Seekospotjie
Rooibokpotjie
Souskluitjies in 'n ysterpot
Wors en niertjiepotjie
Afvalpotjie
Skaapskenkelpotjie
Pa se Roooiii Hoenderpotjie
Bierpotjie Nuut
Kerriepotjie Nuut
Mosselpot Nuut
Skaap-afvalpotjie Nuut
 

 
 
  Seekos-Potjie

Braai 2 uie saam met n halwe potjie garlic. (my keuse - kan verminder word)
Gooi 1 pak sampioene by en braai.
Gooi 'n pak gemengde seekos by en braai vir sowat 5min saam.
Roer by 250ml vars room en 1 pakkie wit uiesop.
Laat dit vir 'n halfuur prut.
Wenke:
*as jy en jou vriende wil saam kuier om 'n pot, sal ek 'n seekos-potjie afraai.
*indien jy jou skoon familie moet nooi vir ete, is dit ideaal - sorg net dat daar al kole is as hulle opdaag.
*indien jy bietjie variasie wil gebruik, kan jy mossels met die skulp ingooi, of crabsticks is ook goedkoop en baie lekker; stokvis kan ook die potjie bietjie rek.
*vermeerder jou room en uiesop saam met die seekos m.a.w. 2pakke seekos; 2 uiesop en 2 room.
*jou kole moet redelik koel wees.
*dien op saam met rys en Franse brood.
'n Potjie Wenk
As jy potjiekos maak, gebruik "Spray en cook" dit help dat die kos nie aanbrand nie, maar help veral ook dat die pot nie na die tyd roes nie.

ROOIBOK POTJIE

1 kg rooibokvleis in blokkies gesny
4 geelwortels, in skyfies gesny
2 knoffelhuisies, fyn gedruk
250 g spekvleis, gekap
6 aartappels, in skywe gesny.
125 ml olie
2 uie, in skywe gesny
10 ml gekapte tiemie
500 ml port of droë rooiwyn

Verhit olie in swartpot en soteer geelwortels, uie en knoffel totdat uie deurskynend is.
Voeg tiemie, vleis, spekvleis en port by. Prut 2 uur baie stadig met deksel op. Voeg
aartappels by en prut nog 30 tot 45 minute. Sit voor saam met mieliepap.


Souskluitjies in 'n Ysterpot

125 g botter of margarien
60 ml fyn appelkooskonfyt
12.5 ml koeksoda
500 ml koekmeelblom (gesif)
knypie sout
100 ml melk
750 ml kookwater
250 ml suiker
5 ml vanieljegeursel
klontjie botter (ekstra)

Smelt botter en roer dan eerskonfyt dan koeksoda by (mengsel bruis). Voeg meel en sout beurtelings met melk by. Plaas oorblywende bestanddele in ysterpot en laat opkook. skep lepelsvol deeg in kokende vloeistof sodat hopies nie opmekaar lę nie.  Sit deksel op en prut vir 25 minute lank. Bedien warm, stip met botter.


Wors-en-Niertjie Potjie
genoeg vir 10

50 ml olie
25 ml botter
3 groot uie (gekap)
12 lamsniertjies ( middeldeur gesny, vliese en kerns verwyder)
50 ml koekmeelblom
5 ml sout
varsgemaalde swartpeper
12.5 ml tamatiepasta
200 ml hoenderaftreksel
50 ml droë wit wyn
8 varkworsies middeldeur gesny
200 g sampieone
50 ml brandewyn
12.5 ml gekapte pietersielie

Plaas olie en botter in driepootpot en verhit oor warm kole. Voeg gekapte uie by en roer vir 3 minute..
Rol niertjies in 'n mengsel van koekmeelblom, sout en peper en voeg by die uie in die pot. Voeg res van die bestanddele behalwe die brandewyn en pietersielie by en laat oor matige kole gaar word sonder om te roer. Wanneer niertjies gaar is, voeg brandewyn en pietersielie by, roer een maal om en dien op.


Afvalpotjie

2 klompe skappens (goed skoongeskraap)
water om in te kook
250 ml halfsoet wit wyn
sap van 1/2 suurlemoen
sout en varsgemaalde swartpeper
1 skaapnek
6 groot uie (gekap)
12 klein aartappeltjies
25 ml matige sterk kerriepoeier
2 ml rissiepoeier
10 ml donkerbruin suiker
asyn om mee aan te maak
250 g droëperskes

Sny pense in blokkies en plaas in driepootpot saam met water, wyn, suurlemoensap, sout, peper en skaapnek. Sit deksel op, plaas pot oor matig warm kole en laat koook tot inhoud sag is - ongeveer 3-4 uur.
Wanneer pensblokkies sag is en vleis van nekwerwels afval, verwyder nekwerwels, voeg uie en aartappels by inhoud en kook nog 30 minute lank.
Maak kerriepoeier, rissiepoeier en suiker met asyn aan en voeg saam met perskes by inhoud van pot. Sit deksel op en plaas weer op vuur vir 30 minute. Roer goed om en dien op.


Skaapskenkelpotjie


100 ml olie                                               2 kg skaapskenkels
'n halwe groen soetrissie, gekap               1 groot ui, gekap
2 knoffelhuisies, gekneus                         6 swoerdlose spekrepe, gekap
2 middelslag tamaties, gekap                    2 biefekstrakblokkies
sout en swartpeper na smaak                    250 ml witwyn
250 ml kookwater                                    5 wortels, geskil, in skywe gesny
12 klein aartappeltjies, gewas                  5 murgpampoentjies, in skywe
400 g sampioene.

Verhit olie en braai vleis tot bruin. (Hoe bruiner die vleis gebraai word, hoe bruiner en ryker sal die sous wees.) Voeg die groenrissie, ui, knoffel en spek by en braai tot begin verbruin. Voeg tamaties by en roerbraai vir 5 minute. Voeg biefekstrak, geur- middels, witwyn en kookwater by en prut vir 'n uur. Voeg wortels en aartappels by en laat vir 20 minute prut. Voeg laastens die murgpampoentjies en sampioene by en laat vir 15 minute prut. Vul vloeistof aan, indien nodig.

Wenk: Moenie potjie tydens gaarmaakproses roer nie. Sit voor met rys, koring of potbrood.


"Pa se Rooooi Hoenderpotjie"

Bestanddele
Gebruik 'n nomber 3 Potjie.

1 Kg hoender (Gemiddelde gewig van ‘n normale hoender).
Fyn Sout
Growwe Swart Peper
Koekmeel om stukkies in te rol.
Uie fyn gekap(2 middelslag)
Kook rys apart tot gaar.
Gemmer en Knoffel (Fyngemaak). (2 Teelepels). Polo Kwane handelmerk

Bestanddele vir die Sous

Tamatiesous(300ml) Koo Handelmerk
Blatjang(50ml)Wellington Handelmerk
Worchestersous(20ml)Mrs.Balls Handelmerk
Tabascosous(2ml)
Asyn(50ml)
Suiker(50ml)
Mostertpoeier(5ml)
Paprika(15ml) Robertson Handelmerk
Water(125ml)

(Voeg alles bymekaar is 'n bottel (1 liter plasties Coke bottel) en meng goed deur die bottel te skud.

Metode
Stap 1.Maak jou pot warm en gooi jou botter (egte) by (20ml).
Stap 2. Braai die fyngekapte uie en Gemmer/Knoffel (2 teelepels) tot die geur uitkom.
Stap 3. Neem die hoender porsies en strooi individueel een vir een met fyn sout en peper.
Stap 4. Nadat die gedoen is doop die hoender porsies in die koekmeel en voeg in die pot.
Stap 5. Roer totdat die hoender porsies goed met die uie en olie bedek is vir so 10 minute met die deksel oop. Gebruik 'n houtlepel. (Die reuk sal jou nou al reeds honger maak .

Van nou af roer jy nie weer jou pot totdat jy opskep nie.

Stap 6. Gooi nou jou sous soos bo saamgestel in en laat jou pot stadig loop. (Borrel liggies regdeur). Kyk gereeld na die pot vir 15 minute.
Stap 7. Voeg nou jou groente in lae in die volgende volgorde. 10 klein Aartappels, 10 jong wortels, 10 klein tipe pampoentjies,
Stap 11. Een pakkie "button" sampioene na smaak vir die laaste 45 minute
Stap 12. Voeg klaargekookte rys by so 10 minute voor opskep, en laat die sous deurkook.

Die pot loop so 2 1/2 uur.

Stap 13. Kry vroulief om die aartappels te toets of dit gaar is en vra haar sommer na die sout inhoud.

Die verskillende handelsmerke wat aangetoon word werk volgens my die beste om die smaak uit te bring.

Stap 14. Skep op en geniet die Rooi Hoender.

Ek het nog nooit iemand gekry wat nie van die potjie gehou het nie. Almal maak die resep sy eie.


Bierpotjie

Bestanddele (vir 8 tot 10)

2 kg beesvleis vir bredies (“stewing beef”), in blokkies gesny
˝ pak spekvleis, gesnipper
2 groot uie, fyn gekap
4 huisies knoffel, fyn gekap
1 klein blik tamatiepasta
˝ teelepel sout
˝ teelepel growwe swartpeper
2 koppies Guinness
5 wortels, gekap
3 stingels seldery, gekap
8 murgpampoentjies, in stukke gesny
8-10 klein aartappels, geskil
1 pakkie bruinuiesop

Metode

Braai eers die spek en beesvleis in jou pot. Gebruik ’n klein bietjie olie hiervoor. Wanneer die vleis bruin is, voeg jy die uie by en braai dit saam met die vleis totdat dit sag is. Gooi die knoffel by en braai dit vir so ’n minuut.
Skink die Guinness in die pot (neem een sluk vir goeie geluk). Laat die Guinness vir so 10 minute saam met die vleis borrel. Voeg die tamatiepasta, sout en peper by. Roer die pot dan goed deur.
Pak nou die wortels, seldery, murgpampoentjies en aartappels bo-op mekaar in die pot. Strooi die soppoeier bo-oor en sit jou deksel op. Prut dit nou vir so ’n anderhalwe uur.
As die sous te lank trek, haal die deksel af. Gee die pot ook gedurende jou kokery af en toe lug deur die deksel eenkant te hou.


Kerriepotjie

Bestanddele (vir 8 tot 10)

2 eetlepels kookolie
2 hoenders, in stukke gesny (bors, boud – daai klas ding)
2 groot uie, fyn gekap
4 huisies knoffel, fyn gekap
2-3 eetlepels kerriepoeier (sterkte na smaak)
2 blikke geskilde tamaties
˝ teelepel sout
1 teelepel witsuiker
1 eetlepel wynasyn
2 stukke steranys (opsioneel)
1 eetlepel appelkooskonfyt
2 handevol koljanderblare, gekap

Metode

Braai die hoender in die olie bruin. Voeg die uie en knoffel by en braai dit tot die uie sag is. Gooi die kerrie by en roer dit vir ’n paar minute deur sodat die kerrie hitte kan kry, wat dan die geure van die speserye uitbring.
Gooi die tamaties, sout, suiker, asyn, steranys en appelkooskonfyt by. Sit die pot se deksel op en laat die spulletjie prut. Onthou, hoender is geneig om fyn te kook, wat die pot dan in ’n amperse sop verander. Laat dit vir net meer as ’n uur prut, waarna die hoender gaar en geurig sal wees sonder dat dit oral in die pot rondlę.
As die saak reg is, kan jy die koljanderblare bygooi. Roer dit dan deur en skep op. As jy jou Mrs. Ball’s-blatjang by die huis vergeet het, wel, probeer volgende keer onthou. ’n Ware potjiekosmaker se Ball’s moet altyd byderhand wees...


Mosselpot

Hierdie geurige pot is klaar in ‘n japtrap

60ml olyfolie
3 knoffelhuisies, fyngedruk
3 stingeluie fyngesny
1 vinkelbol, fyngesny ( opsioneel )
250ml wit wyn
2 blikke 410g elk heel tamaties
500ml hoenderaftreksel
900g bevrore stokvis of enige vars witvis, in stukke
500g bevrore mossels in skulp of 1 groot blik 800g
90ml fyngekapte pietersielie
Tabascosous, sout en peper

Verhit die olie in ‘n swartpot en roerbraai die knoffel, stingeluie en vinkel daarin tot glansig. Voeg die witwyn, tamaties en aftreksel by en verhit tot kookpunt. Sit die deksel op en laat sowat 20 minute oor lae hitte prut tot geurig. Voeg die vis en mossels by, laat weer opkook en laat nog 5-10 minute prut of tot alles net gaar en deur warm is. ( Moenie te lank verhit nie, anders kook die vis stukkend.) Voeg die pietersielie by en geur na smaak met Tabascosous, sout en peper. Sit voor met gebakte brood.


Skaap-afvalpotjie

2 klompe skaappens (goed skoongeskraap)
water om in te kook
250ml halfsoet wit wyn
sap van ˝ suurlemoen
sout en varsgemaalde swartpeper
1 skaapnek
6 groot uie (gekap)
12 klein aartappeltjies
25 ml matige sterk kerriepoeier
2ml rissiepoeier
10ml donkerbruin suiker asyn om mee aan te maak
250 g droëperskes
3 tamaties, ontvel en gekap
30ml tamatiepasta

Spoel pense goed af onder lopende koue water. Sny pense in blokkies en plaas in driepootpot saam met water, wyn, suurlemoensap, sout, peper en skaapnek. Sit deksel op, plaas pot oor matig warm kole en laat kook tot inhoud sag is-ongeveer 3-4 uur. Wanneer pensblokkies sag is en vleis van nekwerwels afval, verwyder nekwerwels, en bene van skaapnek. Voeg uie, tamaties, en aartappels by inhoud en stowe vir nog 30 minute lank. Maak kerriepoeier, rissiepoeier, tamatiepasta en suiker met asyn aan en voeg saam met perskes by inhoud van pot. Sit deksel op en plaas weer op vuur vir 30 minute. Roer een keer goed om en dien op.