|
Wees gegroet!
Welkom aan alle nuwe intekenare!
As julle baie gratis resepteboeke wil aflaai gaan kyk by die
Argiewe, meeste van die ou
nuusbriewe het resepteboeke as pasellas, gaan laai maar na willekeur
daar af.
Ek stuur ook 'n Engelse brief uit,
elke brief bevat ook 'n pasella resepte eBoek,
gaan kyk gerus en laai na hartelus af.
Die pasella hierdie keer is 'n eBoek
met pannekoek resepte. Pannekoek is altyd 'n gunsteling, vir my altans!
Die resepte is sommer 'n groot
verskeidenheid uit mt resepte argiewe. Gaan kyk gerus ondertoe!
Ons is al amper weer oppad Kruger
toe vir 'n week, kan nie wag nie. Ek hoop maar altyd op daardie spesiale
foto wat al wat 'n prys is sal wen! Wie weet, dalk hierdie keer??
Net om te laat
weet dat ek enigiets wat ek in my epos ontvang en wat ek voel hier
geplaas kan word, dit plaas ek. As daar dalk kopiereg op is laat weet
my, dalk haal ek dit af.
Teken hier in op die nuusbrief:
http://www.peterjasie.co.za/nuusbrief,html
Doen dit sommer self,
klik hier. As jy nie
internet toegang het nie,
stuur my epos met jou ou en nuwe adres.
My Resepte eBoek
samestelling op CD |
Bo en behalwe die Afrikaanse en
Engelse resepte eBoeke het ek nou ook 40 stokou Engelse resepteboeke
bygesit. Baie van hulle is oor die 100 jaar oud. Hulle is digitaal
geskandeer met ander woorde as jy die .pdf oopmaak sien jy die werlike
bladsye van die oorspronklike boek. As jy 'n versamelar van resepteboeke
is sal jy die boeke regtig interessant vind.
Gaan kyk onder vir 'n lys van die
ou boeke en ook hoe om die CD te bestel.
Klik hier om te gaan kyk na al
wat 'n statistiek is oor Springbok rugby asook sie afgelope seisoen
Hoender-biltong-en-spekpotjie
2 hoenderaftrekselblokkies
250 ml kookwater
500 ml witwyn
250 ml blatjang
46 g sampioen soppoeier (1 pakkie)
5 ml gedroogde tiemie
5 ml gemengde gedroogde kruie
5 ml suurlemoenpeper
15 ml olyfolie
15 ml botter
12 hoenderdye
250 g spekvleis, gekap
50 ml brandewyn
10 ml gekapte knoffel
2 uie, in ringe gesny
'n halwe groen soetrissie, grof gekap
1 selderystingel, in dun ringe gesny
20 klein aartappeltjies, geskil
4 wortels, in skyfies gesny
12 klein uitjies, heel
250 g knopiesampioene
8 murgpampoentjies, in dik skywe gesny
1 rooi soetrissie, in lang repe gesny
150 g klam beesbiltong, gekerf
250 ml gerasperde chedderkaas
125 ml vars, gekapte pietersielie
Los die aftrekselblokkies in die kookwater op. Meng die res van die
bestanddele van die sous en voeg dit by die aftreksel. Hou dit eenkant.
Verhit die botter en die olie oor matige hitte en verbruin die hoender. Voeg
die spekvleis by en soteer dit 3 minute lank. Voeg die brandewyn en knoffel
by en roer dit deur en moet dan nie weer die pot roer nie. Strooi die uie,
soetrissie en seldery oor die hoender en plaas dan die aartappels en wortels
bo-op. Giet die sous oor, plaas die deksel op en prut dit n uur lank. Voeg
die klein uitjies, sampioene, murgpampoentjies en rooi soetrissie by. Strooi
die biltong en die kaas oor. Voeg kookwater by indien nodig. Bedek dit en
laat dit prut dit 20 minute lank. Roer dit net voor bediening en strooi die
pietersielie oor.
Van:
Boerekos.com
Ek het 'n rukkie gelede 'n paar
idees saamgeslaan oor hoe om dalk 'n ietsie ekstra van die huis te
verdien.
Klik hier om na daardie
bladsy te gaan.
Koop een geskenk en
stuur dit sommer aan almal per epos, vriende, familie of kollegas. Spaar
'n fortion aan posgeld. Ek stel twee van my resepte eBoeke beskikbaar
teen net R60, Peterjasie se Boek en ook Peterjasie se Feesresepte. As jy
sou belangstel,
stuur my 'n epos en ek gee vir jou my bankbesonderhede. Ek epos die
boeke onmiddelik vir jou. (
peter@peterjasie.co.za )
Die Afrikaanse rolprent - gister en vandag |
Baie dankie
aan Leon van Nierop en ook RSG vir die vergunning om teks van hierdie
reeks te gebruik.
Die volledige reeks programme kan
hier gelees word
Regs klik hier om die eBoek
met pannekoek-resepte af te laai.
Geskiedenis van
Boeremusiek — 'n
Oorsig — 1700 ~ 2004 |
Deel 2
Vroeg in die sestiende eeu het dans
'n oplewing gehad en 'n groot invloed op musiek gehad. Allerhande nuwe
passies het die lig gesien en pare het begin om teen mekaar te dans. Aan
die Kaap is danse soos die kwadriel, die minuet en die gewilde
kontradans ingevoer wat baie populêr was. Dat daar baie musiek gemaak is
in die Kaap van 1652 tot 1800 is verseker. Tot op hierdie stadium word
Boeremusiek nêrens vermeld nie maar, soos reeds genoem, was kommunikasie
soos ons dit vandag ken, nie beskikbaar nie.
Na die bewindsoorname van die Kaap deur Brittanje vroeg in die 19de eeu
het baie Britse orkeste die Kaap besoek. Musiekinstrumente het toe ook
makliker bekombaar geraak.
Die ingewikkelde danse moes nou plek maak vir die nuwer danse soos die
wals, polka, mazurka en die settees. Namate die Kaapse inwoners die
binneland begin verken het en meer immigrante hulle hier gevestig het,
het ontwikkeling vinnig gevorder. Graaf Reinett en Grahamstad was nou al
gevestig, maar belangriker nog, die Afrikaner het as boere gevestig
geraak en sodoende ook die grondslag vir die ontwikkeling van
Boeremusiek gelê.
Alhoewel die grootste agting die eerste musikante wat plate gemaak het
toekom, kan ons nie goedsmoeds die komposisies van die nommers wat hulle
gespeel het aan hulle toedig nie. Die rede hiervoor is dat baie van die
nommers wat hulle gespeel het reeds in die negentiende eeu deur andere
gespeel was. Kalie de Jager bevestig hierdie beskouing en meld dat hy 'n
konsertinaspeler geken het wat vroeg in die 20ste eeu leer konsertina
speel het en negentig persent van die nommers wat die betrokke persoon
gespeel het, het hy by sy pa gehoor wat mondfluitjie gespeel het! Dié
het dit weer by sy pa geleer wat konsertina gespeel het! Nou is ons al
terug by 1860! Inligting wat verder terug strek as hierdie kon
ongelukkig nie bekom word nie.
Wat wel in die navorsing van Kalie de Jager duidelik was, is die feit
dat die Soutpansberg Settees en Soutpansbergpolka voor die
Vryheidsoorlog op 'n 2ry Wheatstone, oftewel Engelse konsertina, gespeel
is!
Kom ons kyk weer na die aard van Boeremusiekbyeenkomste in die 19de eeu.
Boeremusiek is in die sitkamer of waenhuis gespeel met die instrumente
wat beskikbaar was. Veral die viool en serfyntjie was baie populêr. In
elk geval was die Boere reeds vroeg in die 19de eeu aan die trek.
Verbeel jou om al jou besittings en kos vir 'n onbekende aantal maande,
alles op die ossewa te laai! Weens hulle grootte was die viool en later
die konsertina, so gewild want dit het bitter min plek gevat. Verder is
Boeremusiek by sosiale geleenthede gespeel soos verjaardae en troues en
kon dié instrumente maklik saamgeneem word na sulke byeenkomste. Omdat
die Boere so ver uitmekaar gewoon het, is daar groot ophef van dié
byeenkomste gemaak en het die vrolikheid dikwels sommer vir 'n week
aangehou!
Hoewel die eerste vrolike klanke van Boeremusiek soos ons dit later leer
ken het, reeds in hierdie tydperk aan die orde van die dag was, was die
jare tussen 1800 en 1840 vol onrus en probleme — veral vir die Boere in
die Ooskaap. Soveel so dat dit uiteindelik gelei het tot die Groot Trek.
Tydens hierdie trek het die Boere natuurlik ook hulle musiekinstrumente
saamge-neem en is Boeremusiek sodoende saam die binneland in.
Noodwendig ontstaan die vraag nou waaroor die groot geskarrel om die
oorsprong van Boeremusiek na te vors? Dit gaan oor erkenning en tantieme.
In die eerste plek word daarna gestreef om erkenning te verleen aan die
musikant wat sy talente ingespan het om die nommer te komponeer.
Tweedens is tantieme ter sprake om die musikant verder te vergoed vir sy
bydrae. In hierdie opsig het die musikant ook 'n spesifieke
verantwoordelikheid, naamlik om sy komposisie by die Suid-Afrikaanse
Musiekregte Organi-sasie (SAMRO) te registreer.
Die organisasie is oorspronklik in Engeland gestig om musikante te
beskerm. Oorlede Nic Potgieter het by hulle aangesluit voordat hulle
Suid-Afrika toe gekom het en was ook 'n pensioentrekker by hulle.
Registrasie van nommers het 'n tweeledige doel: die musikant ontvang in
die eerste plek vergoeding wanneer sy nommer in die openbaar gespeel
word en tweedens word verdere vergoeding betaal wanneer die nommer —
hetsy op 'n album of by 'n openbare byeenkoms — gebruik word.
Uit 15 Goue Jare ,
saamgestel deur Kalie de Jager
Lekker
lugkastele bou -
Oorsese Lottos |
Klik
net hier , registreer en koop 'n kaartjie. Dis doodveilig, en sodra
die transaksie afgehandel is, kan jy begin droom, lekker groot droom. En
as jy vir die eerste keer registreer kry jy nog 'n gratis kaartjie ook!
Waarvoor wag jy?
Hier is die lys van beskikbare
Lotto s en die huidige boerpotte:
Powerball US $86,000,000
SuperEnaLotto EU €21,800,000
MegaMillions US $22,000,000
MegaSena US $21,300,000
EuroMillions EU €15,000,000
UKLottery UK £9,300,000
ElGordo EU €7,800,000
SuperLottoPlus US $10,000,000
FranceLoto EU €5,000,000
OzPowerball US $2,900,000
Sjoe, dis darem maar groot geld!
Die kardioloog
se tredmill |
Ek gaan mos elke ses maande
kardioloog toe vir 'n strestoets op die trapmeul. Ek moet aanhou trap
tor my hartklop om en by 140 is, dan kan hulle glo behoorlik sien of
alles nog in orde is. Daarom kan ek aaanklank vind by die volgende
storie wat Helena Graham vir my gestuur het:
My vriendin, wat ek al van
Standerd Twee af ken, was eers op n plaasskool Vandat ek haar ontmoet
het, het ek haar nog nooit hoor skinder nie, maar as jy na haar kyk,
weet jy daar kom n grap....altyd ten koste van haarself.
In die plaasskool, het hulle oorleweringkuns geleer in plaas van lees en
skryf en somme doen. Hulle was n paar kinders, met net een onderwyser.
Hulle grootste werk was gewoonlik om hom te help lood smelt om sinkers
te maak of die beeste te gaan keer as hulle te ver van die skoolterrein
af wei. Op n dag het n inspekteur vir liggaamlike opvoedkunde die skool
besoek, maar hulle het niks van liggaamsoefeninge geweet nie. Al die
boere in die nabyheid het die dag op die winkel regoor die skool, se
stoep kom sit om die chaos te aanskou. Dit was vir baie lank die grap
van die jaar, want hulle het meer van loodsmelt as liggaamsoefening
geweet Dit nou daar gelaat, want haar ouers het besluit dat sy dorpskool
toe moes gaan om darem iets te, want loodsmelt bring n mens nou nie juis
ver in die lewe nie.
Sy is later getroud en het twee seuns. Haar man is skielik dood aan n
hartaanval en n jaar later weer sy broer. Hartaanvalle het dik geloop in
haar man se familie. Haar twee seuns moes toe ook maar vir toetse gaan.
Die kardioloog sê toe dat sy ook maar sommer vir n toets moet kom. So
gesê en sy maak n afspraak.
Nou kom die “maar”..... Sy het broekiekouse in die winter gedra sonder n
broekie daaronder. Ek hoeveel keer gesê n mens moet n broekie onder die
kouse aantrek, maar nee, hoekom is dit dan broekiekouse? En so hou sy
maar aan broekiekouse alleen dra. Nou kom die afspraak by die kardioloog,
met broekiekouse aan. Die man sit natuurlik al die kontroles aan haar op
die regte plekke en nou is dit vir die tredmill. Sy klim toe op, maar
die kardioloog sê diplomaties dat sy gaan gly en maar die kouse moet
uittrek. Ek moet sê sy was nie sleg gebou nie, met al die dinge op die
regte plekke.....mooi genoeg vir die kardioloog om te aanskou.
Nou moet die broekiekouse maar uit vir die tredmill uittrek word en daar
hardloop sy poedelnakend. Alles wat kan wip en skud, doen dit behoorlik
en die kardioloog kyk maar gewillig toe. Hy laat haar hardloop tot die
sweet haar aftap, maar hardloop sal sy hardloop. Die kardioloog moet tog
sy werk deeglik doen! Toe sy wou neersak van moegheid het hy haar eers n
glas koue water aangebied en nog n bietjie laat hardloop....dit was
immers wat die man gedink is....hierdie is nou n droomvrou.
Albei se spedometers was later in die rooi. Hare omdat sy so lank moes
hardloop en syne....ek kan maar net raai. Hy moes n ander kardioloog
gaan spreek oor sy eie hart na die episode. Ja, mans kan mos net aanhou
kyk en kyk en kyk.
Sy het natuurlik vir almal wat ore het om te hoor, daarvan vertel en
dubbeld gevou van die lag daaroor. Natuurlik het haar seuns nooit na g’n
dokter gegaan waarheen hulle ma gaan nie. Nodeloos om te sê loop sy nog
steeds slegs met broekiekouse alleen.....dokter toe of te not.
Alles wat jy
wil weet oor Boeremusiek.
Hierdie is die
webblad van Kalie de Jager en is spesifiek daarop toegespits om die
Versameling...Bewaring...en Uitbouing...van Boeremusiek aan te spreek.
Klik hier om
sy webblad te besoek.
Skermbeeld
Hier is 'n foto wat ek geneem
het wat jy as skermbeeld kan gebruik, klik op die foto vir 'n groter
weergawe. |

|
Boeremusiek Baanbrekers - Uit "15 Goue Jare - 1989-2004
Boeremusiekgilde" |
Jaap Esterhuizen
Saam met die orkes van Tom Senekal was Japie talle kere in
die wenorkes en dis nie omdat hy verkeerd gespeel het nie. Hy
was ook 'n groot vriend van oorlede Piet Venter, orkeslid van
Fanie Bosch. Japie het self ook vir Fanie gespeel. Deesdae speel
hy gereeld in Paul Roodt se orkes.
|
 |
|
|
Ekke is ook op
Facebook, as jy dalk 'n Facebook profiel het en by myne wil aansluit,
klik net hier.
Hoe meer siele hoe meer vreugde. My Facebook eposadres is
peter@funkymunky.co.za of kry my by
www.facebook.com/Peterjasie
Ek Tweet ook nou en dan op
Twitter by @Peterjasie
Mirna is ‘n opvoedkundige sielkundige en Heel Skool Evalueerder in
Stellenbosch. Sy het onderwys gegee by verskeie skole, o.a.
Hoërskool Stellenbosch, Hoër Meisieskool Bloemhof en Jan Krielskool vir
leerders met hindernisse tot leer. Sy gee praatjies, skryf
artikels, lag en reis die hele land vol. Sy is ‘n ma, lief vir die
kunste, die see en kinders. Jy is welkom om kommentaar en
vrae te stuur na
mirnafvanwyk@gmail.com.
Maak 'n
verskil
Ek is gereeld oorweldig deur die erge omstandighede waardeur meeste
mense moet beur en eintlik nog meer verbyster deur baie individue wat bo
dit kan uitstyg. Mense wat nie ondergetrek word deur die gety van
negatiwiteit, neerdrukkende omstandighede of gesondheid nie. Hierdie
enkele mense lig meestal nie net hulself uit hierdie moeras nie, maar
ook die mense wat naby aan hulle is. Hulle bly nie slagoffer van hulle
omstandighede nie, hulle is oorlewendes of meer spesifiek, oorwinnaars
van hulle haglike omgewings. Daar word al baie dekades navorsing gedoen
om te probeer vasstel hoe sommige mense hierdie uithou-en aanhou
ingesteldheid verkry en behou.
Ek het onlangs The Secret Millionaire op BBC kanaal gekyk waar rerige
miljoenêrs vir 10 dae gaan bly in behoeftige gemeenskappe om sodoende
waardige ontvangers te vind vir die duisende ponde wat hulle wil skenk.
En midde hierdie mees onwaarskynlike plekke kry hulle altyd iemand: soms
‘n organisasie wat vir kinders met spesiale behoeftes sorg, soms ‘n kind
wat begin om vir honger kinders in haar skool kos van winkels te vra en
soms ‘n tagtigjarige wat medemenslik koek bring en nuwe inwoners
verwelkom. Mens kom diep onder die indruk dat daar gewone mense is wat
bo hulle omstandighede uitstyg deur barmhartig en onselfsugtig aan ander
‘n diens te lewer. Hulle maak ‘n verskil-hulle verrig wonderwerke helder
oordag.
Viktor Frankl, Joodse psigiater wie tydens die Tweede Wêreldoorlog in
die Nazi konsentrasie kampe aangehou was, was verbaas dat tenger en
sieklike mense die helkampe oorleef het en sterk gesonde mense soms nie.
Hy het ‘n aangrypende boek geskryf, Man’s search for Meaning, waarin hy
dokumenteer hoe mense aan die lewe gehou is deur die liefdevolle dade
vol deernis wat hulle aan ander gedoen het.
Neem die besluit om van vandag af ‘n verskil te maak in jou huis, buurt
en werksplek. Leef die verandering uit wat jy so na smag. Dit begin by
een persoon, en daardie persoon kan jy wees.
Begin mense groet met ‘n glimlag en luister met opregtheid na hulle,
laat toe dat ander mense eerste stap of die laaste sitplek kry, tel die
vuilgoed in die parkies op, plant bome, neem tee en koekies vir die nuwe
bure, gee die voëls kos of speel met jou kinders. Bied jou vaardighede
aan by skole, ABET sentrums, ouetehuise of vaardigheidsdienste. Betaal
jou werker na waarde of betaal haar kinders se skoolgeld en benodighede.
Die lys is oneindig en sal afhang van jou unieke posisie en
omstandighede. Maar weet verseker: jy kan ‘n verskil maak. Dit is goed
vir jou gesondheid en bied jou lewensvreugde.
‘n Seker manier om die wêreld ‘n beter plek te maak is om sagter met
mense te wees; want elke een baklei teen sy eie monsters in die
stilligheid.
Stop jou verskonings en uitstel aksies en maak die verskil wat jy weet
jy kan. DOEN dit net! Raak een van die “wonderwerkers”.
Met ‘n warm hart van my na jou.
Klik hier om Mirna se ander
artikels te lees
Vriendin Cora van Zyl stuur vir
my die volgende, een van daardie juweeltjies wat op die internet
rondswerf, baie dankie, Cora
'Ek en my man', skryf sy, 'was al
vyf jaar gelukkig (wel, meeste van die tyd!) getroud, toe was daar nog
geen teken van die geluid van kindervoetjies in die huis nie. Ek besluit
toe om ernstig oor die saak te bid, en ek belowe die Here, dat as Hy vir
ons 'n ou kindjie gee, Dan sal ek die perfekte ma wees - die ou
bondeltjie met my hele hart liefhê en grootmaak met die Woord as my gids.
My gebed is beantwoord en ons word geseën met 'n pragtige seuntjie. 'n
Jaar later word ons geseën met nog 'n seuntjie. Die Here se seën het nie
opgehou nie, en 'n jaar later is daar 'n derde seuntjie en die jaar
daarna seën Hy ons met 'n dogtertjie.
My man was van mening dat ons skoon bankrot geseën is. Vier kinders! En
die oudste was skaars vier jaar oud! Ek het 'n duur les geleer: ek het
geleer dat 'n mens nie vir God iets vra as jy dit nie met jou hele hart
bedoel nie.
'n Dominee het dit eendag so raak gestel: 'As jy wil staan en bid vir
reën, dan moet jy voorbereid wees en jou sambreel saambring!'
Ek het my belofte aan die Here probeer nakom en elke dag vir hulle 'n
paar versies uit die Bybel gelees terwyl hulle nog maar in hulle wiegies
gelê het. Dit was 'n goeie begin! Die Here het my toevertrou met vier
kinders, en ek wou Hom baie beslis nie teleurstel nie!
Maar ek moes op die harde manier leer dat kinders grootmaak nie vir
sissies is nie - dit vra van jou mandjiesvol geduld, soos die slag toe
ek in die kombuis kom en twee dosyn eiers stukkend op die kombuisvloer
aantref. Al wat hulle wou doen, was om vir die baba-kuikentjies te soek
wat binne in die eiers sou wegkruip! Ek het my bes probeer om hulle punt
in te sien toe hulle 'n tehuis vir hawelose paddas in die spaarkamer
geopen het. Dit het my 'n volle twee grillerige ure gekos om die
drie-en-twintig slymerige paddas te vang! En toe was daar die dag toe my
dogter 'n bottel tamatiesous oor haarself uitgegooi het, en in 'n
kombers toegerol het - net om te voel hoe dat dit moet wees om 'n
warmbrak te wees. Ek het baie hard probeer om die humor in hierdie
petalje raak te sien, maar keer op keer doem die groot rooi gemors voor
my oë op.
Ten spyte van die vyf-en-twintig-duisend doeke wat ek moes omruil; die
vyf jaar wat verbygegaan het sonder 'n enkele warm maaltyd; die feit dat
ek nooit vir langer as 'n halfuur op 'n slag kon slaap nie - sê ek
steeds elke dag vir die Here dankie vir my kinders. Ek kon dalk nie my
belofte om die perfekte ma vir hulle te wees behoorlik nakom nie - aag,
ek kon dit nie eers naastenby doen nie! - maar ek het my belofte gehou,
en hulle volgens God se Woord grootgemaak.
Soms het ek die teiken so 'n bietjie gemis, soos die dag toe sy haar
partytjierok kerk toe wou aantrek - ek het verduidelik dat ons kerk toe
gaan om Jesus te loof, maar sy het onthou van die partytjie toe Oom
Wynand verloof geraak het - en as Jesus nou verloof raak - Dan moet daar
MOS ook 'n partytjie wees! Iets het op 'n slag in die betekenis van
woorde skeefgeloop,
Toe ons oudste vreesbevange geprotesteer het dat hy nie GIF wil hê nie –
dit was nadat daar die aand gelees is dat God ons vergewe as ons sondig.
Toe breek die trotse dag aan: ons kroos sou deelneem aan 'n
Kersuitvoering.
My vyfjarige skaapwagter het sy enkele sinnetjie geoefen, en in sy
gedagtes vir hom 'n prentjie gemaak van wat daar gebeur het. 'Hulle het
die Kindjie gevind, toegedraai in doeke.',
Het die groot aand van die opvoering geword:
'Hulle het die Kindjie onder 'n hoop vuil babadoeke gesoek.' 'Ag siesa!',
was Maria se kommentaar, terwyl sy haar neus vies toegedruk het. Toe
breek daar 'n stoeigeveg uit tussen Maria en die skaapwagter, en die
engeltjie wat tussenbeide kom buig haar kransie en verloor haar een
vlerk.
Ek sak al laer in my sitplek in, maar nog is dat het einde niet: Maria
laat die pop (wat Jesus voorstel) Val, sodat die pop die verhoogtrappies
afrol tot heel onder terwyl dit 'Mamma! Mamma' kerm. Maria trippel die
trappies af en gryp die pop. Onder luide gelag uit die gehoor, draai sy
die pop oorhaastig weer in sy kombersie toe, net betyds vir die aankoms
van die wyse
Manne.
En toe kom my seun se groot oomblik: 'Ons is die drie wyse manne',
kondig hy plegtig aan, 'en ons bring goud......' daar volg 'n stilte, en
ek hou my asem op. 'Wie rook in die middel?' vra hy kwaai, terwyl hy
vinger wys na die skaapwagters. Ek wil wegsak in die aarde in, maar die
gemeente gee hulle 'n staande applous terwyl hulle kraai van die lag.
'Ek het in my lewe nog nooit so 'n Kersuitvoering gesien nie', sê die
dominee agterna, terwyl hy die trane uit sy oê vee, 'Wie rook in die
middel? - ek sal dit nooit vergeet nie!', kreun hy terwyl 'n volgende
lagbui hom dubbel laat vou.
'My kinders is die trots en vreugde van my lewe', antwoord ek hom,
terwyl ek soek in my handsak vir 'n hoofpynpil.'
Jesus het gesê dat Sy dissipels die kindertjies na Hom toe moet bring,
en toe vertel Hy vir die dissipels dat hulle eers soos kindertjies moet
word voordat hulle die koninkryk van God sal kan ervaar. 'n Kind beleef
geloof baie meer intens as grootmense, en al verstaan hulle party goed
glad nie, aanvaar hulle dit nogtans onvoorwaardelik. Die dag as ons God
se, dikwels totaal-onverstaanbare beloftes eers onvoorwaardelik aanvaar
soos 'n klein kindjie, dan is ons op die regte pad.
Gebed:
Here, dankie vir kindertjies in ons lewe. Maak my asseblief vandag soos
'n kindjie in die geloof.
Daarna het hulle hulle reissakke oopgemaak en vir Hom geskenke uitgehaal:
goud, wierook en mirre. (Mat 2:11)
Wys My Die Plek
C Louis Leipoldt
Wys my die plek waar ons saam gestaan het,
Eens, toe jy myne was -
Vroeër, voor jou liefde vir my getaan het,
Vroeër, toe jy myne was.
Kyk, dis dieselfde; die silwer see
Blink in die sonskyn, soos lang verlee
Dit eenmaal geblink het, 'n welkomsgroet
Vir ons liefde wat uithou en alles vergoed.
Wys my die plek waar ons saam gekniel het,
Eens, toe jy myne was -
Vroeër, toe een siel vir ons saam besiel het,
Vroeër, toe jy myne was.
Kyk, dis dieselfde; die hemel, blou,
Lag soos voorheen op my en op jou;
Dit skitter nog altyd 'n welkomsgroet
Vir ons liefde wat uithou en alles vergoed.
Wys my die plek waar ons saam geloop het,
Eens, toe jy myne was -
Vroeër, toe ons harte so veel gehoop het,
Vroeër, toe jy myne was.
Kyk, dis dieselfde! Net jy nie. Vra,
Wie van ons twee moet die meeste dra ?
Jy wat vergeet het - of ek wat boet
Vir my liefde wat uithou en alles vergoed ?
Gaan kyk na my
nuwe fotografie
webwerf . Sport fotos onlangs bygelas
Hierdie brief is maar net 'n klein deel van die
Peterjasie internet ondervinding.
Klik gerus hier en gaan besoek my webwerf, daar is regtig iets van
alles, en alles in Afrikaans.
Zalome -
Afrikaans op die net |
Zalome is nog
iemand wat probeer om die gebruik van Afrikaans op die internet te
bevorder. Sy stuur lekker "kletsbriefies" per epos uit. Daar is twee
soorte, een met musiek en een sonder musiek wat dan vinnig aflaai.
Om aan te sluit, klik net op die skakel van die brief wat jy wil ontvang,
doen dit van die rekenaar af waar jy die brief op sal wil ontvang. Yahoo
sal dan,
'n bevestingsbrief stuur, "Reply" net daarop en dis dan al! Kom sluit
aan, dis gratis en dis pret (in Afrikaans).
AFRIKAANS MET MUSIEK:
ZALOME-AFRIKAANS_muso-subscribe@yahoogroups.com
AFRIKAANS SONDER MUSIEK:
ZALOME-AFRIKAANS_geen-muso-subscribe@yahoogroups.com
Ek het vir 'n lang
tyd 'n Feesbladsy op my webwerf gehad, maar die mense het my nie die nuutste
inligting gestuur nie, nou gee ek maar 'n skakel na Litnet se feesbladsy.
Klik net hier
SMS-kodes vir seniors
Dis nie net die jongmense wat kan LOL, BFF, ens. nie!
* BDD - By die Dokter
* BDR - Bring die Rystoel
* KWS - Kry Weer Sooibrand
* SG - Skryf Groter
* IJGA - Is Jou Gehoortoestel Aangeskakel?
* MGPBL - Moet Gaan, Pasaangeër se Battery Laag
en die twee bestes is.....
* WPEA - Wat Praat Ek Alles?
* WWW? - Waar Was ek nou Weer?
st
se pitkos
Klik hier
om st se webwerf te besoek
en om in te teken op sy weeklikse nuusbrief
“Die weeklikse nuusbriewe van Dr Potgieter is my dosis lewens
vitamiene en het weer kleur en motivering vir my lewe gegee” – ‘n leser.
Welkom by hierdie
week se nuusbrief.
Verstaan
Depressie
Depressie is al genoem die siekte van ons tyd. Dit is siekte wat
ontwrigtend inwerk op al die aspekte van 'n mens se lewe.
Enige persoon kan depressie kry. Dit kom voor onder enige klas, ryk of arm,
mans en vroue, bejaardes, volwassenes en kinders.
Daar word baie gepraat en artikels oor depressie geskryf. Tog is dit 'n
siekte wat dikwels nie reg verstaan word nie. Die siening van depressie as
slegs 'n soort mistroostige of "af-voel" kom steeds voor.
Mense dink daarom dat depressie sal verdwyn wanneer die depressielyer begin
om positief te dink. Raad soos "ruk jou reg" help geensins. Depressie is nie
so eenvoudig nie. Die gebrek aan begrip kan die depressielyer nog meer
eensaam en hulpeloos laat.
Wat is depressie? Depressie is 'n intense neerslagtigheid (bedruktheid,
teneergedruktheid) wat in die reël gepaardgaan met gevoelens van
ontoereikendheid, onsekerheid, pessimisme omtrent die toekoms, asook sosiale
onttrekking en verlaagde psigomotoriese aktiwiteite (Psigologie Woordeboek
van Louw e.a.)
Soms is dit nogal moeilik om depressie te diagnoseer, omrede die simptome
verskil van een persoon tot 'n ander. Daar is egter 'n verskeidenheid van
simptome wat redelik algemeen voorkom. Ek noem kortliks enkele van hierdie
simptome.
Een van die algemeenste simptome van depressie is die effek op 'n mens se
fisiese gestel. Depressielyers ondervind voortdurende moegheid en gebrek aan
energie. Hiermee saam kom slaapversteurings en verlies van aptyt voor.
Hoofpyn en selfs rugpyn kan 'n indkasie van depressie wees.
Depressie het ook 'n invloed op 'n mens se motivering. Vir 'n depressielyer
is alles soms hopeloos sonder uitsig, sake lyk futiel en sy lewe sinloos.
Belangeloosheid en 'n apatiese houding teenoor persoonlike voorkoms en
gunsteling aktiwiteite kom voor.
'n Belangrike gedagte in die hulpverlening en hantering van depressie is die
spanbenadering deur professionele kundiges.
Ten eerste is die mediese hantering van depressie nodig. Dikwels is die
algemene praktisyn die eerste waarby die depressielyer aanklop om hulp.
Die dokter sal medikasie oorweeg en moontlik voorskryf. Medikasie is
belangrik omrede depressie 'n siekte is wat as gevolg van 'n chemiese
wanbalans in die brein ontstaan. Anti-depressantemiddels neem ongeveer vier
tot ses weke voordat pasiënte 'n werklike verbetering ervaar. Medikasie
behoort egter vir 'n langer periode van tenminste 'n paar maande geneem te
word om volle herstel te verseker. 'n Pasiënt moet slegs sy medikasie staak
in oorleg met die dokter.
Wanneer nodig sal die huisdokter die pasiënt na 'n psigiater verwys. Die
psigiater as mediese spesialis sal 'n deeglike evaluering doen, diagnose
maak en 'n behandelingsplan voorskryf.
Die psigiater werk gewoonlik saam met 'n sielkundige (of 'n ander
gekwalifiseerde gesondheidsberader) wat die psigoterapeutiese deel van die
behandeling hanteer. Berading help die pasiënt om die oorsaak van sy
depressie te verstaan en deur sy emosies te werk.
Depressie is 'n moeilike siekte om te verstaan. Vriende en familie behoort
ingelig te word oor al die aspekte. Wanneer hulle die oorsaak en aard van
depressie begryp, maak dit die lewe vir die depressielyer so veel makliker.
Anders kan die pasiënt ekstra druk en spanning van die mense rondom hom
ervaar wat sy herstel vertraag. Dis belangrik dat vriende en familie
verstaan depressie neem tyd vir herstel. Daarom moet hulle die pasiënt
nodige ruimte en tyd gee om teen eie tempo weer gesond te word.
In groter dorpe, maar veral in die stad is daar ondersteuningsgroepe wat die
nodige onderskraging bied. Sommige depressielyers vind baat om byeenkomste
van hierdie groepe by te woon. Hier kan mense vertroosting vind en werklik
beleef dat hulle nie alleen met hierdie siekte worstel nie. Dis ook
terapeuties om met ander depressielyers te gesels, tegnieke te bespreek en
om meer inligting te kry in hantering van depressie.
Die mure van die donker tronk van depressie kan afgebreek word. Buite is
daar vir die depressielyer lig en lewe. Die bystand van gesondheidswerkers,
familie en vriende gee hoop vir 'n oorwinning oor hierdie siekte. Herstel en
genesing van depressie is moontlik.
'n Sprankie wysheid vir die dag
"In die diepte het God se genade reeds na jou uitgereik, het dit jou reeds
gevind, en jy sal beleef dat dit jou weer tot die hoogste hoogtes kan uitlig."
- Karl Barth -
Jy kan inteken op my nuusbrief
sodat jy op die adreslys kom. Dis gratis en verniet. Gaan na
www.pitkos.co.za - 'n intekenvorm is op my webwerf beskikbaar of stuur jou
naam en eposadres vir my.
Dr ST Potgieter
Sielkundige
Tel: 021 949 5007
Sel: 083 227 3683
Epos:
st@pitkos.co.za
As jy dalk nog
baie resepte wil hê, gaan kyk in die
argiewe, elke nuusbrief bevat
resepte en meeste van hulle het ook nog gratis aflaaibare resepte eBoeke. |
|
|
Boerewors Pastei
Boerewors, genoeg om ronde tertbak vol te le.
Pakkie Bruin uiesoppoeier
1 Gesnipperde Ui
Sout
Peper
Gemengde Speserye na smaak
Pasteideeg
2 Aartappels in blokkies gesny
250 ml Room
2 Gerasperde Wortels
Voer ronde tertbak uit met pasteideeg. Hou genoeg deeg om bo oor pastei te
sit. Braai wors aan weerskante vir 30 sekondes, Hou dit in rol gedraai.
Plaas die rol wors op die deeg in tertbak. Braai aartappels, ui, wortels,
sout, peper en speserye in bietjie margarien. Los mengsel in pan. Kook room
en soppoeier tot dik. Voeg roommengsel en voeg by aartappelmengsel. Kook 'n
rukkie saam terwyl aanhoudend geroer word. Gooi mengsel bo oor wors. Rol
oortollige deeg uit en bedek die wors. Bestryk deeg met geklitste eier en
melk
Bak teen 180º C vir een uur lank.
Korslose Hoender Pastei
1 Hoender
2 Eiers
¼ k Mayonaise
1 k Gekoote rys
2 Pakkies Simba chips
1 Steel Seldery
1 blikke room sampioene sop
1 Pakkie sampioen sop
1 Ui
1 k Ertjies
Hoender aftreksel
Melk en water
Gerasperde Kaas
Kook hoender en sny in fyn blokkies. Kook eiers hard en sny fyn. Druk Simba
chips fyn. Maak sop aan soos op aanwysings maar vervang die helfte van die
vloeistof met Melk en die ander helfte met water. Kap ui fyn en braai in
botter. Meng alles behalwe aftreksel saam. Plaas in oondbak. Indien te droog
voeg hoenderaftreksel by. Strooi gerasperde kaas oor. Bak in oond teen 200º
C vir 10 tot 15 minute.
Wenk
Hierdie gereg kan net so gevries word voordat dit gebak word. Ontdooi en bak
dan soos bo beskryf. Hierdie mengsel is genoeg vir twee groterige pasteie of
3 kleinerige pasteie.
Korslose Sout Tert
450 g Cheddar Kaas
250 g Bacon
Blikkie Weense Worsies
8 Geklitste Eiers
4 k Melk
4 e Meelblom
1 e Mosterd
1 e Gedroogde Pietersielie
2 e Gerasperde
Sout & Peper
Rasper kaas en Weense Worsies. Versnipper Bacon. Meng al die ander
bestanddele en voeg by kaas mengsel. Verdeel in gesmeerde tertpanne. Bak vir
40 minute teen 180º C.
Wenk
Hierdie tert is ook lekker saam met 'n mengel slaai as ligte middag ete.
Pan Ete
100 ml Margarien
500 g Aartappel
50 ml Gekapte Ui
50 ml Gekapte Groen rissie
200 ml Gerasperde Kaas
4 Eiers
5 ml Sout
5 ml Peper
5 ml Mosterd
340 g Weense Worsies
Smelt Margarien in pan. Braai ui effens bruin. Voeg soetrissie en aartappels
by. Sit deksel op pan en verhit vir 5 min oor lae hitte. Klits eiers en voeg
geurmiddels by. Gooi eiers oor die aartappel mengsel. Rangskik gesnyde
weense worsies oor die aartappel mengsel. Sit pan se deksel op verlaag hitte
en verhit mengsel vir 10 min of tot gestol. Sny in skywe en bedien.
Plaasontbyt
250 g Spek, gekap
2 Gekookte aartappels, geskil en in blokkies gesny
1 ui, gekap
6 groot eiers
30 ml Room of Melk
30 ml Vars Pietersielie
5 ml Paprika
Braai spek tot bros. Haal spek uit pan en hou eenkant. Braai
aartappelblokkies in die spek se olie tot bruin. Stel hitte laer en voeg die
ui by. Braai ui tot sag. Skep spek weer in pan. Klop eiers en voeg die room
en pietersielie by. Gooi die eier mengsel in die pan. Geur met Sout en
paprika. Bedek en kook oor lae hitte totdat die eiers amper gestol het. Haal
van die plaat af en hou die deksel op tot die eiers heeltemal gestol het.
Sny in skywe en sit voor met bros brood.
Wenk
Hierdie gereg is lekker as 'n ligte ete saam met 'n mengelslaai.
Spinasie-quiche
1 pakkie bevrore skilferdeeg
1 blikkie soutbeesvleis of Lunch Loaf (opgesny)
250 ml gerasperde kaas (cheddar)
2 groot uie, fyn gekerf
500 ml geblanseerde spinasie, gesnipper
25 ml gekapte pietersielie
4 eiers
1 blikkie (410 g) ingedampte melk
30 ml koekmeel
25 ml blatjang
2 ml (knypie) rooi peper
Sout en peper na smaak
Voer die tertbord met die deeg uit. Meng al die bestanddele goed saam. Skep
mengsel in die uitgevoerde tertbak. Bak vir 45-50 minute by 180 grade tot
gaar. Bedien warm of koud met vars brood en slaai. Die spinasie kan met
brokkoli of gemengde groente vervang word.
DOOPSOUSE EN SOUSE
Sous vir Skaap Braai
1 Ui
12 Knoffel Huisies
1 t Koljander
1 t Heel Naeltjies
1 t Peperkorrels
½ t Paprika
1 t Worcestersous
½ k Tamatiesous
½ k Blatjang
1 Knippie Rooipeper
170 g Sout
1 k Asyn
2 k Warm Water
Meng asyn en water en los sout daarin op. Meng res van die bestanddele by.
Bêre in bottel vir 10 dae.
BRAAI EN POTJIE
Beespot
15 kg Bees kookvleis in blokkies 5 kg Bacon
10 Groot uie 5 kg Sampioene
5 kg Aartappels - verkieslik klein 5 kg Wortels
5 kg Boontjies 4 kg Tamaties
Pietersielie 4 l Wyn
1 l Lemoensap 4 Pakkies Beesstert Sop
1 Klein Blikkie Appelkooskonfyt Sout
Peper Peperkorrels
Lourierblare Olie
Skil uie en kap grof. Sny sampioene grof. Skil aartappels, indien groot sny
in kwarte. Skil wortels en sny groterige en growwe stukke. Sny boontjies se
punte af en sny in twee of drie stukke. Plaas al die groente in emmers
water. Sny bacon op in groterige stukke. Maak pot warm en braai uie tot
ligbruin in olie. Voeg Bacon by en braai tot bacon gaar is. Voeg
Appelkooskonfyt by en braai mengsel verder totdat konfyt gesmelt het. Skep
uie & bacon mengsel uit en hou eenkant. Voeg vleis by pot en braai tot mooi
bruin. Voeg Lemoensap en sowat 3 l wyn by. Later kan jy nog byvoeg indien
nodig. Kook nou die vleis vir sowat 1 uur. Skep die uie & bacon mengsel op
die vleis. Gooi na smaak peperkorrels en lourierblare op die uie. Plaas
aartappels bo uie & bacon mengsel. Plaas wortels bo aartappels. Plaas
boontjies bo wortels. Kook nou pot vir sowat 1 en 'n half uur. Die groente
behoort nou te begin sag word. Gooi nou die sampioene bo die boontjies. Sny
tamaties grof en gooi oor sampioene. Kap pietersielie fyn en strooi oor
tamaties. Na sowat 30 minute kan jy die groente begin toets, dit behoort nou
sag te wees. Kyk na die sous in die pot dit moet lekker opkook. Neem die
soppoeier en maak an met 'n bietjie wyn. Gooi sop oor die groente en kook
vir sowat 15 minute. Proe die sous en indien nodig gooi sout en peper oor.
Kook 'n verdere 15 minute en proe weer. Jy kan nou finaal 'n stukkie vleis
en aartappel uitgrawe en toets vir sagtheid. Proe die sous ook finaal vir
smaak.
Wenk
Die pot is genoeg vir sowat 70 mense.
Die pot is ook baie smaaklik.
'n Nr 20 pot word aanbeveel.
Die pot vertoon ook mooi.
Indien verkies word kan die konfyt weggelaat word en vervang word met so 3
bottels blatjang.
Vleisbraai Appels
6 Appels
75 ml Botter
115 g Gekapte Dadels
25 ml Bruinsuiker
5 ml Kaneel
Ontpit appels sonder om deur te sny of te skil. Meng res van die bestanddele.
Stop die appels met die mengsel. Draai appels afsonderlik toe in foelie.
Braai 20 min oor kole tot sag.
Wenk
'n Skeppie roomys saam met die appels behoort goed af te gaan.
Ge-Marineerde Hoender
100 ml Asyn
100 ml Olie
12,5 ml Worcester Sous
12.5 ml fyn gekapte ui
1 Knoffel Huisie
5 ml Paprika
12.5 ml Fyn Appelkoos konfyt
25 ml Tamatie Sous
5 ml Droë Mosterd
1 Hoender +- 3 Kg
Meng al die bestanddele vir die sous saam en laat so 3 ure staan. Sny
borsbeen van die hoender en maak hom so 'n bietjie plat. Smeer hoender met
botter en bak vir sowat 'n halfuur. Voeg ander bestandele by en klits goed.
Haal hoender uit oond en plaas in sous vir 1 uur. Draai gereeld die hoender
om. Plaas hoender op kole en braai tot lekker bruin. Bedrup gereeld met sous.
Kaaspap
500 ml Water
500 ml Melk
500 ml Mieliemeel
30 ml Margarien
5 ml Sout
2 Eiers
500 ml Chedder Kaas
1 Blik mieliepitte
Meng die water, melk en meel in 'n diep 2l bak. Voeg margarien en sout by.
Bedek en mikrogolf teen 100% krag vir 15 minute. Roer elke 5 minute met vurk.
Rasper die kaas. Klop die eiers liggies. Klop 'n bietjie van die warm pap by
die eiers. Klop die pap/eiermengsel vinnig by die res van die pap. Roer kaas
en mieliepitte by. Bedek en mikrogolf by 50% krag vir 20 minute. Roer die
pap goed na die eerste 10 minute. Laat die pap 'n paar minute staan. Sit
warm voor.
Wenk
Hierdie pap is heerlik saam met braaivleis.
Pap Frikkadelle
Stywe Pap
'n Blikkie Heelpit Mielies
30 g Margarien
Bestanddele Sous
2 Uie
500 g Tamaties
1 Pakkie Groentesop
Sout en Peper
Voeg mielies en botter by pap en meng goed. Vorm Frikkadelle en plaas in
gesmeerde oondpan.
Sous
Sny uie in skywe en kap tamaties grof. Braai uie in olie. Voeg tamaties by
en kook vir 7 minute. Maak pakkie sop aan soos voorgeskryf. Voeg sop by en
kook vir nog 7 minute. Gooi sous oor frikkadelle. Bak in matige oond vir 20
minute.
Wenk
Sterk gerasperde kaas kan oor die frikkadelle gestrooi word net voordat dit
gebak word.
Visbraai
Bestanddele Visbraai 1
½ k Olyfolie
1 t Gekapte Knoffel
1 e Suurlemoensap
Metode Visbraai 1
Vlek die vis oop. Maak die marinade aan en smeer oor vis ten minste een uur
voor braai. Plaas vis met vel na onder op koel kole. Gedurende braai smeer
nog marinade oor. Moet nie vis omdraai nie. Sodra die vleis wit is die vis
gaar. Net voor jy die vis afhaal sout na smaak. Dien op met Growwe bruin
brood en perske konfyt.
Metode Visbraai 2
Vlek vis oop. Vul vis met gekapte uie en tamaties. Drup 'n paar druppels
suurlemoensap op die tamaties en uie. Geur met sout en peper na smaak. Maak
die vis toe en plaas in foelie. Plaas op kole en draai slegs een keer.
Metode Visbraai 3
Vlek die vis oop. Maak 'n marinade met olyfolie en perske konfyt. Smeer oor
vis ten minste een uur voor braai. Plaas vis met vel na onder op koel kole.
Gedurende braai smeer nog marinade oor. Moet nie vis omdraai nie. Sodra die
vleis wit is, is die vis gaar. Net voor jy die vis afhaal sout na smaak.
DOOPSOUSE EN SOUSE
Avokado Doopsous
2 k Avokadopere
125 ml Mayonnaise
50 ml Suurlemoensap
1 ml Tabascosous
10 ml Sout
1 ml Swartpeper
2 Knoffelhuisies
10 ml Fyn Uie
2 ml Paprika
1 ml Rooipeper
5 ml Suiker
25 ml Gekapte Grasuie
½ t Aromat
Hou grasuie eenkant. Plaas al die ander bestanddele in versapper en versap
tot dik en romerig. Garneer met grasuie.
Heuning Doopsous
1 Ui
25 ml Olie
20 ml Matige Kerriepoeier
250 ml Mayonnaise
250 ml Room of Maaskaas
50 ml Heuning
Braai uie in olie tot sag. Strooi kerrie oor en roerbraai vir 1 minuut.
Verwyder van hitte en laat afkoel. Verpulp bogenoemde in voedselverwerker
saam met mayonnaise. Voeg roomkaas en heuning by en verpulp weer.
Wenk
Heerlik saam met groentebord.
Mosterd Doop Sous
3 Eiers
125 ml Wit Asyn
250 ml Suiker
10 ml Mosterdpoeier
Knypie Sout
250 ml Ingedampte Melk
Klits eiers, asyn, suiker mosterd en sout saam in beker. Mikrogolf totdat
die mengsel begin verdik. Roer die mengsel aanhoudend. Laat afkoel. Voeg
ingedampte melk by en meng goed. Gooi in houer. Verseël en plaas in die
yskas.
Wenk
Maak die resep sommer so twee of drie keer aan, want as jy die doopsous eers
geproe het gaan jy dadelik weer die sous aanmaak.
Een Minuut Slaaisous
1 t Mosterd
½ t Sout
¼ t Peper
½ k Kondensmelk
1 Eiergeel
¼ k Gesmelte Botter
¼ k Asyn
Meng droë bestanddele en meng met kondensmelk. Klits geel van eier voeg by.
Voeg botter by. Voeg asyn by en klits goed. Laat staan om dik te word.
Peri Peri Sous
25 ml Asyn
75 ml Olie
10 ml Worcestersous
10 ml Paprika
3 ml Droë Mosterd
5 ml Peri Peri
2 Huisies Knoffel
Sout en Aromat
Meng alles en gooi in bottel en bêre in yskas.
Wenk
Vervang asyn met suurlemoensap vir 'n pikante afwisseling. Olie kan
verminder word afhangende van smaak.
Soetsuursous
12.5 ml Maizena
1 Blokkie Hoenderekstrak
125 ml Koue water
40 ml Asyn
12.5 ml Sojasous
25 ml Suiker
125 ml Pynappelsous
Pynappel blokkies
Meng alles en kook saam (behalwe die pynappelstukkies) tot dik en deursigtig.
Indien verkies kan die pynappels stukke nou bygevoeg word.
Sous vir Pap
3 e Botter
½ k Tamatiesous
¼ k Asyn
½ k Uie
1 e Mosterd
3 e Suiker
1 t Kerrie
½ t Sout
Braai uie in botter tot ligbruin. Meng al die ander bestandele en voeg by
die uie. Laat stadig kook.
Tamatiesous
3 kg Ryp Tamaties
4 Groot uie
1 Bottel wit asyn
700 g Suiker
1 t Sout
1 Knoffelhuisie
2 e Heel Swart peperkorrels
3 t Rooipeper
2 e Maizena
Klein botteltjie Tamatiesous
Maal uie en tamaties en kook saam. Voeg al die ander bestandele by en kook
saam. (Behalwe Maizena & Tamatiesous). Haal van hitte af en meng maizena met
bottel tamatiesous. Roer maizena mengsel by tamatiemengsel. Kook tot maizena
gaar is. Gooi in bottels sodra gaar is.
Uie en Tamatiesmoor
300g Sampioene
3 Uie Gekap
4 Tamaties (geskil)
250 ml Room
1 Pak Sampioensop
Olie
Sout en Peper
1 e Asyn
Braai uie tot ligbruin en voeg tamaties by. Voeg gesnipperde sampioene by en
kook vir 10 minute. Strooi soppoeier by. Meng asyn en room en voeg by uie
mengsel.
Wenk
Hierdie sous is lekker saam met pap en braaivleis
Wynsous
150 g Suiker
250 ml Water
25 ml Botter
3 Eiers
125 ml Soetwyn
Plaas suiker en water in 'n kastrol en roer oor matige hitte tot suiker
gesmelt is. Verhit tot kookpunt en kook vir 15 minute tot stroopkonsistensie.
Voeg Botter by en roer tot gesmelt. Voeg geklitste eiers by en meng goed.
Roer oor matige hitte tot goed warm en sit voor saam met poeding.
Wenk
Baie lekker saam met Bruin Poeding.
DRANKIES
Bloody Mary
Vodka
Tamatiesap
Suurlemoensap
Worcestersous
Tabascosous
Sout
Peper
Metode (Een Drankie)
1/5 Vodka
4/5 tamatiesap
1 skoot suurlemoensap
2 skote Worcestersous
2 skote Tabascosous
Sout en peper na gelang van smaak. Bedien yskoud. In 'n hoë bol glas.
Bola
375 ml Gin
750 ml Wit Wyn
750 ml Oros
375 ml Lime juice (Aanmaak)
6 l Lemonade
1 Blikkie Grenadellamoes
825 g Ingelegde Pere
825 g Ingelegde Perskes
825 g Ingelegde Pynappels
Sny vrugte in stukkies of versap. Laat oornag in Gin en Lieberstien lê. Voeg
res van bestanddele behalwe lemonade by. Voeg Lemonade net voor bediening
by.
Wenk
Maak ongeveer 10 l en dit is genoeg vir 20 to 30 mense.
Koffie Likeur
500 ml Water
500 g Witsuiker
250 ml Sterk Swart Koffie
375 ml Vodka
375 ml Gin
200 ml Desertwyn
25 ml Vanielje Geursel
Kook stroop van water en suiker. Voeg koffie by en laat afkoel. Voeg alkohol
en Vanielje by. Laat koud word. Gooi in bottels en verseël. Laat staan 3 tot
4 weke voor gebruik.
Wenk
Lewer sowat 1.7 l.
Room Likeur
1 Blik kondensmelk
250 ml Vars Room
125 ml Whiskey
125 ml Brandewyn
2 Eiergele
10 g Donker gesmelte sjokolade
12.5 ml Vanielje Geursel
Meng alles saam in menger of versapper vir +- 15 minute. Kan onmiddelik
bedien word.
Sjokolade Drankie
60g Donker Sjokolade
1 k Warm Water
3 t Heuning
Knippie Sout
3 k Warm Melk
4 Kaneel Stokkies
Breek die sjokolade. Plaas sjokolade in die warm water en roer tot sjokolade
gesmelt is. Roer Heuning en sout in. Gebruik 'n "Wisk" en roer die warm melk
in die mengsel. Gooi mengsel in bekers en sit 'n kaneel stokkie in elke
beker. Drink en geniet.
Wenk
Vir meer voedingswaarde klits een of twee eiers en voeg by die mengsel. Dit
het voordele in want die mengsel sal skuim en die drankie sal 'n groter
voedingswaarde hê.
GROENTE
Gebakte Lemoen Wortels
750 g Baba Wortels
3 e Bruin Suiker
3 e Margarien
3 e Lemoensap
Voorverhit oond tot 180º C. Kook die wortels tot sag. Smelt margarien in
pan. Roer suiker en lemoensap in. Plaas die wortels in 'n oondvaste bak.
Gooi suiker mengsel
oor die wortels. Plaas bak in oond. Roer gereeld. Hou in oond tot wortels
gekristaliseerd is.
Pampoenkoekies
Bestanddele Koekies
750 ml Gaar koue Pampoen
2 Eiers
5 ml Sout
500 ml Bruismeel
15 ml Bakpoeier
Bestanddele Stroop
250 ml Suiker
125 ml Water
60 ml Melk
15 ml Botter
5 ml Mielieblom
5 ml Karamel Essens
Meng alles vir die koekies saam. Skep lepels vol in warm olie en braai tot
bruin.
Kook alle bestanddele vir die stroop saam. Gooi stroop oor koekies.
Wenk
Hierdie resep kan gehalveer word.
Gebakte Spinasie Tamaties
1 k Broodkrummels
750 g Gekapte Spinasie (Gevriesde spinasie werk net so goed)
¼ k Gesmelte Margarien
¼ k Gerasperde Parmesaanse Kaas ('n Sterk Cheddar sal net so goed wees)
½ t Worcestersous
½ t Fyn Knoffel
Sout en Peper na smaak
6 Dik Snye Tamaties
Klits eiers liggies. Meng met al die ander bestanddele (Behalwe tamaties).
Voorverhit oond tot 180º C. Olie 'n bakplaat. Plaas tamaties op bakplaat.
Sit van die mengsel oor die tamaties. Bak vir 15 minute lank of totdat die
mengsel begin kleur.
Spinasiegereg
1 Bos Spinasie
1 k Gerasperde Kaas
1 pakkie Sampioensop
4 Aartappels
1 Ui
1 k Melk
Kook aartappels, spinasie en ui tot gaar. (Indien verkies kan spinasie fyn
gesny word). Voeg gesnipperde sampioene by. Maak sop aan met 1 k melk en
voeg by spinasie. Kook goed deur en voeg kaas by. Gooi in oondskottel om te
bedien. Kaas kan bo-oor gestrooi word en 'n paar minute verbruin word in
oond.
Spinasie en Tamatie Rys
2 e Olyf Olie
1 Ui fyn gekap
1 t Knoffel fyn gekap
3 k Hoender aftreksel
2 e Tamatie Puree
1 k Tamatie gekap
½ k Fyngekapte Spinasie
1 k Rys
Verhit die olie in pan. Voeg die ui by en braai tot sag. Voeg knoffel saam
en braai vir nog 2 minute. Voeg al die ander bestanddele by. Verminder hitte
sit deksel op. Prut vir 25 tot 30 minute totdat rys sag is en meeste
vloeistof weg is. Bedien warm.
KOEKE & TERTE
Appeltert
Bestanddele – Tert
1 Blik Tert Appels (Klein)
4 e Botter
1 ½ k Suiker
4 Eiers
1 ½ k Melk
1 ½ k Bruismeel
Knippie Sout
1 ½ t Bakpoeier
Bestanddele - Sous
250 ml Room
1 ½ t Karamel essens
½ k Suiker
Metode Tert
Klits Eiers. Smelt Botter en Suiker saam. Meng eiers en botter/suiker
mengsel. Voeg ander bestanddele by (behalwe appels) en klits goed. Sit
Appels in pan. Gooi mengsel oor die appels. Bak teen 180°C vir 45 minute.
Metode Sous
Gooi alle bestanddele in 'n potjie en verhit. Wees versigtig want die room
kook maklik oor. Gooi die warm sous oor die tert sodra die tert uit die oond
kom.
Wenk
Vir 'n lekker klam tert voeg nog so 'n koppie room of melk by. Indien die
bestanddele verdubbel word dan is die mengsel net genoeg vir 'n oondpan.
Blended Splendour
½ k Margarien
4 e Bakpoeier
¼ t Sout
½ t Naeltjies
2 t Kaneel
½ t Nutmeg
2½ k Meel
1¼ k Suiker
2 e Kakao
Melk
Meng al die droë bestanddele. Sny Margarien in. Meng mengsel met melk tot
gewone koekdeeg dikte. Gooi mengsel in koekpanne en bak vir 1 uur by 180°C.
Wenk
Hierdie koek is vreeslik maklik om te maak en baie lekker ook daarby.
Cremora Tert
1 k Cremora
1 k Kookwater
1 Blik Kondensmelk
1 k Suurlemoensap
1 Pak Tennisbeskuitjies
Meng water en cremora tot glad. Laat afkoel in yskas. Voeg suurlemoensap en
kondensmelk by en klop tot dik. Gooi in bak wat uitgepak is met beskuitjies.
Grenadella Yskastert
1 Blik Ingedampte Melk (Koud)
1 Blik Grenadellamoes
1 Pakkie Suurlemoen Jellie
½ k Strooisuiker
1 Pakkie Tennisbeskuitjies
1 k Kookwater
Los jellie op in kookwater. Laat jellie afkoel. Klits melk styf, voeg
strooisuiker by en dan grenadellamoes. Voeg jellie by en klits goed.
Rangskik beskuitjies en mengsel in lae. Hou oornag in yskas.
Kaaskoek
1 Pakkie Tennis Beskuitjies
4 e Botter
175 ml Kookwater
3 t Gelatien
4 t Rooi Jellie
250 ml Room
1 Bakkie gladde maaskaas
3 e Suurlemoensap
1 Blik Kondensmelk
Aarbeie
Maak beskuitjies fyn en meng met botter. Plaas in tertbak as kors. Meng
jellie en gelatien met kookwater en plaas in yskas om af te koel. Klop room
styf en voeg maaskaas by - moet nie te veel meng nie. Meng Suurlemoensap en
kondensmelk by gelatien. Voeg alles saam en plaas in tertbak. Pak aarbei bo-op
as versiering.
Wenk
Aarbei kan onder op die beskuitjies ook gepak word en die mengsel kan dan bo
oor gegooi word. Die aarbeie kan vars of geblik wees.
Korslose Melktert
4 k Melk
1 t Bakpoeier
2 e Botter
3 Eiers
1 k Meel
1 Knypie Sout
1 t Vanilla Essence
¼ tot ½ k Suiker (Na Smaak)
Skei Eiers. Klits wit van eiers styf. Smelt botter meng met suiker en
eiergele. Gooi meel in botter mengsel en meng goed. Kook melk en gooi by
mengsel en meng goed. Gooi Vanilla by. Vou eierwit by. Smeer panne en gooi
mengsel in panne. Bak vir 35 minute teen 180°C.
Maaskaas Tert
2 x 250 g Geroomde Maaskaas
1 Blik Kondensmelk
1 e Suurlemoensap
1 Blik vrugte (youngberrie of aarbeie)
1 Rolkoek
Vlapoeier of Mezinna
Klits Kondensmelk, Maaskaas, Suurlemoensap saam tot dik. Pak 'n laag rolkoek
in bak. Gooi mengsel oor en maak gelyk. Smeer vrugte daaroor. Gooi vrugtesap
in kastrol en kook. Verdik met vlapoeier of mezinna. Gooi oor tert en
verkoel in yskas
Wenk
Maak maar altyd twee van die terte aan want een is nooit genoeg nie.
Mokka Genot
Bestanddele Vloeistof Bestanddele Tert
4 e Melk 4 Eiers
4 e Water 1 k Strooisuiker
1 t Vanilla ¼ k Sout
1 t Koffie 2 t Bakpoeier
2 e Margarien 1½ K Meel
750 g Margarien
Bestanddele Stroop Bestanddele Versiering
1¼ k Suiker 1 Blik karamelkondensmelk
2½ k Water Suurlemoensap
3 e Hoogvol Koffiepoeier 1 pakkie Kits Karamel poeding
3 e Brandewyn 500 ml Ultramel Room
1 t Vanilla
Metode Koek en Stroop
Smelt al die bestanddele van die vloeistof saam. Klits eiers en suiker saam.
Voeg meel en sout by. Voeg vloeistof by en meng goed. Strooi bakpoeier oor
en meng goed. Gooi mengsel in 'n groot tertbak. Bak 25 minute in oond teen
180°C. Sny deeg in beskuit vorm met mes wat in olie gedoop is. Bak teen
180ºC vir 30 minute. Smelt al die bestanddele vir die Stroop saam. Haal koek
uit oond en steek gate met vurk in. Gooi stroop oor warm koek.
Metode Versiering
Meng karamelkondensmelk met 'n bietjie suurlemoensap en smeer oor koek. Maak
kits karamelpoeding aan en laat amper stol. Klits 500 ml Ultramel room en
meng met poeding.
Smeer oor koek.
Wenk
Hierdie tert/ koek moet lief vermy word as daar 'n geskiedenis van hartkwale
is.
Oppenheimer Tert
1 Blik Kondensmelk
250 ml Room
18 Marshmallows
1/2 Koppie Suurlemoensap
1 Blikkie fyn pynappels (Stroop afgegooi)
1 Pakkie Tennisbeskuitjies
Sny Marshmallows fyn. Meng Kondensmelk, marshmallows en Pynappels saam. Klop
room styf en meng saam met ander bestandele. Gooi in bak wat uitgevoer is
met Tennisbeskuitjies.
Pienk Tert
250 ml Room
500 ml Aarbei Yougurt
1 Pakkie aarbei Jellie
1 Blik Kondensmelk
1 Houer Maaskaas
1 Pakkie aarbei instant poeding
Tennis beskuitjies
Botter
1 e Vlapoeier
1 k Warm water
Klits room styf en voeg kondensmelk, yougurt en maaskaas by. Voeg droë
instant poeding by. Meng goed deur. Verkrummel tennis beskuitjies met botter.
Plaas in bak as kors.
Voeg mengsel in bak.
Begin eers met die volgende stappe as die tert gestol het.
Maak jellie aan met 1 k warm water. Voeg vlapoeier by. Kook in mikrogolf tot
gaar. Gooi oor gestolde tert.
Wenk
Om tert te verdubbel gebruik 1 l Yogurt en 2 Pakkies instant poeding. Al die
ander bestanddele bly dieselfde.
Rooibostee Vrugtebroodjie
2 k Sterk Warm Rooibostee
500 g Bruismeel
500 g Droë vrugte Koekmengsel
1 k Bruinsuiker
1 Eier
½ t Gemengde Speserye
Los bruinsuiker in tee op. Week vrugte oornag in rooibostee. Klits eier goed
en meng met vrugtemengsel. Voeg ander bestanddele by en meng goed. Verdeel
mengsel in 2 pannetjies.
Bak teen 180ºC vir 1 uur.
Wenk
Ek dink nie dat 'n klein bietjie brandewyn wat oor die broodjies besprinkel
word skade sal aanrig nie.
Rum Tert
Bestanddele Tert
250g Dadels
10 ml Koeksoda
125 ml Suiker
375 ml Water
125 ml Olie
1 Eier
10 ml Bakpoeier
375 ml Meelblom
Bestanddele Sous
175 ml Water
10 ml Rum Geursel
375 ml Suiker
15 ml Botter
Metode Tert
Kook dadels, suiker, koeksoda en water saam. Klits eier en olie goed saam en
voeg by dadel mengsel. Voeg meelblom en bakpoeier by en meng goed. Plaas in
bak en bak teen 180° C vir sowat 35 minute.
Metode Stroop
Kook al die bestandele vir die stroop saam. Gooi oor tert sodra uit die oond
kom. Bedien met room.
Yogurt Brood
500 ml Aarbei-yogurt
450 g Volkoringmeel
10 ml Suiker
7 ml Koeksoda
5 ml Sout
Meng al die bestanddele saam. Plaas mengsel in Broodpan. Bak teen 180º vir
50 minute. Smeer melk oor en laat koud word.
Sjokolade Koek
Bestanddele Koek
1½ k Meel
1 k Melk
1 k Suiker
¼ t Sout
2 t Bakpoeier
½ k Olie
¼ k Kakao
½ k Kookwater
4 Eiergele
4 Eierwitte
Bestanddele Sous
¾ Blik Ideal Melk
½ k Suiker
Bestanddele Versiering
2 Slabs Heelneut sjokolade
¼ Blikkie Ideal Melk
Metode Koek
Klits eierwitte tot styf. Meng droë bestanddele. Maak gaaitjie in droë
bestanddele. Voeg eerste olie, dan kakao gemeng met water en eiergele by.
Klits goed. Voeg bakpoeier by eierwitte en klits weer. Vou eierwitte in by
mengsel. Bak teen 180º C vir 30 tot 40 minute.
Metode Sous
Kook Ideal melk en suiker saam. Maak gaaitjies in koek met dun voorwerp.
Gooi stroop oor koek. Laat koek heeltemal afkoel.
Metode Versiering
Smelt sjokolade saam met ¼ Blikkie Ideal melk en gooi oor koek.
Warm Teekoek
4 e Botter
1½ k Melk
1 t Bakpoeier
Knippie Sout
3 Eiers
½ k Suiker
6 e Lemoensap
6 e Stroop
6 e Botter
8 e Lemoensap
Kook botter en melk saam. Sif meel, bakpoeier en sout saam. Klop eiers,
suiker en 6 e lemoensap saam. Meng meel mengsel en eier mengsel saam. Gooi
botter en melk mengsel oor. Meng goed tot slap mengsel. Bak teen 180º C vir
20 tot 25 minute. Kook Stroop, botter en lemoensap saam. Gooi stroop oor die
koek sodra uit die oond kom.
Sjokolade of Wit koek
Bestanddele Koek
1 k Meelblom
1 k Suiker
1 t Bakpoeier
3 e Kakao
4 Eiers
½ k Kookwater
½ k Olie
1 t Vanielje
Knippie Sout
Bestanddele Sous
1 Blik Carnation Ingedampte Mel
2 e Botter
2 e Suiker
Bestanddele Versiering
200 g Sjokolade
Melk
Metode Koek
Klits eierwitte styf en voeg bakpoeier by en hou eenkant. Sif die droë
bestanddele saam en voeg suiker by. Verhit die olie en water en voeg by
meelmengsel. Roer dit goed. Klop eiergele en vanielje saam en voeg by
mengsel. Vou eierwitte in mengsel en gebruik metaallepel. Plaas mengsel in
panne en bak vir 25 minute teen 180º C.
Metode Sous
Smelt al die bestanddele saam en gooi oor warm koek. Metode Versiering.
Plaas die twee afgekoelde helftes op mekaar met enige lekker konfyt. Smelt
sjokolade en meng met 'n bietjie melk. Gooi oor afgekoelde koek.
Wenk
Vir 'n wit koek laat die kakao uit.
Yskastert
500 ml Yoghurt
1 Pakkie Jellie
1 Blikkie Kondensmelk
1 Pakkie Tennisbeskuitjies
Maak jellie met 1 koppie kookwater aan. Voeg kondensmelk en yoghurt by.
Klits tot romerig. Giet in tertdop van tennisbeskuitjies gemaak. Plaas in
yskas om te stol.
KOELDRANK
Koeldrank Stroop
4 L Guava Squahs
1 Botteltjie Nartjie Sweeto
1 Botteltjie CoCoPine Sweeto
1 Botteltjie Rasberry Sweeto
1 Blik Crushed Pynappel
2 Blikkies Grenadella moes
Meng al die bestandele in groot skottel. Skep in bottels. Maak aan na smaak.
Maklike Bola
1 Bottel Passion Fruit aanmaakkoeldrank
1 Bilk fyn pynappelstukke
1 Blikkie Grenadellamoes
1 l Lemonade
1 l Soda Water
Meng alles saam en bedien onmiddelik.
Pynappelbier
Pynappel Skil
3 l Warm Water
Suiker
Kitsgis
Gooi die warm water oor die skil. Versoet na smaak. Gooi halwe teelepel oor
mengsel. Laat 3 dae staan om te gis. Gooi die sap af. Plaas in yskas om af
te koel. Geniet.
Ekstra Inkomste
Hier is iets
wat werk, jy word nie oornag ryk nie, maar oor 'n tydjie sal dit vir jou
ekstra inkomste inbring, al wat dit jou gaan kos is 'n geringe
maandelikse fooi. Dis nie 'n foefie nie, ek het ingeteken en ek kry elke
maand 'n krediet in my rekening, so dit kos my niks. Sluit gratis
aan vir 'n proeftydperk.
Maar jy moet opgradeer om deel te neem
aan die wins, dis egter 'n druppel in die emmer. Probeer gerus!
Die hele proses het nou
verbeter en dis nou makliker om te begin inkomste kry, sluit gerus aan
vir 'n gratis proeftydperk, kyk die kat uit die boom en gradeer dan op
om te begin saamspeel!
Klik
hier en gaan kyk self!
Dit neem 'n rukkie, maar ek het
verlede maand net minder as
R1000 gekry. Elke bietjie help!
Yes, out of
curiosity I visited Be Motivated Today during September 2009, but only
joined during August 2010, what a waste of time!!!.
If I knew what was happening during the year I wasted, man, I would have
joined immediately after I read the details of the setup.
I now have a waiting list of seven on my downline (one already joined as
Silver), the others are bound to join during November and they are jumping
around purely from excitement to get started and its rubbing off on me as
well.
Just one question: My intention is to place an invitation advertisement on
the rear window of my car, do you think it could shake some people out of
their dreams and make them joining us?
Klik
hier vir meer besonderhede
Die Danville Hulpgroep
Gaan kyk gerus na die webwerf hieronder om te sien watse wonderlike werk
hierdie groep doen.
Webwerf: www.danvillehulp.co.za
Elsabé BlignautHuis: 012 991 3914
Sel: 082 828 2551
Epos: Elecnet@mweb.co.za
Resepte, resepte,
resepte
Ek het besluit om sake vir my
te vergemaklik an al die resepte eBoeke wat ek het (Engels en Afrikaans)
op een CD saam te sit. Daar is meer as 110 resepteboeke wat omtrent
enige dis bevat wat jy aan kan dink so ek dink nie jy sal nodig hê om ooit weer 'n resepteboek
te koop nie. Omtrent al die boeke kom met herverkoopregte (behalwe waar
dit anders meld) met ander woorde hulle is nou joune en jy kan maak met
hulle wat jy wil selfs ook een vir een van die CD afhaal en herverkoop.
Die prys van die CD is R100 (dis
om en by R1 per boek) posgeld uitgesluit
Posgeld is R20 vir
geregistreerde pos en R60 vir Speed Services oornag toonbank tot
toonbank.
As jy sou belangstel om een
van die CD's te bekom,
klik net hier en ek stuur vir jou my bankbesonderhede, gee my ook
net jou posadres. Sodra ek dan die CD pos, stuur ek vir jou die
spoornommer per epos as bewys dat dit gepos is. As jy R120 deponeer
stuur ek dit per geregistreerde pos en as jy R150 deponeer stuur ek dit
Speed Services oornag toonbank tot toonbank
Hier is die Afrikaanse boeke:
217 Egte Afrikaanse resepte, Aartappels,
Beskuitresepte, Afrikaanse Resepteverskeidenheid, Brood resepte, Vul die
beskuitblik, 'n Broodjie vir die blik, Blokkieskoek, Burgers Patties
Frikadelle, Brood resepte, Drankies, Drinkgoed, Gemmerbier, Groente, Eet jou
groente, Hoender resepte, Happies en Poffers, Kaaskoek, Ietsie anders
resepte, Kerskoeke, Karavaan resepte, Kleinkoekies, Kinderlekkerte,
Koekiedrukker resepte, Koeke, Likeur, Lekkergoed resepte, Nog resepte,
McCain resepte, Moedersdag resepte
Mikrogolf resepte, Peterjasie se boek, Pastageregte, Peterjasie se
Kersresepte versameling
Peterjasie se eBoek van vernoemde resepte, Poeding, Peterjasie se
Tradisionele SA resepte
Resepte met biltong, Resepteverskeidenheid - ook grootmaat, Slaaie, Sommer
net resepte, Sop in die pot, Sop resepte, Terte, Sous, Verskeie resepte 1,
Souttert & Pannekoek, Vis en hoender, Veelsydige hoender, Vleisgeregte vir
Kersdag, Verskeie resepte 2, Warm en koue drankies, Vleisresepte, Wille
samies, Wafels en Pannekoeke, Wors en worsies
Allerlei
Annette se Boererate, Boererate en Verbruikerswenke, Hartstigting dieet,
Lennons medikasie, Mate en gewigte, Sop dieet, S A Boererate eBoek, Metrieke
omskakelingstabel, Werk van die huis
Hier is die lys van baie ou
Engelse resepte eBoeke
A Calendar of Dinners with 615 recipes - 1922
A Dozen dainty recipes for preparing wartime canned meats - 1920
A Home Guide - or a book by 500 ladies - 1877
Aunt Carolines Dixieland Recipes - 1922
A Practical Dictionary of Cookery - 1200 tested recipes - 1898
Best recipes for baking - pre 1908
Buckeye Cookery and Practical Housekeeping - 1877
Burke's Complete Cocktail and tasty bite recipes - 1936
Catering for special occasions with menus and recipes - 1911
Diabetic Cookery - recipes and menus - 1917
Fifty Choice Recipes for Spanish and Mexican Dishes - 1905
Fifty valuable and delicious recipes made with corn meal - 1917
Heart of the Wheat - a book of recipes - 1910
Hospitality - recipes and entertainment hints for all occasions - 1922
Hotel Management - quantity food recipes
Household hints and recipes - 1877
Ice Cream - practical recipes for making ice cream - 1886
Information for everybody - 1859
Jane Hamiltons Recipes - 1909
Just the thing - dainty dishes at small cost - 1899
Larger cookery book of extra recipes - 1891
Leather Manufacture - 1891
Light entertaining - a book of dainty recipes for special occasions - 1910
Mom's Cookbook
On Uncle Sam's Water Wagon - 500 recipes for delicious drinks that can be
made at home - 1919
Our candy recipes - 1919
Practical Household Cookery - 1000 recipes - 1891
Preserves and Pickles - 1912
Recipes - dainties, salads and clever hints - 1919
Recipes for the preserving of fruit vegetables and meat - 1908
The Candy Maker's Guide - 1896
The Housekeeper's Friend - 1897
The Hygenic Cookbook - 1881
Tried and Tested Recipes - 1921
Two Hundred and Seventy Five Wartime Recipes - 1918
Two hundred recipes for cooking in casseroles - 1914
Two hundred recipes for making desserts - 1912
War Time Cookery - 1917
Wheatless Recipes - 1918
Wrinkles and Recipes, including farming and household hints - 1877
Hier is die Engelse resepte:
FunkyMunky
Traditional South African Recipes - A comprehensive collection of
Traditional South African recipes.
Tradisionele Suid Afrikaanse Resepte - Traditional South African Recipes
in Afrikaans
Christmas Recipes - A selection of Christmas Recipes for you to try!
101 Camping and Outdoor Recipes - Recipes for you to try next time you go
camping
400 Refreshing punch recipes - Some great ideas for liquid refreshment at
your next party
Favourite Christmas Cookies - 34 Great cookie recipes for you to enjoy!
Christmas Cookie Recipes - A delicious collection of Christmas Cookie
Recipes
A Homemade Christmas - 100 Simple and delicious recipes for your special
holiday meals
Holiday Candy and Fudge - 42 Great candy recipes, a hit with kids of all
ages!
Kids Fun Recipes - 120 Fun and Delicious Recipes
Delicious Puddings - A Collection of 167 Pudding Recipes
Pumpkin Pie - Pumpkin pies and more!
Salad Recipes - A Collection of Easy to Follow Salad Recipes
Summer Party Cookbook - The name says it all!
Pampercat and Pamperdog - Recipe treats for your feline and canine friends
80 Seasonal Recipes from around the world - A selection of festive recipes
from the four corners of the globe!
Crockpot Recipes - In South Africa we would probably call this Potjiekos
International Recipes - A selection of recipes from all over the world
Fish and Game Recipes - A selection of mouthwatering recipes
Lemonade - A large selection of lemonade recipes
Pizzeria - Try some of these great pizza recipes
Casseroles - 17 pages of mouthwatering casserole recipes
Low Fat Recipes - Watching your cholesterol? Then this is for you!
Soup Recipes - Ideal for those cold winter evenings
Chicken Recipes - 300 Delicious Chicken Recipes
Amish Recipes - 65 Tried and True Traditional Amish Recipes
Apple Recipes - Mouth watering apple recipes
Blue Ribbon Recipes - 490 Award Winning Recipes
The Bread Book - The bread and biscuit baker's and sugar boiler's
assistant
Chocolate Delights - Deliciously decadent and delightful recipes for the
chocaholic in you
Carolina Mountain Cooking - Created from the recipes and memories of two
of the Carolina Mountain's most talented cooks.
Egg Recipes - 111 Great Egg Recipes
Great Gifts in a Jar - A personally made gift is usually more appreciated!
Italian Recipes - A collection of 185 delicious Italian dishes
Smoothies - 126 Easy recipes for maximum sports performance
Top Secret Recipes - Top secret famous recipes
Wings - The ultimate chicken wing cookbook
The Barmaster - Essential tips and techniques for bartenders
Be a Grillmaster - How to host the perfect bbq!
101 Good Jam Recipes - Make your own jams, 101 recipes for you to try
Deep Fryer Recipes - 101 Recipes for the Deep Fryer
Frozen Dessert Recipes - From ice cream to yoghurt - 170 pages of
mouthwatering recipes.
Recipes from South of the Border - 247 pages of typically Mexican recipes
Various Rice Dishes - 32 Great Rice Dishes
The Appetizer Collection - More than 150 pages of great ideas for
appetizers
The Big Book of Cookies - From Almond Bars to Zucchini Bars, they are all
here, 233 pages of cookie recipes
Salad Recipes - A Collection of Easy to Follow Salad Recipes
Delicious Diabetic Recipes - A Collection of over 500 yummy recipes.
Cheesecake Recipes - Nearly 100 pages of yummilicious cheesecake recipes!
Bonus eBooks
Something for the gardeners
Organic Secrets - Everything you wanted to know about organic food
Profitable Crafts- Vol 1
Profitable Crafts - Vol 2
Profitable Crafts - Vol 3
Profitable Crafts - Vol 4
20 Vintage Crochet Patterns
Everything you wanted to know about making, marketing and selling your
crafts.
Big Fat Lies - A shocking expose of the 12 biggest scams, cover-ups, lies,
myths and deceptions
in the diet and weight-loss industries.
10,000 Dreams Interpreted
Al my nuusbriewe is
op hierdie bladsy beskikbaar:
http://www.peterjasie.co.za/argiewe.html
Elke nuusbrief sal
voor of op die 15de van die maand op die Argiewe bladsy te lees wees.
Kontak my
hier.
Druk jou speld op my besoekerskaart! Ek dink hy is vol op die
oomblik, maar hulle maak darem gereeld spasie vir nuwe inskrywings.
|
|