Heuningdrankie
1 koppie lemoensap
4 eetlepels suurlemoensap
3 eetlepels heuning
knippie sout
Meng al die bestanddele goed. Bedien op ys en versier met lemoenskil
Pynappel drankie
250 ml gekapte pynappel
250 ml Tropika pynappel sap
250 ml vars room
15 ml strooisuiker
gebreekte ysblokkies
350 ml limonade
Blend alles behalwe ys en limonade
Giet mengsel in glase en giet limonade en gebreekte ys oor
Somerdrankie
4 lemoene
3 suurlemoene
1 pomelo
suiker na smaak
1 liter sodawater
1 piesang (in skyfies gesny)
skyfies vars vrugte
• Druk sap van die vrugte uit.
• Los suiker in 'n klein bietjie warm water op. Laat afkoel.
• Meng suikerwater met die vrugtesap. Voeg sodawater en dan die vrugte by.
• Bedien met ys.
Kafferkoringbier
6 bottels louwater
3 eetlepels uitloop
3 koppies bruinsuiker
1 teeleper gemmer
3 eetlepels goedgeryste suurdeeg
Meng alles goed en
laat vir 12 uur staan. Gooi deur skoon doek of sif.
Ja-nee, in die ou
dae was hulle kort en kragtig!
Koringbier
Was 250ml broodkoring deeglik en laat dit 24 uur lank in koue water week.
Gooi die water af en voeg 250ml bruinsuiker, 6 gekneusde rosyne, ¼ koekie
gis en 1.5 liter lou water daarby. Roer tot die suiker opgelos is en sit die
deksel liggies op.
‘n Groot vrugte vles of ‘n vererde emmertjie 1 en ‘n ¾ liter bevat, is ‘n
geskikte houer.
Laat dit 24 uur lank staan en gooi die vloeistof af. Bottel dit en laat dit
12 tot 24 uur staan voor gebruik. Gooi weer 250ml bruinsuiker by die koring
en rosyne, voeg 1.5 liter lou water by, roer dit om en laat dit weer 24 uur
lank staan voor dit afgegooi word. Herhaal die proses elke dag en bottel die
vloeistof wat afgegooi word. 12-tot 24uur nadat dit gebottel is, sal die
bier gereed wees. Dien dit koud op.
L.W Die eeste 2 of 3 keer sal die bier baie flou wees en ‘n lang tyd in
beslag neem nadat dit gebottel is, om te gis. Dit kan weggegooi word en eers
na die derde toevoeging van suiker en water gebottel word. Die proses kan 5
tot 6 weke lank elke dag herhaal word met die gebruik van dieselfde koring.
Wanneer die gisting goed aan die gang is moet dit nie langer as 12 uur
gelaat word voordat die bier afgegooi word nie, anders sal die koring suur
word. Indien ‘n paar stukke gekneuste gemmer en/of ‘n paar stukke
pynappelskil by die koring gevoeg word, sal dit die smaak van die bier
verbeter.
Aartappelwyn
Skil 2 groot aartappels en rasper dit fyn. Voeg daarby 5 liter louwarm
water, 2kg karamelsuiker, 1kg rosyne, 350g koringkorrels, die fyngerasperde
skil en sap van 2 groot suurlemoene asook 30g aktiewe droëgis. Bedek die
houer met 'n doek en laat die mengsel gis. Roer dit af en toe. Syg die
mengsel na 3 weke deur en bottel die filtraat. Die wyn sal na 'n maand
helder word. Gooi 'n bietjie witsuiker in elke bottel en kurk toe. Die wyn
is nou reg om gedrink te word, maar hoe langer dit verouder, hoe lekkerder
smaak dit.
Gemmerbier
20ml gemaalde gemmer
10 liter lou water
1.6kg wit suiker
150g rosyne
10g aktiewe droëgis
10ml kremetart
10ml wynsteensuur
Voeg die gemmer by die water en suiker en roer tot die suiker opgelos is.
Voeg die res van die bestanddele by. Giet die mengsel in 'n plastiekemmer
met 'n deksel en laat dit 24 uur lank gis. Syg die bier daarna deur en giet
die filtraat in gesteriliseerde bottels. Moenie die bottels te vol maak nie.
Plaas 2-3 van die rosyne in elke bottel en draai die proppe lossies vas.
Laat die bier 'n dag of twee by kamertemperatuur gis voordat dit in die
koelkas bewaar word.
Pynappelbier
4 groot pynappels se skille
7 liter warm water
1.2kg wit suiker
12 rosyne
10g aktiewe of kitsdroë gis
Was pynappelstukke goed en plaas dit in 'n groot emmer met 'n deksel. Voeg
die water en die suiker by en roer die mengsel totdat al die suiker opgelos
is. Voeg die rosyne en gis by, sit die deksel op en laat die mengsel
ongeveer 12 uur lank op 'n warm plek gis. Syg die mengsel deur en giet die
filtraat in plastiekkanne of bottels. Plaas van die rosyne in elke kan en
verseël dit. Bewaar die bier in die yskas.
Limonade
500ml suiker
250ml water
250ml vars suurlemoensap
Meng die suiker en water in 'n kastrol en verhit dit stadig terwyl dit
aanhoudend geroer word totdat die suiker opgelos is. Verhit die stroop tot
kookpunt en laat dit 5 minute lank kook oor matige hitte sonder om te roer.
Laat die stroop afkoel en voeg die suurlemoensap by. Syg die limonade deur
'n moeseliendoek en bêre dit in 'n houer met 'n deksel in die yskas. Bedien
die limonade deur 30ml van die suurlemoenstroop by 'n glas yswater te voeg.
Lewer ongeveer 600ml onverdunde stroop.
Maroelabier
1 liter ryp maroelas
10 liter lou water
1,6kg wit suiker
50g rosyne
10g aktiewe droëgis
10ml kremetart
10ml wynsteensuur
Sny 'n kruis in elke maroela. Kneus die vruggies liggies en voeg die water
en suiker by. Roer dit totdat al die suiker opgelos is. Voeg die res van die
bestanddele by. Giet mengsel in 'n plastiek emmer met 'n deksel en laat dit
24 uur lank gis. Syg die bier daarna deur en giet die filtraat in
gesteriliseerde bottels. Moenie die bottels te vol maak nie. Net soos met
die gemmerbier, plaas 2-3 rosyne in elke bottel en draai die doppe liggies
vas. Laat die bier 'n dag of twee by kamer temperatuur gis voordat dit in
die koelkas bewaar word.
Fluweel likeur
1 blik kondensmelk
1 blik Ideal melk
10ml vanilla
5ml sterk koffie
200ml whiskey
Meng kondensmelk, Ideal melk en vanilla saam. Meng koffie met die whiskey en
voeg by die melk mengsel. Klits goed en bedien of bottel en bêre in yskas.
Ystee
3 rooibostee sakkies
1 liter kookwater
30-45ml heuning
60ml suurlemoens
suurlemoenskyfies
Laat trek teesakkies ongeveer 5 minute in water. Verwyder en laat tee effens
afkoel tot louwarm. Voeg heuning by en roer tot opgelos. Voeg suurlemoensap
by en verkoel tot yskoud. Sit voor op ys met ekstra suurlemoenskyfies.
|