees van slaaie. “Slaaie
galore”. Hierdie eBoek bevat meer as 200 resepte wat nie
net heerlike slaaie insluit nie, maar ook smoothies,
skommels en allerlei dorslessers.
VROU
VAN SPREUKE 31 R80
Hierdie
boek was spesiaal saamgestel vir Moedersdag, maar is nie net
bedoel vir Moedersdag nie. Hierdie is ‘n “elke dag boek.
Let asseblief egter dat hierdie boek redelik groot is (2MB)
alvorens jy bestel.
Hierdie
e-boek is vir ALLE vroue, en nie net diegene wat die titel
ma, moeks, mammie of moeder dra nie. My beskeie mening is
dat elke vrou met natuurlike moederinstink gebore word, en
dus in haar wese die moederlike rol op een of ander stadium
in haar lewe vertolk. Of dit is dat jy kinders van jou eie
het, of dit is dat jy peetma is, of voog is, of dit is dat
jy toe jy klein dogtertjie was vir jou poppe ma-ma gespeel
het en of dit is dat jy vir die hondjies, katjies of voëltjies
kos gee. Die moederinstink sal daar altyd wees, so ook die
behoefte om te versorg, te bederf, te beskerm en te
vertroetel. Al hierdie dinge, is ma-wees dinge, en alle
vroue het 'n begeerte daartoe. Hierdie samestelling bevat
nie net resepte nie, maar ook gesegdes, waarhede en
allerhande verrassingtjies. Dit is inderdaad een van my
samestellings waarop ek die trotste is en ek glo jy sal dit
ook net so geniet.
MAMMA
MIA – LEKKER PASTA
R60
Pasta
is wonderkos: Dis baie gerieflik, goedkoop, altyd beskikbaar,
vinnig gaar en lekker saam met enigiets. En die beste van
alles, as jy pasta met die regte bestanddele meng, kry jy
’n voedsame gereg propvol energie. Hier is ’n
verskeidenheid watertand-maaltye waarvan die meeste sommer
tjop-tjop gemaak kan word – en só meer rusbanktyd vir die
kok verseker! Sommige bekend, ander ‘n avontuur om iets
nuuts op te tower.
SMULGEREGTE
OPGETOWER UIT MAALVLEIS
R60
Maalvleis
is een van dié mees veelsydigste kossoorte. Selfs die mees
onervare kok kan iets daarmee uitrig. Met 'n bietjie
verbeelding en moeite kan 'n mens sommer smullekker geregte
hiervan voorberei. Hierdie is ‘n samestelling van die
sulke resepte. Die meeste van die geregte word 1-2-3
voorberei ander met bietjie meer moeite. Maalvleis bly ’n
staatmaker, want jy kan dit op soveel maniere voorsit. Jy
kan kerrie, frikkadelle of moesaka daarmee maak of dit by
rys inroer vir ’n vinnige eenpotgereg.
HOENDER
VIR ELKE DAG SE EET
R60
Hoera
vir hartlike, vullende hoendergeregte! In hierdie
samestelling is daar vele maniere hoe om KIEP-KOS perfek
gaar te maak en op splinternuwe maniere voor te sit. Moeg
vir altyd dieselfde ou hoendergeregte? Beproef dan van
hierdie opwindende nuwe maniere om dié klassieke gunsteling
voor te sit, en is dit tyd om nuwe dinge te beproef.
RECIPES
FOR VEGETARIANS
R60
As
jy besluit het om te leef met 'n groentekebab in plaas van
'n Karoo-tjoppie op die rooster, of ewig tevrede wees met 'n
muesli-ontbyt, terwyl die res van jou gesin hulle aan spek-en
eiers verlustig.Dié tipe leefwyse kan baie gesond wees,
mits die voedselprodukte wat uitgeskakel word, met 'n
plaasvervanger vervang word, en dus is hierdie boek dan vir
jou, aangesien dit bondige samestelling is van Vegetariese
disse. Beskikbaar in Engels.
ALWEER
OP DIEET?
R70
Hierdie
is egter 'n boek met 'n verskil. Dit is nie 'n dieetboek nie.
Dit is 'n boek oor GESONDE KOS en alles wat gepaard
gaan met 'n gesonde eetpatroon. Hierdie boek bevat resepte
en eetgoed wat goed is vir jou en jou gesondheid. Van die
bestanddele word uiteengesit en word daar vir jou vertel
hoekom dit noodsaaklik is dat jy dit moet
inneem om
gesond te kan lewe.Om 'n voorbeeld te noem: Watter voordele
hou roosmaryn, knoffel, neute en sade in vir jou
gesondheid as jy dit in jou resepte gebruik? Die boek bevat
baie resepte oor vars slaaie, groentes, varkvleis,
visgeregte, pasta geregte, ligte etes ens. ens.
EET
JOU GROENTE
R60
Word
in dieselfde formaat as al my ander boeke aangebied.
Dit is presies wat die titel sê. 'n Boek oor
groente. Groente van A-Z. Verskillende maniere van groente
voorberei. Kom ons erken dit nou maar. Groente is groente is
groente en veral kinders dink die meeste van tyd
JUGGGH.Miskien sing hulle en selfs jy 'n ander deuntjie as
jy moontlik die kool, pampoen, brusselse spruitjies op 'n
ander manier as die gewone voor te berei.
PA
SE BOEK (Soos
beskryf in artikel in Rapport en
ideaal vir Vadersdag) R80
Hierdie
baie spesiale boek bestaan uit heerlike BRAAIVLEIS,
POTJIEKOS, WILDSVLEIS en “COCKTAILS” resepte en sommer
net allerhande lekker sêgoed, grappies en interessanthede.
Hierdie boek is opgedra aan alle mans wat 'n spesiale plek
in iemand se hart besit. Dit was oorspronklik saamgestel vir
Vadersdag 2006, maar het nog nie ophou belangstelling lok
nie, en neem nog steeds toe in gewildheid. ‘n Ideale
geskenk.
ONTHOU
JY NOG? (Soos
beskryf in artikel in Rapport )
R80
Hierdie
boek is propvol resepte uit ons kinderjare.Onthou jy nog?
Hertzogkoekies, mosbolletjies, gemmerbier, repelsteeltjies?
ens ens.Ek glo dat as jy deur hierdie boek begin blaai, die
meeste resepte jou ‘n “ TRIP DOWN MEMORY LANE ” sal
gee.
110
SPYSKAARTE VIR DIE WERKENDE VROU
R60
Na
baie navrae het ‘n boek saamgestel vir die werkende vrou
wat saans nie ure voor die kospotte wil staan na ‘n dag se
werk nie. Die geregte is beplan vir Maandae tot
Vrydae.Naweke verander ‘n mens se roetine as in die week
en spyskaarte vir Sondag etes, ens is nie hierby ingesluit
nie.
Hierdie
boek bevat die volgende:
‘n
Uitgewerkte spyskaart, met volledige resepte wat betrekking
het tot die spyskaart.
‘n
Lys van bestanddele wat daagliks benodig word vir die
spesifieke dag se geregte.
‘n
Verskillende toebroodjie vulsel elke dag. + Ekstra's !
MAKING
DIABETIC COOKING EASY
R60
'n
Diabetiese boek in Engels wat bestaan uit 175 resepte.
Resepte dui voedingstabelle aan, bv. vesel, proteine ens.
Wye verskeidenheid van onderwerpe vanaf peuselhappies tot
poedings. Alhoewel die boek in Engels is, is dit
maklik verstaanbaar.
JAPTRAP
ETES SONDER DIE SJLEP
R60
Dis
'n fyn kuns om saans ná werk by die huis te kom en binne 'n
kort rukkie kos gereed en op die tafel te hê. Om gou by 'n
supermark te stop vir voorbereide etes, is nie altyd 'n
opsie nie - definitief nie elke aand van die week nie.
Is jy ook soms in hierdie situasie?
SOUSE,
DOOPSOUSE, SMERE EN BOTTERS
R60
Daar
is dinge wat maar eenmaal bymekaar hoort - soos die regte
sous by die regte kos. En doen jy 'n bietjie ekstra moeite
in die sous-afdeling, is dit die maklikste manier om nuwe
woema aan ou gunstelinge te gee.
'n
BORDVOL PEUSELHAPPIES
R60
Southappies
is nie noodwendig 'n makliker manier van onthaal nie, juis
omdat daar soveel moeite in die maak van southappies ingaan.
Die voordeel daarvan is egter dat die gasvrou alles vooraf
kan maak en heerlik en ontspanne saam met haar gaste kan
kuier.
Hier
is kortliks hoe dit werk met die kleiner samestellings:
Elkeen
van die onderstaande samestellings bevat ongeveer 100 of
bietjie meer resepte. Elke samestelling se prys is
R30 elk.
MAAR.
indien die koper meer as 4 boeke neem verlaag die prys na R25
per samestelling, en meer as 10 verlaag die prys na R20
per samestelling.
1.AFSKEEP
KOS
Stampmielies,
mielierys, mieliemeel, koeskoes, koring, gort.
2.
BEESVLEIS VERRASSINGS
Allerhande
lekker beesvleis geregte, insluitende “steak”
3.
BREDIES EN KASSEROLGEREGTE
Maw.
Stews en oondstowe geregte
4.
BYKOSSE
Alles
en nog wat om by etes te bedien o.a souffles
5.
DRIE RRR’e
Rys,
Risotto en Roerbraai geregte
6.
EENBAK/EENPOT
Alle
eenbak etes, hetsy oondgebak of bo-op die stoof in ‘n pan
7.
ELKE DAG AARTAPPELS
Elke
dag ‘n ander aartappeldis.
8.
GROENTE RONDOMTALIE1
Aspersies,
Broccoli, Ertjies, Groenboontjies, Blomkool, Knoffel Wortels,
Preie en Patty Pans
9.
GROENTE RONDOMTALIE2
Beet,
Botterskorsie, Patats, Murgpampoentjies, Brusselse
spruitjies,
Avokado(eintlik
‘n vrug), Komkommer, Pampoen en gemengde groente.
10.GROENTE
RONDOMTALIE3
Sampioene,
Skorsies, Spinasie, Eiervrug, Kool, Mielies,
Tamaties(eintlik ‘n vrug), Selderye en Soetrissies, Uie en
een en ander onbekendes.
11.GROOT
KOEKE TE KIES EN TE KEUR
Allerhande
soorte en smake
12.HERINNERING
AAN OUMA SE SPENS
Konfyte
en piekels en ‘n paar ander verrassings.
13.KOEKBLIKKE
VOL KLEINKOEKIES
Die
naam sê dit als
14.KONINGSKOS
Beesstert,
Skenkels, skaapnek, Beesnek
15.
KOS UIT DIE SEE
Jy
kan jouself indink- Garnale, calamari, mossels, koningklip
en baie meer.
16.MENGELMOES
Alles
wat nie iewers ingepas het nie, insluitend kaas en eier
geregte.
17.OTTERTJIE
OT
Allerhande
lekker varkvleis geregte, insluitende ribbetjies en vele
meer.”
18.PEULGROENTE
Ideal
vir die vegetariers. Bone,
lensies, spruitjies ens.
19.RUIK
DIE GEUR VAN SPESERYE
Kerries
en brandkos – Geure van die Ooste en nog meer.
20.SKAAP
EN LAM TREFFERS
Allerhande
lekker skaap en lamsvleis geregte.
21.SOET
SOETER SOETSTE
Soet
terte en kaaskoeke.
22.SONDAG
SE VLEIS
Duurder
vleissnitte, soos skaapboud, tong, skof en “roasts”
23.SOUTTERTE
EN QUICHE
Die
naam sê als.
24.TEETYD
TREFFERS
Verskeidenheid
muffins, skons en poffertjies.
25.VIR
DIE SOETTAND
Lekkernye
en allerhande soetgoed soos malvalekkers, noga, fudge en
baie meer.
26.
VIS EN VLEIS UIT’N BLIK
Tuna,
salm, makriel, sardiens, slakke en ander.
27.WEESKINDERS
Lewer,
afval, niertjies, hoenderlewertjies en een of twee ander.
28.WORS
EN WORSIES
Boerewors,
frankfurthers, Russians, varkworsies en allerhande ander wat
lyk soos wors.
Kontak
my asseblief by anna_se_kombuis@yahoo.com indien
jy sou besluit om my moontlik te ondersteun.
Vriendelike
groete en seënwense
Anna
0822946799
Tuiswerk/Tuisinkomste Hier is iets
wat werk, jy word nie oornag ryk nie, maar oor 'n tydjie sal dit vir jou
ekstra inkomste inbring, al wat dit jou gaan kos is 'n geringe
maandelikse fooi. Dis nie 'n foefie nie, ek het ingeteken en ek kry elke
maand 'n krediet in my rekening, so dit kos my niks.
Klik
hier vir meer besonderhede
Die Danville Hulpgroep
Gaan kyk gerus na die webwerf
hieronder om te sien watse wonderlike werk hierdie groep doen.
Webwerf: www.danvillehulp.co.za
Elsabé BlignautHuis: 012 991 3914
Sel: 082 828 2551
Epos: Elecnet@mweb.co.za
Al my nuusbriewe is
op hierdie bladsy beskikbaar:
http://www.peterjasie.co.za/argiewe.html
Elke nuusbrief sal
voor of op die 15de van die maand op die Argiewe bladsy te lees wees.
Kontak my hier.
Druk jou speld op my besoekerskaart! Ek dink hy is vol op die
oomblik, maar hulle maak darem gereeld spasie vir nuwe inskrywings.
|
|