Onbeskaamd Afrikaans!

 

 

Nommer 131

Besoek my Webwerf

20 Desember 2008

 
 

Bloedrivier

Eg Afrikaans

Die Knoop

Ons Dorp

Woes

Vuurvlieg

Afriforum

Voortrekker Monument

Steve se Spoegblok

Blanke Ekonomiese Forum

PRAAG

Rieme

ATKV

 

Teken Besoekersboek

 

Vorige Nuusbriewe

Epos

Wees gegroet!

Welkom aan alle nuwe intekenare!


Ek gaan verder met die alfabet met die resepte, gaan kyk maar verder na onder na Resepte.

Net om te laat weet dat ek enigiets wat ek in my epos ontvang en wat ek voel hier geplaas kan word, dit plaas ek. As daar dalk kopiereg op is laat weet my, dalk haal ek dit af.

Ek dra die nuusbrief op aan my hondemaatjie, Sheba, wat ons  'n paar dae gelede moes laat uitsit as gevolg van hoë ouderdom.

Hier is ons aan die einde van nog 'n jaar. Ek dink volgende jaar kan dit net beter gaan, so, as die finansies knel, byt net vas, dinge sal weer beter word. Ek wens julle almal 'n Geseënde Kersfees en alles van die beste vir 2009!

Wil jy dalk GROOT droom? Vat 'n kans op die UK Lotto, die minimum boerpot is R45 miljoen, sommer gereeld R75 miljoen en hoër! Dis heeltemal veilig om te speel, onthou, jy kan nie wen as jy nie 'n kaartjie het nie! Klik hier  en droom Groot!

En onthou tog om my besoekersboek te teken? Hy was vir 'n hele tydjie aflyn maar is nou weer terug.

Egipte vakansie

Ons was toe Egipte toe, eerste keer so ver van SA af! Gate uit geniet, alles baie interessant, baie fotos geneem. As iemand beplan om Egipte te besoek, vra maar vir my, dalk kan ek 'n paar wenke gee. 

Egipte 13 tot 23 November 2008 - Klik hier om van my fotos te sien

Uiteindelik breek die groot dag aan, na nege maande se beplanning en uitsien sit ons op OR Tambo en wag om aan boord Vlug SA7205 na Cairo te gaan.

Sitplekke word aangewys en ons stoele se rugleunings is in die middel van die kajuit en teen 'n afskorting, Hulle kan dus nie in die slaapposisie terugslaan nie. Alhoewel die vlug seepglad verloop het, was dit slapeloos en het ek penregop gesit en drie swak flieks gekyk.

Net na 05h30 die volgende oggend land ons op Cairo Internasionale lughawe en die verteenwoordiger van die toermaatskappy haas ons deur die formaliteite en word ons met die maatskappy se bussie na ons hotel vervoer. Ons minibus taxibestuurders in Suid Afrika kan hier kom leer om te bestuur!

Ons was reeds voor die tyd gewaarsku dat Egipte en fooitjies of “bakeesh” sinoniem is en die eerste ding wat ons toe by ons aankoms by die hotel doen is om van ons Egiptiese ponde, wat ons alreeds in Suid Afrika gekoop het, om te ruil vir kleiner note sodat bakeesh ons nie sal uitroei nie. Daar is ‘n 24 uur geldomruilfasiliteit in die hotel se voorportaal..

Ons was tuis in die vyfster Le Meridien Pyramids hotel en was aangenaam verras om die piramides van ons kamer se balkon af te sien, wel, eintlik net die toppunt van een van hulle, maar ons was hier en dis al wat getel het!

Na ‘n rustige oggend om verlore slaap in te haal het ons gaan stap en vir middagete elkeen ‘n schwarma by ‘n wegneemete plek gekoop, baie billik en baie lekker.. Ten tye van ons besoek was die Egiptiese pond (LE) gelykstaande aan R1.75

Die toer was geskeduleer om die volgende oggend amptelik af te skop, ons het die middag verwyl deur poskaarte te koop en te skryf. Elke kamer het internet konnektiwiteit teen LE25 vir 15 minute, jammer net dit was so stadig.

Daardie aand het ons teen LE130 per kop na die klank en ligvertoning by die piramides gaan kyk. Dit was ons eerste kennismaking met die beroemde piramides van Giza en die sfinks en om dit in die nag belig te sien was iets besonders.

Die volgende dag was die Egiptiese Museum sowel as 'n verskeidenheid verskillende ou kerke aan die beurt. Die museum was stampvol met toeriste maar tog baie interessant . Mens sal 'n paar dae nodig hê om alles behoorlik te kan besigtig, ons het net die belangrikste uitstallings kon sien. Mens word 5000 jaar teruggevoer en word vertel van die Egipte van ouds, piramides, mummies, Egiptiese gode en nog vele meer interessanthede.

Daarna het ons 'n paar ou kerkgeboue besoek, die beroemde "Alabaster mosque" uit marmer gebou, die kerk van St Mary wat ook die “Hanging Church" genoem word aangesien dit op 'n ou Romeinse bouval rus, ook die kerk van St Sergius waar Josef, Maria en die kind Jesus vir die Romeine weggebruip het. Ons laaste stopplek vir die dag was 'n papirusfabriek waaar hulle ons gewys het hoe die Egiptenare papier van die papirus riete gemaak het..

Die verkeer in Cairo het spesiale vermelding nodig. Ons het in die stad op een van die hoofpaaie onder andere die volgende gesien, 'n trop skape, 'n trop bokke, donkiekarre, perdekarre, kamele, ‘n buffel en beeste. Een ou op 'n perd met twee bokke voor hom oor die perd drapeer het doodluiters 'n baie besige 4 laan hoofpad oorgesteek, min gepla oor die voertuie was moes rem aanslaan. Meeste motors lyk nie of hulle padvaardig kan wees nie, al wat goed werk is hulle toeters wat oortyd werk.. Soos dit donker begin word, word ligte alleenlik gebruik om ander verkeer te flits en te waarsku om pad te gee.Ek sal nooit weer kla as ek in Johanneburg moet bestuur nie. Die hoogtepunt was een ou wat op die sypaadjie gesit en kantspieeltjies verkoop het, klaarblyklik wat van voertuie afgery was soo hulle by mekaar verbyskuur.

Ons het sover nog nie skoon publieke toilette gekry nie. Veral die dames het gekla en het maar liewer geknyp as om die toilette te gebruik.Gelukkig het ons toerbus 'n toilet gehad.Ons is gevra om net nommer een in daardie toilet te doen. In Egipte is daar nommers een, twee en drie. Nommer twee is loopmaag wat jy kry as jy van die water daar drink.

Die volgende dag was piramide dag. Na ontbyt is ons na Saqqara om die oudste piramide te gaan besigtig, die van Koning Zhoser. Die piramide dateer uit die tydperk 3000 voor Christus. Daarna is ons na Giza om die Groot Piramides en die Sfinks te gaan besigtig. Alle toeriste besoek hierdie besienswaardigheid en daar was letterlik duisende besoekers en toergroepe. Ons gids was uitstekend en het ons sommer gou-gou binne gehad sonder dat ons in lang rye moes tou gestaan het in die son.

Die piramides was asemrowend, dit het ons vertom dat 100,000 meer as 20 jaar aan die grootste een gebou. Ons kon nie glo dat mense 5000 jaar gelede slim genoeg was om sulke swaar blokke te kon oplig en mee bou nie. Dit was al redelik laatmiddag toe die sfinks aan die beurt kom, net so indrukwekkend!

Oppad terug hotel toe is ons na ‘n parfuumfabriek waar parfuum uit saamgepersde blomme gemaak word.

Ons het die hotel verlaat en is per bus Cairo stasie toe vervoer vir die oornag treinrit na Luxor. Daar is aan ons voorgestel dat ons eers oppad stasie toe kos koop by 'n supermark aangesien die kos op die trein veel te wense gelaat het.

Die stasie was chaoties. Dit het gewemel van plaaslike mense en die verskillende toergroepe het soos skape in groepies gestaan en wag vir die trein. Na meer as 'n uur se gerondstaan kon ons uiteindelik inklim en na ons kompartement gaan. Dit was klein, en ek bedoel piepklein. Ons tasse het die klein vloerspasie amper volgestaan en ons het ons reggemaak vir 'n baie ongemaklike 7 uur lange treinreis. Maar ons leef nog om die verhaal te kan vertel. Ontbyt was baie basies met goor koffie om dit mee af te spoel.

Net na 6 die volgende oggend was ons in Luxor waar ons sommer dadelik per bus na die Vallei van Konings en die Vallei van Koninginne geneem is. Daar het ons hoofsaaklik grafkelders van die verskillende konings en koninginne besoek .Oppad terug het ons 'n alabaster (marmer) fabriek besigtig waar ons kon sien hoe hulle kruike en ander interessanthede maak. Baie indrukwekkend was ook die Tempel van Koningin Hatshepsut en die twee reugagtige standbeelde van Memnon oppad terug Luxor toe.

By Luxor aangekom is ons Nyl toe waar ons aan boord van ons boot gegaan het, dit sou ons tuiste vir die volgende 4 dae wees.

Na middagete is ons weer in die bus oppad na die tempels van Luxor en dan ook na die grootste bestaande tempel, die tempel van Karnak.

Teen die tyd het ek al honderde fotos geneem, ek sorteer hulle maar uit soos ek 'n tydjie kry, ek het voor die tyd vir my een van die Acer halfgrootte skootrekenaars gekry wat nou sy gewig in goud werd geword het.

Daarna is ons weer boot toe. Dit is eintlik nie reg om dit 'n boot te noem nie, dit is eintlik 'n "5 ster de luxe" ,( die "de luxe " is glo beter as net plein 5-ster) , hotel.. Ons kamer was baie luuks, die kos was baie lekker en die enigste klagte wat ek het is dat hulle jou paspoort konfiskeer as jy aan boord gaan. Ek het gekla maar dit het nie gehelp nie.

Die hele boonste deel van die boot is 'n ontspanningsarea. Daar is dekstoele, sambrele en ook 'n swembad en ons het dit geniet om daar te sit en kyk hoe Egipte stadig by ons verbygaan soos ons die rivier af vaar..Sonsondergang oor die Nyl is nogal heel besonders.

Laatmiddag is ons toe onderweg. Ek het opgelet dat daar 'n menigte bote net soos ons s'n was, almal vologepak met toeriste. Ek het verneem dat daar meer as 400 soortgelyke bote as ons s’n op die Nyl was. Toerisme moet groot besigheid in Egipte wees.

Na aandete het ons gaan slaap. Mens kom nie agter dat jy op water beweeg nie, al wat mens hoor is 'n n veraf gedreun van die boot se motore.

Toe ons wakker word was ons alreeds vasgemeer by die dorpie Edfu. Na ontbyt is ons per bus na die Tempel van Horus., blykbaar die bes bewaarde tempel van alle tempels in Egipte. Die tempel was voltooi in 320 vC en daar is 184 jaar aan gebou. By die mark langs die tempel het ons vir ons tradisionele Egiptiese drag gekoop vir 'n Egiptiese partytjie wat die aand aanboord sou plaasvind.

Daarna is ons weer an boord en het one verder gevaar na ons eindbestemming op die Nyl, Aswan. Oppad soontoe het ons op die ontspanningsdek gesit en 'n sonsondergang op die Nyl beleef, werklik iets besonders. Dit was reeds donker toe ons by Aswan vasmeer en ons het onmiddelik na die Kom-Ombo tempel gestap, net in die straat af van waar ons vasgemeer het Dit is die kleinste tempel in Egipte en was helder belig sodat ons mooi fotos kon neem. Dit was onwerklik om 'n eeue oue tempel in die nag te kon besigtig.

Daarna het ons ons Egiptiese kleredrag aangetrek en het ons 'n tradisionele Egiptiese ete geniet. Tot laat die aand is partytjie gehou.

Die volgende oggend is ons al 5.30 oppad lughawe toe vir die 30 minute lange vlug na Abu Simbel. Die Abu Simbel tempel sou deur die Aswan dam oorstroom geword het en is toe stuk vir stuk na 'n nuwe staanplek bokant die watervlak vervoer. Weereens het dit daar gewemel van toeriste. Teen 11.30 was ons weer terug op die boot en kon ons rus na die min slaap van die vorige aand.

Die volgende oggend volg ons weer die nou standaard roetine en neem die bus na die volgende besienswaardigheid, die Tempel van die godin Isis. Hierdie tempel is ook blok vir blok verskuif na 'n ander staanplek aangesien dit oorstroom sou word deur die stygende water van die Aswan High dam. Ons is per Nyl taxi na die eiland waar die tempel nou staan. Die volgende stopplek was die wal van die Aswan High Dam en vandaar is ons vir 'n felluca rit om Elephantine en Kitchener eilande. Daar is honderde van die fellucas op die Nyl, dit is 'n seilbootjie met een groot seil, nogal 'n lekker ondervinding.

Die middag het ons rustig op die boot verkeer en toe is ons stasie toe geneem vir die 14 uur lang treinrit terug na Cairo. Aangesien die rit deur die nag was het ons die meeste van die tyd geslaap.

Terug in Cairo is ons na ons hotel geneem en daarna is ons na die Khan El Khalili mark toe waar ons vir 'n paar uur in die nou stratjies tussen honderde klein winkeltjies rondgedwaal het.

Die res van die middag was ons rustig by die hotel.

Die volgende oggend is ons na die lughawe geneen waar die volgende deel van ons vakansie sou begin, ‘n besoek aan Engeland.

Ons het plaaslik bespreek deur Flight Centre, Alberton City en die reismaatskappy in Egipte was On The Go Tours, ek kan beide anbeveel.
 

 CANSA Resepteboek

Beste Peter

Die Westelike Gauteng CANSA streek wil jou hartlik bedank dat jy bereid is om ons te assisteer om ons resepteboek te adverteer.

Hierdie resepteboek is baie spesiaal aangesien die resepte in gestuur is ternagedagtenis van kanker pasiente of om nog hulde te bring aan kanker pasiente wat die siekte oorwin het.

Dit is familielede en vriende se gunsteling resepte en het hulle 'n foto en 'n kort boodskappie saam met die resepte in gestuur.

Ons wil graag meer resepte van nog kanker pasiente kry en hulle kan ons gerus skakel as hulle 'n resep wil plaas.

As daar mense is wat belangstel om 'n resepteboek te bestel kan hulle ons gerus skakel op (011) 768-4342 en met Ester Pretorius gesels.

Nogmaals dankie vir al jou ondersteuning.

By Voorbaat dank


Anjolien Brink
Streek Bestuurder
Westelike Gauteng CANSA
Tel: (011) 768-4342
E-pos: abrink@cansa.org.za

Facebook

Ekke is ook op Facebook, as jy dalk 'n Facebook profiel het en by myne wil aansluit, klik net hier. Hoe meer siele hoe meer vreugde. My Facebook eposadres is peter@funkymunky.co.za

Hoe om jonk te bly.....

1. Probeer alles tweekeer. 'n Grafskrif het gelui: "Tried everything twice...both times were moerse nice!"

2. Behou jou grapgat vrinne. Die suurgatte trek jou onder.
(Sorg dat JY nie daai suurgat is nie!)

3. Hou aan leer.. Leer meer oor skete, etiket, enigiets.
Moenie toelaat dat jou brein muf nie!

4. Geniet die eenvoudige dinge.

5. Lag dikwels, lag lank en lekker. Lag tot jou blaas lek! En as jy'n pel het wat lekker k*k praat, spandeer meer tyd saam met haar/hom.

6. Trane kom.Tjank dat die snot spat, en beweeg dan aan. Die enigste mens wat ALTYD, regdeur jou lewe by jou is, is jyself. LEWE terwyl jy nog lewe het.

7. Omring jouself met dit waaroor jy mal is,Of dit nou pelle, familie, diere, sentimentele junk, musiek, plante, of kitch k*k is. Jou huis is JOU plek!

8. Bewaar jou gesondheid: As jy OK is, moenie k*k aanjaag nie, As jou kop raas, sluit by 'n 'support group' aan, As jy nie lekker is nie, kry hulp.

9. Moenie op loop gaan met skuldgevoelens nie. As daar te lope is, doen dit in die winkels, in jou tuin, in die bosveld, langs die see of selfs in vreemde lande.

10. Sê vir jou mense dat jy vir hulle lief is, gee drukkies op strepe, maar weet ook waar om die streep te trek .... more trek jy dalk jou hout-jas aan, dan's dit te laat!
 

Peter Thomas Fotografie

Gaan kyk na my nuwe fotografie webwerf Ek het onlangs nog fotos bygesit.

Die Peterjasie webwerf

Hierdie brief is maar net 'n klein deel van die Peterjasie internet ondervinding. Klik gerus hier en gaan besoek my webwerf, daar is regtig iets van alles, en alles in Afrikaans. 

Anna se Kombuis

Ek beskou Anna Eksteen as die koningin van Resepte eBoeke in Afrikaans. Sy het nou al 'n hele versameling van resepte eBoeke wat enige kossoort dek, en dit in Afrikaans! eResepteboeke is goedkoop en geen posgeld is betaalbaar nie, die boeke word per epos gestuur en is in 'n japtrap by jou.

Klik gerus hier en kyk na die lys van nuwe resepteboeke en bestel gerus een, of sommer 'n paar!

Of bel sommer direk vir Anna - 0822946799

Gratis Kersfeesresepteboek met elke bestelling 

Africana en ander boeke

Maroela Boeke en Tierberg Boeke - Ek het hulle Oktober katalogus sopas ontvang. Regs klik hier om dit af te laai.
Daar is ook 'n groot versameling Africana te kry by www.abebooks.com . Tik net Africana in die soekblokkie

Geloftefees - 16 Desember 2008 - Voortrekker Monument 

Volgende van die program af:

Nimmer gaan 'n nasie onder
as ons in gedagte hou-
al doe adel, al die wonders,
van hul mannemoed en trou

Trots die wêreld se misnoeë,
trek ons vol vertroue voort.
Ons is kinders van die Groot Trek
nasie enig in sy soort.  

Pasella

Regs klik hier om 'n blokkieskoekresepteboek af te laai. 

Die Danville Hulpgroep 

Elsabé en haar span vrywilligers doen wonderlike werk onder ons minder bevoorregtes, lees gerus haar brief:
En help asseblief as jy enigsins kan? Hulle het enige hulp wat hulle kan klry broodnodig, en dis vir ONS mense!

Goeiemôre vriende

Oor net 9 dae is dit ons Christusfees! Wat ‘n voorreg om nog ‘n Kersfees te kan beleef, wat ‘n voorreg om te kan weet dat die getroue ondersteuners van ons projek, nog ‘n jaar vreugde en geluk vir BAIE mense kon bring!

Danksy ons ondersteuners se groot naasteliefde het ons al 1350 geskenke– Ja julle lees reg! 'n volle Een duisend drie honderd en vyftig geskenke uitgedeel!! Is dit nie 'n "Blessing" nie – is dit nie hoe wonderwerke lyk nie!?

Soveel vreugde! Soveel vrolike gesiggies! - die grootste beloning wat 'n mens ooit kan kry! Al hierdie vreugde is slegs deur die Genade van ons Hemelse Vader moontlik gemaak – AAN HOM AL DIE EER!

BAIE, BAIE DANKIE aan almal wat so mildelik bygedra het – ek wens dat almal die funksies saam met ons kon bywoon om in die groot vreugde te kon deel! Dit was ongelooflik!

Dit is nie moontlik om almal se name te noem wat bygedra het om hierdie Kersfees van 2008 baie spesiaal te maak nie! Elkeen se bydrae word opreg waardeer en het ongekende vreugde gebring! BAIE DANKIE!

Die volgende 21 groepe het almal heerlike "kersbome" gehad en elke kind en bejaarde het 'n lieflike splinternuwe geskenk met die minumum waarde van R80-00 ontvang! (Beraamde waarde vir 1350 geskenke R110 000-00!) Dit is mos 'n groot wonderwerk!

Rainbow Kindergroep
Die Woord Kindergroep
Annetjie Geel Kindergroep
Die Heuwel Woonstelkinders
Groenveld Woonstelkinders
Rainbow Kleutergroep
Individuele gesinne
President Kruger Kinderhuis
Blesbok Woonstelbejaardes
Bosbok Woonstelbejaardes
Danville (Bloudakkies) Ouetehuis (Sommer 3 funksies gehad!)
Bosmanhuis Woonstelkinders
Bethlehem (Andeon) projek
Blesbok Woonstelkinders
Bosbok Woonstelkinders
Margaretha Ackermann SAVF ouetehuis
Beterskap Ouetehuis
Wag 'n Bietjie Ouetehuis
Oosmoot Ouetehuis
Emily Hobhouse Ouetehuis
Noorderpark Ouetehuis

Nou kyk – soveel bederf het ek lanklaas gesien! Almal was getrakteer op net die beste kos, vermaak, aandag en die allermooiste geskenke! Ek is nou so gewoond aan heerlike Kersfeesfunksies - weet nie wat ek nou gaan doen nie !!

Gaan kyk gerus op die webwerf – die meeste fotos is alreeds op! Deel in die vreugde en gaan slaap met 'n warm hart "WANT JY HET 'n GROOT VERSKIL GEMAAK!" Weereens – duisende dankies


KERSFEESKOSPAKKE
Nou ja – Nou is dit die laaste GROOT WERK! Ons moet aan tenminste 500 gesinne en individue kospakke voorsien! 'n Basiese Kospak vir die 3 dae oor Kersfees gaan ons ± R400@ kos. Daar is gemiddeld tussen 4 en 5 mense per gesin. ± R133 per dag per gesin - ± R34 per persoon per dag - = ± R12 per persoon per maaltyd! (Dit is minder as wat die tafelversierings en klappers vir ‘n gesin kos)

Dit moet sovêr moontlik hierdie week gedoen word! HELP my asb om dit vir hierdie mense moontlik te maak om tenminste 2 maaltye per dag oor die 3 dae van Kersfees te nuttig! Ek glo – dat net soos met die geskenke – ons ook hierdie broodnodige kruideniersware sal kan voorsien en ook op hierdie manier die Kersfees van 2008 soveel beter sal maak!

Voorstel vir inhoud van kospak

2.5kg Suiker. 2kg Rys. 5kg Mieliemeel & 2.5 kg Koekmeel
1 x Macaroni / Spaghetti. Koffie. Tee. 3 liter Langlewe melk
500ml Ultramel vla. Beskuitjies. Jellie. Konfyt. 2 liter olie
Aanmaak Koeldrank. Lekkergoed. 1 Blikkie tamatie en uie sheba
2 Blikkies boeliebeef. 2 Blikkies Pilchards in tamatiesous
2 Blikkies suikermielies. 2 Blikkie ertjies. 2 Blikkies gemengde groente. 500ml Mayonaise. 1 pakkie beet. 2 Hoenders. 2 x 500gr margarien. Vars groente

Kruideniersware is meer as welkom en moet asb by my huis afgelewer word. 286 Cliffendale rylaan. Faerie Glen. Daar sal hierdie week altyd iemand by die huis wees om goedere te ontvang.

Tot volgende keer

Mooi Loop

Elsabé


Aflaai Punte:
Gebied Adres Kontak  Besonderhede
CENTURION Herman
012 665 0926

WINGATE PARK 754 Kendrew Street Bernadette van der Walt
Cell: 083 469 3682 na 14:00 in die week en enige tyd oor naweke.
Bel asb. voor jy kom.

PIERRE VAN RYNEVELD PARK Tooks Corner No 1
Pierre van Ryneveld Annetjie and Danie
Cell: 082 445 6453
Epos: annajo@nedcor.co.za 

ROOIHUISKRAAL Werdi
Cell: 083 255 9362
Huis: 012 661 8396
Epos: werdi@mweb.co.za

ROOIHUISKRAAL Pelican Lane 11 Elsabé Wentzel
Cell: 083 287 3166
Huis: 012 661 5591
Ek is eers na 18h00 beskikbaar. Bel asb. voor jy kom.Goeiemôre vriende


Webwerf: www.danvillehulp.co.za
 

Peterjasie se Boererate eBoek

eBoek met om en by 2000 Boererate, net R60. Ek stuur sommer per epos en jy betal dan die bedrag in my rekening in, so maklik soos dit. Kontak my vir betalingsbesonderhede. Ook in Engels beskikbaar, laat my maar net weet. Met elke bestelling gee ek gratis afskrif van "Boererate en Verbruikerswenke" eBoek
 

 

Click Here Now!

Click Here Now!

Dial Direct Insurance

 
Die Kersgeskenk - Peter Thomas

Dis die dag voor Kersfees.
Ek en my wederhelf is oppad na die plaaslike ouetehuis. Sedert my pa, wat ‘n inwoner daar was en presies drie jaar gelede oorlede is, neem ons elke jaar Kersgeskies vir die inwoners.
Ons hou stil voor die gebou en elkeen haal ‘n groot sak vol geskenke uit die kattebak. Binne gekom, stap sy na die vroue vleuel en ek loop die blinkgepoleerde gang af na die mansafdeling.
By elke kamer gaan ek in en gee ‘n geskenkie af. Die inwoners is uitgehonger vir geselskap en dis eers laatoggend toe ek by die laaste kamer instap. Oom Nathan se kamer.
Oom Nathan en my pa was vriende en ek kuier altyd lekker by hom.
Sy oë blink toe ek sy pakkie oorhandig.
“Ek hoop dis tjoklits,” sê hy terwyl hy dit vinnig in die laai van sy bedkassie wegbêre. Die ander inwoners mag nie weet dat hy tjoklits het nie.
Ek sit nog ‘n rukkie by hom en gesels. Eers gesles ons oor my pa en dan is hy weer
op sy gunsteling onderwerp, sy wedervaringe gedurende die Tweede Wêreldoorlog toe hy in Noord Afrika diens gedoen het. Dan vertel hy weereens van sy verloofde, Beth, wat hom vir ‘n ander man gelos het terwyl hy in Noord Afrika was. Hulle het albei in Londen gewoon en het ‘n maand voor die oorlog uitgebreek het, verloof geraak. Sy was ‘n winkelassistent en hy ‘n soldaat in die Britse weermag.
Kort daarna is hy egter opgeroep vir diens. Soos alle verliefdes, het hulle ewige trou aan mekaar gesweer. In die begin was daar gereeld briewe, maar toe tref ‘n ramp hom. Sy tenk word deur ‘n mortier getref en hy is met ernstige beserings afgevoer na ‘n veldhospitaal toe, daarna na ‘n plaaslike hospitaal waar hy vir meer as drie maande aangesterk het. Namate sy gesondheid verbeter het, het hy begin navraag doen oor enige pos van Beth, altyd was die antwoord dieselfde, geen pos nie. Briewe wat hy geskryf het was nooit beantwoord nie.
Hy het toe maar aanvaar dat sy liewe Beth moed opgegee het nadat sy vir so lank nie van hom gehoor het nie.
Hy is later ontslaan en in Londen aangekom, was hy geskok om te sien dat die buurt waar Beth gewoon het verpletter was deur die Duitsers se bomaanvalle. Ook die winkel waar sy werksaam was, is heeltemal vernietig. Na maande se vrugtelose gesoek het hy aanvaar dat Beth moes omgekom het in die aanvalle wat Londen nag na nag geteister het. Kort daarnan het hy verhuis Suid Afrika toe om ‘n nuwe lewe te begin.
Ons kuier lekker vir nog ‘n uur of so toe my vrou saggies aan die deur klop en aandui dat ons moet aanstaltes maak.
Oppad huis toe gaan die gesprek oor die spesifieke twee oumensies, Tannie Liz en Oom Nathan. Ons stem saam dat dit so tragies is dat die oorlog soveel mooi verhoudings tot niet laat gaan het. Ek vra uit oor Tannie Liz se omstandighede. My vrou vertel dat sy in Londen woonagtig was en pas verloof geraak het toe die oorlog uitbreek en haar verloofde, Jonathan weg is Noord Afrika toe. Hulle het aanvanklik gereeld aan mekaar geskryf maar toe word haar briewe nie meer beantwoord nie. Haar familie is gedurende die bomaanvalle op Londen oorlede en sy het toe maar besluit om Suid Afrika toe te verhuis.
Ek voel hoe kry ek hoendervleis en gaan parkeer in die eerste en beste parkeerplek.
“En nou?,” vra my vrou, “is daar iets verkeerd?”
“Ek weet nie, maar sê nou net….” prewel ek.
“Hoe bedoel jy nou?” vra sy so half opgewonde, sy kan sien dat iets my geweldig pla.
“Tant Liz en Oom Nathan, kan jy dit nie sien nie? Dink jy dit kan moontlik wees?” ek is nou heel opgewonde, oortuig dat ek iets hier beet het.
“Hoe bedoel jy nou?” sy snap nog nie wat ek probeer sê nie.
“Dink net, Jonathan en Nathan, Beth en Liz, verloof, oorlog,” rammel ek my gedagtes af.
Sy staar my met groot oë aan, “Dis ongelooflik, maar ek dink jy kan reg wees, draai om, ons moet gaan seker maak.”
By die ouetehuis aangekom is ek dadelik na Oom Nathan toe en my vrou na Tannie Liz se kamer.
Ons plan is om soveel moontlik van die twee se verloofdes uit te vind en dan ons bevindinge te vergelyk. ‘n Halfuur later is ons in die sitkamer met ons “bewyse”.
“Ek dink ons is reg,” my vrou is nou heel opgewonde, “Tannie Liz het haar verloofde Jonathan genoem!”
“En Oom Nathan het sy verloofde Beth genoem!” ek kan my opgewondenheid nie beteuel nie.
“En hier is die finale bewys,” kom dit triomfantelik van my vrou, “Liz het vir my ‘n foto van Jonathan gegee.”
Met bewende hande vat ek die foto by haar, die foto van ‘n jong soldaat, onmiskenbaar Oom Nathan.
Ons kyk mekaar aan, “Weet jy wat dit beteken?”
Ek voel skoon aangedaan en die trane loop by my vrou se wange af.
Sonder om verder te praat drafstap ons in die gang af na Oom Nathan se kamer.
“My maggies, is jy alweer hier, ou seun?” glimlag hy ons toe.
“Ja, Oom, kom saam, ek wil Oom aan iemand gaan voorstel,” Ek help hom uit sy gemakstoel uit.
Stadig beweeg ons in die gang af na die aangrensende vleuel van die tehuis.
Ons sien Tannie Liz in die sitkamer in die sonnetjie op ‘n rusbank sit. Daar heers ‘n Kersatmosfeer. Die vertrek is versier met dle allermooiste versiersels met ‘n groot Kersboom met liggies wat flikker in die een hoek. ‘n Groep dames is besig om ‘n groot tafel te dek en ‘n paar van die mans hang versiersels aan die mure.
Ons stap na haar toe. Sy kyk vraend op van haar hekelwerk.
“Kan ek Tannie aan iemand voorstel?”
“Graag, my kind,” sê sy, “en wie is die meneer?” Sy kyk vir Oom Nathan vraend aan.
Dan verstar sy, dit lyk of sy ‘n spook gesien het.
“Jonathan?” kom dit huiwerig van haar.
“Beth?” antwoord hy, die ongeloof duidelik in sy stem.
Huiwerig gaan sit hy langs haar. Met ‘n bewerige hand streel hy oor haar wang en neem haar dan in sy arms. Sy snik saggies.
My wederhelf pluk aan my mou en dui aan dat ons moet spore maak.
Net toe ons omdraai sê Tannie Liz met ‘n betraande gesig, “Dankie julle, vir die beste Kersgeskenk ooit.”
Presies ‘n week later is ons eregaste op die grootste troue wat nog by die ouetehuis plaasgevind het.
 

Bultfontein vier fees!

Klink vir my na pure pret - Peter

DIE BOERTJIE KONTREIFEES OP BULTFONTEIN OORTREF ALLE VERWAGTINGS

Die Boertjie Kontreifees het alle verwagtings oortref met ‘n besoekersgetal van 20 000 oor die vier dae. Volgens baie feesgangers was dit die mooiste groep uitgekose 220 uitstallers wat hulle nog op ‘n fees gesien het. Die koue en wind het nie die feesgangers se geesdrif gedemp nie. Daar is in die VOLLAS ONTSPANNINGSAAL gekuier en dit het elke aand gekreun en gedreun onder ‘n gepakte besoekers wat die kunstenaar geniet het.

Die fees het afgeskop met die sokkertoernooi van die verskillende Boere verenigings en die manne en vroue het hulle slag agter die potte gewys in ‘n potjiekoskompetisie en DJ Ossewa het die mense op hulle voete gehad en wys dat hulle een van ons gunstelinggroepe is. Intussen was die perde besig om hulle stappies op die arena te wys en ‘n koorfees met kore en ‘n orkes in die hoofsaal deur mammas en pappas geniet. ‘n Treffer vanjaar was die dames uitstallings en waar VLU-klubs genooi word om volgende jaar aan deel te neem. Volgende jaar gaan die boere hulle Stofloopkompetisie net op een dag uitspook.

Vrydagoggend het skape en beeste hulle diere-stemme laat hoor en is beoordeling gedoen waar die kampioene aangewys is en laat middag is ‘n bul-, ram- en ooiveiling gehou. 280 Hackney- en saalperde het liefhebbers se harte warm laat klop en Miniatuurperdjies het die kleingoed genoeg oefening gegee met hulle boeresportitems. Deur die dag is die kinders vermaak, lekker geeet en gedrink en intussen het die aflyfman baie aandag getrek. Marlize Baumgarten en Ansie du Plessis het die 4x4 damesafdeling gewen, maar eers nadat baie adrenalien gevloei en die arme Landcruiser van sy stellasie afgeval het. Die Baba en Kleuterkompetisie het elke deelnemertjie geskitter en is die oulikstes aangewys. Die Boereverenigings het hulle spiere gebult en FIESTA was betyds om te sien hoe manne mekaar die finaal vasvat en wys waar Dawid die wortel begrawe het. Die trompoppies het hulle passies gedoen en die aand is laatnag afgesluit nadat Charl Smit, Fredi Nest en Amor gaste vermaak het.

Saterdag het die pienkvoetrugby en – netbal die mammas en pappas aan die skree en hardloop gehad en selfs kleingoed het gewys dat daar toekomstige Springbokpotensiaal in hulle skuil. Die eerste SA Boerwindhondkam-pioen is ook tussen honderde honde aangewys en het saam met Patricia Lewis vir Landbouweekblad geposeer. Intussen het al die Mnr en Mej’e hulle beste voetjies voorgesit en is die kroning gedoen waar hulle die aand aan die feesgangers voorgestel is. Supersterre het aangemeld en volgens Patricia Lewis en haar span was dit die beste aanbieding wat hulle nog ooit vanjaar gedoen het omdat alles goed voorberei was en hulle het 6 deelnemers gekies vir die volgende uitdun. Alle voornemende deelnemers kan hulle klaar voorberei vir volgende Supersterre en miskien is dit nou jou beurt om deur te dring na die volgende rondte. Die kaskarresies het opwinding veroorsaak en een is drie-wiel by die wegspring weg en het net met 2 wiele en ‘n tweebeenmense-wiel geeindig. Die aand is afgesluit met verskeie kunstenaars asook Patricia Lewis, Pieter Koen en Pieter Smith. Sondag is alle eer aan HOM gegee met die motiveringpraatjie van Retha McPherson en samesang.

Volla, Linda en die feeskomitee wil alle borge, uitstallers, skole, sekuriteit, SAPD, verkeersdepartement, fees-gangers, koerante, radiostasies, KYKnet, Fiesta, helpers en wie ook ‘n aandeel aan die sukses gehad het, hartlik bedank vir aandeel om van die fees ‘n sukses te maak. Die komitee vra dat elke skool wat deel van die fees was om die fees volgende jaar te ondersteun met deelname aan die pienkvoetrugby, netbal, toutrek, kaskarresies, trompoppies en ander items en om hulle leerders na die fees te bring sodat hulle aandeel kan he daaraan.

Onthou dat die Boertjie Kontreifees ‘n fees vir die kontrei is en dat ons elke omliggende dorp en stad se onder-steuning en hulp nodig het om volgende jaar te bou op hierdie jaar se sukses. Ons het klaar ons “moan”-vergadering gehad en gaan dadelik begin om foute en probleemareas aan te spreek. Daar gaan volgende jaar verskeie ander kampioenskappe aangebied word en vra dat julle die media moet dophou daarvoor. ‘n Meer volledige verslag oor elke afdeling van die skou sal gestuur word sodra al die komiteelede hulle verslae ingedien het.

Vir al die sukses staan daar EEN PERSOON skouerhoog bo alles uit: Ons Hemelse Vader Wie dit alles moontlik gemaak en Wie in beheer was en aan ons komitee die leiding, krag, energie, inisiatief en deursetting gegee het om ons gemeenskap en kontrei te kon dien. Sien julle volgende jaar 3-6September omdat indien ons suksesvol is met ‘n geestelike leier of 2 sal ons die datum aanskuif na Sondag die 6de September toe.

Volla, Linda en die Feeskomitee,
0836361555

KOM VANG GEES BY DIE BOERTJIE KONTREIFEES
3-6 September 2009 by die BULTFONTEINFEESTERREIN

Glimlag!
 
 


'n Vriendin stuur vir my hierdie:

'n Lang ruk gelede het ek op die televisie gesien dat slakke glo MAL is oor bier. Om van slakke op 'n 'natuurlike' metode ontslae te raak, moet mens bier in 'n houer gooi, dit in 'n gat in die grond sit en die slakke sal glo aangehardloop kom na die bier toe. Daar aangekom sal hulle in die bak inval en nie weer kan uitkom nie. Sterf glo 'n heerlike dood!

Ek was baie opgewonde oor dié raad, want ek het 'n slakbesmetting van 'n ander aard hier in my tuin. Maar elke keer as ek die raad wil volg, is daar nie bier in die huis nie en wanneer daar wel bier is, het ek óf nie 'n geskikte diep houer met regaf kante nie, óf ek het nie tyd of lus om 'n gat in die tuin te gaan grawe nie.

Gisteroggend merk dat daar 2 blikkies bier in die yskas is, oorblyfsels van Deon se verrassingsverjaardagpartytjie van die naweek. Nou's die tyd, besluit ek, die tuinier is in die tuin en ek kan 'n
paar ooblikke afstaan aan slakverdrinking. Ek kyk in die kas en kry daar 'n leë 5 liter roomysbak – ideaal! Ek gaan haal die bier uit die yskas en mense, ek vrek oor bier, maar as gevolg van al die gesondheidsprobleme kan en mag ek dit glad nie drink nie. Maar gisteroggend maak ek die blikkie oop en ek neem 'n slukkie terwyl ek
in die gang afstap. Violet skrik haar dood. Wat de hel maak haar teetotaller madam vanoggend so vroeg met 'n lang Castel Lager in die hand?
Ek sê ek het my oorgegee aan die drank en seks; die manne staan opgelaain in die straat, sy moet gou maak in die slaapkamer, ek wil werk. Ons lag.

Ek laat die tuinman die bak in die grond insit. My hart pyn so bietjie toe ek die skuimende bier in die bak ingooi. Ek sê vir die tuinier ek wil hom nie daar vang lê suigende aan 'n strooitjie nie. Hy lag dat jy net wit mieilietande sien. 

Ek wag. Niks gebeur nie. Ek maak voorsiening vir die spoed waarmee  slakke sou voortbeweeg en kom na drie ure weer check op die bak.

Niks. Leeg.

Heeldag so. Ek dog nee wag, hulle kom seker in die nag uit. My hart juig toe ek sien dit gaan weer reën.

Maar vanoggend is daar nog steeds geen slak, nie een enkele en, in die bak nie. Wel een hêppie verdrinkte vlieg, maar geen slak nie.

Nou weet ek nie of hulle nog vanuit die boonste gedeelte van die daai ou op TV het kak gepraat en dat hy die oorsaak is dat 'n perfekte blikkie Castel aan verdamping oorgegee is!
   
 
Resep van Leon

RALPH SE RILLER (bedien 6)

Bestanddele:

· 6 Botter croissants
· 500ml Vars room
· 180ml Suiker (Driekwart koppie)
· 5ml Vinilla Essens

Metode:

· Skeur/sny die croissants in 5 of 6 stukke elk en plaas in ‘n kastrol.
· Meng 250ml (een koppie) room met die suiker en vanilla essens.
· Skink die mengsel oor die croissant stukke, skep die onopgeloste suiker ook oor en maak seker die croissants is orals benat.
· Bak sonder deksel vir ongeveer 30 tot 40 min in ‘n voorverhitte oond teen 180ºC, tot ‘n bruinerige kors vorm.
· Vir platboom ysterpot op die vuur: Bak met die deksel op, 5/5/20, dan 5/10/10 (5 brikette onder die pot en 5 brikette op die deksel vir 20 minute. Plaas dan ‘n addisionele 5 brikette op die deksel vir ‘n verdere 10 minute, of totdat ‘n bruinerige kors vorm.)

Bedien saam met die oorblywende room.
Beste groete
Leon Minnaar

Ek gaan die een probeer as ons weer kamp! - Peter
 

 
Resepte

Hier is resepte van 'n Word dokument wat iemand my lank gelede gestuur het, ek begin sommer heel voor en werk deur die alfabet:

Slakke & Room Gereg

2 blikkies slakke (in pekelwater) (by enige supermark te koop)
1 groot ui gekerf
½ houertjie Ultraroom (100 ml)
1 pakkie Pasta Sauce (kaas, sampioene & knoffel geur) aangemaak met water soos op pakkie aangedui
Klein bietjie sout
Aromat na smaak
1 pakkie vars sampioene
Vars fyngekapte knoffel na smaak
Braai uie, gekerfde sampioene en knoffelvlokkies in botter.
Spoel slakke BAIE GOED af in vars water
Meng slakke met uie en sampioene in braaipan
Gooi pakkie Pasta Sauce en room by
Gooi aromat en sout na smaak by
Braai alles saam vir ±15 minute
Bedien saam met repies bruin brood
(Genoeg vir ±4 persone)


Smoorkool

1 middelslag ui
30ml sonneblom olie
2 tamaties
400g gesnipperde kopkool
2 ml sout
growwe swart peper
Skil die ui en sny in ringe. Soteer uieringe in sonneblom olie.
Skil die tamaties en sny in blokkies. Voeg dit by die uieringe en smoor 'n paar minute saam.
Voeg die kopkool by en roerbraai die mengesel oor stadige hitte net totdat die kool sag is.
Geur met sout en swart peper. Bedien warm.


Sneeupoeding

22,5 ml (1½ e) gelatien
60 ml (¼ k) koue water
250 ml (1 k) kookwater
250 ml (1 k) suiker
60 ml (¼ k) suurlemoensap
gerasperde geel skil van ½ suurlemoen
2 eiers, geskei
vla poeier
Week die gelatien vir 5 minute of langer in koue water en los dit op in die kookwater.
Voeg suiker, suurlemoensap en -skil by.
Syg mengsel deur 'n sif en laat op 'n koel plek afkoel.
As die mengsel feitlik gestol is, klits dit met 'n vurk of klitser tot lig en sponserig.
Klits eierwitte styf en vou in.
Giet in 'n nat vorm om verder te stol.
Maak vla van die eiergele en sit voor saam met die poedingm (As u nog weet hoe om vla op die ou manier te maak!!) Lekker eet!

Snoektert

Kors:
1½ k meel
1 ½ t bakpoeier
sout
3 e gesmelte botter
Meng & voeg koue water by indien nodig (sagte deeg). Smeer in 'n bak
2 k melk
60 ml meel
sout
1 e botter
Maak 'n witsous daarvan
Haal van die stoof af
1 Blik snoek
1 k gerasperde kaas
1 eier (kan gekookte eier insit - in stukkies gesny)
½t papirka
1 t pietersielie
Meng en gou op kors & bak by 180° C. Versier met kaas & uie chips bo-oor

Soet-Suur Hoendervlerkies

12 hoendervlerkies
½ koppie kookolie
1 gerasperde ui
1 teel vars knoffel
1 teel vars gemmer
1 koppie tamatiepuree
1 koppie tamatiesous
½ koppie asyn
¼ koppie Worcestershire sous
½ koppie bruinsuiker
1 teel chilli pasta
1 teel suurlemoenpeper
2 teel vars suurlemoensap
1 koppie water
sout na smaak
Verhit die olie in 'n pot
Soteer ui, knoffel en gemmer vir 4-5 minute
Roer oorblywende bestanddele by (behalwe hoendervlerkies) en prut vir 20 minute. Verwyder van hitte en laat heeltemal afkoel.
Gooi oor hoendervlerkies en marineer in yskas oornag.
Bedrup kort-kort terwyl vlerkies gebraai word.

Soetsuur Varkroerbraai

500g varkfilet, in dun repies gesny
1 knoffelhuisie gekneus
50 ml (4 e) tamatiesous
25 ml (2 e) sjerrie
12.5 ml (1 e) heuning
12.5 ml (1 e) witwynasyn
25 ml (2 e) sojasous
25 ml (2 e) sonneblom olie
1 wortel, geskil en in repe gesny
225 g preie, ontpit en in repe gesny
1 rooi soetrissie, ontpit en in repe gesny
200 g sampioene, afgevee en in kwarte gesny
100 g babamielies, gehalveer
410 g blik pynappelstukke
2,5 ml (1 e) mielieblom, opgelos in 12,5 ml water
Marineer varkfilet vir 30 minute in die mengsel van knoffel, tamatiesous, sjerrie, heuning, asyn en sojasous.
Verhit olie, haal vleis uit marinade en roerbraai vir 5 minute.
Voeg wortels, preie, soetrissie, sampioene en babamielies by en roerbraai vir 5 minute.
Meng res van die marinade, pynappelstukke met sap en mielieblom saam.
Giet in pan en kook vir 5 minute tot sous effens verdik. Sit dadelik voor op rys.

Sop-resep

Lekker groot sopbene (beesskenkels ) met vleis aan (1kg)
4 groot wortels.
halwe pakkie sop ertjies (droë ertjies)
4 groot aartappels.
2 groot uie
3 groot tamaties.
1 pakkie soppoeier enige soort
bietjie meel
sout
Week ertjies oornag in water, kook volgende dag tot sag. Kook sopvleis tot sag.
Rasper groente of verpulp dit. Gooi alles in vleismengsel saam met genoeg water.
Laat kook totdat die groente gaar is, en meng dan soppoeier en meel en sout saam en verdik die sop met die mengsel. Laat goed deurkook totdat dit verlangde dikte is.
Om dit nog lekkerder te maak, gooi bietjie spaghetti ook by.
Ek hou van my sop lekker dik, en die een is gewoonlik 'n treffer. Gewoonlik kook ek baie en vries dan in bakke die wat oorbly, vir die dae wat dit koud is, en tyd min.

Sous vir Kassler

15 ml heuning
15 ml sjerrie
2 ml aangemaakte mosterd
Meng goed en smeer die kassler terwyl dit gebraai word.

Souskluitjies
Kluitjies:

250 ml koekmeelblom
10 ml bakpoeier
2 ml sout
50 ml margarien / botter
1 eier
100 ml melk
Sous:
500 ml kookwater
25 ml margarien / botter
kaneelsuiker
Sif droë bestanddele saam. Vryf 50 ml margarien in tot mengsel soos broodkrummels lyk.
Klits eier en melk saam, roer by meelmengsel in en meng tot 'n sagte deeg.
Voeg nog melk by indien nodig.
Verhit water en 25 ml margarien tot kookpunt.
Skep lepelsvol deeg in kokende water. Sit deksel op en laat kook 15 minute. Moenie deksel oplig terwyl kluitjies kook nie.
Skep kluitjies met 'n gleuflepel uit in 'n diep opskepskottel. Strooi kaneelsuiker oor.
Kook water waarin kluitjies gaar gemaak is weer. Voeg kaneelsuiker by en giet oor kluitjies. Jy kan nog water byvoeg indien nodig.

Souskluitjies 2

260 ml Meelblom
25 ml botter
25 ml bakpoeier
3 Eiers
250 ml melk
sout
Sous:
1 Liter water
480 g suiker (600 ml)
1 ml sout
20 ml asyn
Sous om oor souskluitjies te gooi:
25 ml botter
20 ml kaneel
15 ml naeltjies
120 ml asyn
60 ml vlapoeier aangemaak met bietjie water
Sif droë bestanddele saam. Vryf botter in.
Klits eiers en melk goed. Voeg by droë bestanddele. Meng goed.
Skep lepelsvol in kastrol, 4 cm gevul met kookwater en 20 ml asyn. Plaas deksel dadelik terug en prut oor lae hitte vir 7 - 10 minute.
Skep kluitjies in opdienbak en strooi kaneelsuiker bo-oor.
Berei sous om oor te gooi:
Kook al die bestanddele saam behalwe die vlapoeier.
Bring tot kookpunt. Verdik met vlapoeier. Gooi sous oor kluitjies.
Dien warm op saam met dun vla.

Souttert 1

1 Groot Ui (fyngekap)
½ koppie fyn vars sampioene
½ groenrissie (fyngekap) (green pepper)
1 pak (250 g) fyn spek (Bits 'O Bacon)
1 EL fyn knoffel
250 ml (1 kop) melk
125 ml (½ kop) Koekmeelblom
2 eiers, geskei
250 ml (1 kop) gerasperde Cheddarkaas
1-2 tamaties
Sout en peper na smaak
Cayenne peper
Braai spek tot gaar
Voeg by ui, knoffel, groenrissie & sampioene. Smoor tot uie glaserig is.
Meng melk, meel, eiergele, sout en peper.
Vou spekmengsel by en meng goed
Klits eierwitte styf en vou in by mengsel
Smeer groterige bak en gooi mengsel in.
Sny tamaties dun skyfies bo-op
Strooi kaas bo-op
Sprinkel Cayennepeper bo-op.
Bak vir ± 30 minute by 180°C of tot gestol.

Souttert 2

5 snye wit/bruin brood (sonder korsies) gooi in kastrol
3 k melk
3 e botter
kook bogenoemde
Haal van stoof af en gooi by:
1 Blik weenseworsies of bullybeef
1 ½ k kaas
1 Ui
Rooipeper
1 Pak bacon geknip
3 Eiers
Pietersielie
Meng goed & bak teen 180° C.


Soutterte
Tunatert


1 blik Tuna
30 ml meelblom
2 eiers
375 ml melk
250 ml gerasperde kaas
Klits eiers en melk goed. Meng tuna, meel en kaas met eiermengsel.
Bak vir 30 minute in oond teen 350 Grade F ( 180 Grade C )
Kan met pietersielie versier word.


Souttert

Smelt saam:
30 ml botter
Voeg 30 ml meelblom stadig by
Voeg 500 ml melk stadig by en roer tot dik en glad
Voeg bogenoemde by 2 geklitste eiers en meng goed
Voeg by:
125 gm Fyngesnyde gebraaide ontbytspek
125 gm Fyngesnyde ham
125 gm gerasperde kaas
2 hardgekookte gerasperde eiers
Sout en peper en aangemaakte mosterd na smaak
Bak in gesmeerde vuurvaste bak in oond teen 180 Grade C tot gaar


Souttert

Week 4 dik snye wit brood in 2 koppie melk en druk fyn.
1 blik weense worsies
1 koppie gerasperde kaas
3 eiers, geklop
knippie peper
Sout
Pietersielie
Meng alles saam en bak teen 180 Grade C.


Souttert

1 blik beef
1 blik worsies
1 blik sweetcorn
1 dl. bakpoeier
1 koppie meelblom
5 eiers
1 koppie kaas
2 koppie melk
1 eeteel pietersielie
1 ui
1/2 koppie kookolie
sout
Meng alles goed, en bak in oond teen 180 Grade C tot gaar.


Souttertjies [klein]

Kors:
5/8 koppie (10 eetl) meelblom
knippie sout
1/2 teel suiker
1/8 teel kremetart
4 eetl margarien
1/2 eiergeel
Sif die meelblom, sout en kremetart saam. Voeg suiker by.
Vryf die margarien liggies in.
Maak die deeg aan met die eiergeel en wanneer dit te droog is, voeg 1 eeteel koue water by. Rol +- 1/8" dik uit. Sny in sirkels en plaas in kolwyntjiepanne. Sit in yskas tot vulsel gereed is.
Vulsel:
Maak 'n witsous van:
1 eetl margarien
1/2 koppie melk
1 eetl meelblom
Klits 1 eier en voeg dit by die witsous
Voeg ook die volgende by die witsous:
1/4 teel mosterd
2 eetl gesmelte margarien
1 eeteel gekapte pietersielie
1/2 koppie gerasperde kaas
1/2 koppie gaar gemaalde vleis (of fyn geblikte worsievleis)
1 eetl gerasperde ui
Skep nou in die deeg in kolwyntjiepanne. Bak vir 20 minute teen 190 Grade C. Lewer +- 15 tertjies. 

Skakels/Advertensies

Soek jy plek om te gaan kampeer? Klik dan hier!
Skooltake??
Klik hier
Vakansieverblyf is altyd 'n probleem, dié mense maak dit makliker om te kry, klik net hier.

Nieltjie se Stories - Kinderstorie CD in Afrikaans - Klik hier

Lees alles oor Bloedrivier: Klik hier
150x90cm ou Suid-Afrikaanse vlae te koop @ R125 elk, posgeld uitgesluit. - Kontak gerus Roelof of Ronel by 012-3332932
Skoorkos is 'n blog wat resepte in geselsvorm, in Afrikaans, vir die gretige kosmaker bevat.
Ons gaan gewoonlik Carnival City of Gold Reef City toe as ons wil gaan fliek, uiteet of op die masjiene wil speel. Ek het egter 'n veel makliker manier gekry om te speel, Silversands aanlyn casino! Doen dit sommer van jou rekenaar af. Jy sluit aan, speel eers met speelgeld en probeer dan die regte ding. Probeer gerus,
 Klik hier  en geniet.
Boeredanse -
Verdere inligting oor die dansgroep: Danette Smith, Danna.smith@resbank.co.za
Sel: 082 923 6177
Oorvloed - klik hier

Blitz Boontjiekerwer

Teken in /Teken uit / Kontak

Teken hier in op die poslys en lees ook die argiewe.

Om uit te teken, stuur vir my 'n epos en dui jou naam aan asook die eposadres waaronder jy ingeteken is

Kontak my hier.

Druk jou speld op my besoekerskaart! Ek dink hy is vol op die oomblik, maar hulle maak darem gereeld spasie vir nuwe inskrywings.